Torsdag- dressyr och lite mer halm

Efter att jag i morse hade övertygat Vicke om att den vita plaststolen som stod utanför grusbanan inte skulle attackera oss blev det ett bra dressyrpass där jag fortsatte att tänka på bärighet och TRYCK.

Det får inte kännas ”tomt” framtill och oengagerat baktill och jag tycker nog att vi är på god väg till bättre action och spänst.

Annars är det linjerna ur MSV C:1-programmet som vi rider- skolor, förvänd galopp och enkla byten.

Idag blev det också fortsatt halmintag och det känns som vanligt skönt när loftet dignar av de välsignade stråna.

Även om vi kunde välja att ha hästarna på spån, torv eller något annat strömedel till samma kostnad skulle jag ändå välja halmen- den ger om inte annat hästarna sysselsättning vilket inte ska förringas.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. My

    Vi körde också förvänd galopp idag och lyckades klara en hel kortsida i ”svåra” varvet (vänster), jippi!

    Halm är superbra! Vi har torv, men jag ger halm i höhäcken som finns i boxen, och Luz äter ungefär två klyftor halm varje natt, utöver sina 9 kg hösilage och det han petar i sig under dagarna i hagen (inte mycket gräs där dock).

    Svara
    • Birgitta

      Är du nöjd med torven?

      Vi pratade om det i stallet senast igår att det verkar dammigt, svårmockat, mörkt och fryser på vintern.

      Svara
      • My

        Min dammar inte, men jag rör inte runt i de rena delarna varje dag som de andra i stallet, så det blir tilltrampat och fast där. Jag tar där han kissar i mitten bara och eftersom det är så hårt packat i balarna är det inte dammigt när jag lägger ut nytt där. Däremot håller jag med om att det är svårmockat, för man ser inte alltid vad som är bajs om man har en gödselspridarhäst, men däremot tycker jag det är mycket fräschare än spån som jag tycker brukar lukta mer.

        Anledningen att man har torv här är för att gödselhögen är för liten för att klara av halm eller spån – gödseln sprids ut på åkrarna på hösten och däremellan får gödselhögen räcka som lagringsplats. Om jag räknar rätt har vi femton hästar i stallet varav 12 står inne året om (fast går ute om dagarna så klart).

        Svara
        • Birgitta

          Ja, jag är mycket glad att vi har halm- hade jag strött med spån eller torv hade jag ruinerat mig eftersom jag strör så mycket.

          Tycker att 90 % av de som strör med just spån eller torv strör på tok för lite- ibland är det knappt så golvytan täcks. Jag förstår ju att det är mycket dyrare än halm och att det också är lättare att mocka ju mindre man lägger in men jag hade haft ångest om min häst stod på så lite strö.

          Svara
          • JohannaB

            Fast spån, sågspån då eller pellets, täcker junior isolerar bra mycket bättre än halm så har du känt på bäddarna eller bara visuellt bedömt de som för tunna?
            Jag har cirka 20 cm sågspån, eller 30 cm kutter, och det är väldigt tillräckligt 😉
            Minns att vi gammalt tillbaka lärde oss knä-tricket, man skulle ha så mkt spån att man handlöst kunde slänga sin ned från stående på knäskålarna i bädden utan att det skulle göra minst ont, det skulle troligen idag inte göra ont av underlaget heller men frågan är om min gamla kropp skulle skramla sönder om jag försökte mig på det däremot 😉
            Skillnaden är såklart att spån är billigt och halm dyrt hos oss, vi har inte tillräcklig torktid på halmen utan måste transportera den söderifrån och har tvärtom många sågverk och kan för liten penning köpa sågspån (mitt strö kostar 620 kr per år för två hästar, spånpellets och kutterspån blir dyraremen långt från så dyrt som för er i ”fel ände” av Sverige ;))

          • Birgitta

            Fast när cementgolvet skymtar både här och var så HAR man strött på tok för lite- det är ingen diskussion enligt mig. Blir tokig när jag ser det och det är inte en jätteovanlig syn när folk har hästar på spån.

  2. Madeleine

    Jag önskar inget högre än att kunna ställa min häst på halm.
    Har sett balarna på fältet, det ser ut som guld i mina ögon.
    Har nu spånpellets, bra och lättmockat. Och billigare än spån.
    Jag tycker torv är helt ok.
    Men visst blir det lite solkigt i stallet. Det fryser inte inne i boxen, men på vintern kan det finnas frusna partier i balen, men det tinar i boxen.

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Sedan ett par år tillbaka kör vi med torvbädd toppat med spånpellets. Helt suveränt tycker jag! Vi lägger in en rejäl torvbädd, när den är sammanstampad ska den vara ca 10 -12 cm hög. Då ligger den still och det finns ingen risk att hästarna kommer ner på cementen – inte ens Am. När bädden är stabil lägger vi på spånpellets. Den gör ytan lättmockad och ljus. Det är dyrt i starten, särskilt som vi har så stora boxar (minsta 12 kvm, största 17 kvm), men när allt ligger är det mycket drygt. Vi lägger i snitt in åtta säckar i månaden totalt till tre boxar – och säckarna kostar ca 40 kr/st. Sen ger vi halm att äta också, både i hagen och i boxen nattetid.

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Förresten, hur mycket halm går det åt hos er? Jag tyckte 800 balar som ni hade tagit in häromdagen lät mycket, men sen kom jag på att om ni står inne året om och lägger in lite drygt en bal varannan dag gör ni av med nästan 200 balar per häst och år – och då räcker det ju bara till fyra hästar.

    Svara
    • Birgitta

      Vi tar in så pass mycket halm att vi ska kunna strö men knappt en bal om dagen per häst ungefär.

      Jag använder oftast en bal per dag, vissa en halv och så finns det allt däremellan.

      Men det är bättre att ha för mycket halm på loftet än för lite.

      Svara
  5. Malin1

    Jag älskar halm på alla vis utom ett: Det luktar mer! Mockar jag stallets 3 torvboxar så tycker jag att jag luktar hälften så mycket stall (ammoniak egentligen) i hår och kläder som om jag mockar en halmbox. Det får mig att fundera på hur bra det är egentligen, speciellt för de hästar som står inne väldigt länge (från 15/16 till 08). Jag har inte undersökt saken närmare dock, utan kör på med halm och (såg-)spån till min (som står inne 21-06)! 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>