Rundbal eller fyrkantsbal?

Om ni får välja fritt- vilket väljer ni: rundbal eller fyrkantsbal vad gäller ensilage och halm?

Vad har ni i dagsläget och varför?

På vår anläggning har vi småbalshalm i ”mitt” stall och fyrkantsbalar av både halm och ensilage för övrigt.

Personligen föredrar jag fyrkantsbalar då jag tycker att de är lättare att ta av.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Vi har tidigare haft rundbalar, eftersom det har varit det vi har fått tag på. En fördel har varit att om det kniper kan man hämta själv i transporten och rulla ur. Om man är noga när man tar är det inte så svårt, men i ett stall där folk bara river hej vilt blir det hopplöst med rundbal. Nu har vi fyrkantsbalar med hösilage, kan välja både stora (ca 400 kg) och små (60 kg). Vi har mest stora, och förvarar dem på pall så man kan flytta runt dem med handtruck. Ett smidigt system som funkar bra för oss! Halm får vi i rundbal, och vi gör ju inte av med så mycket så det är helt ok.

    Svara
  2. Prick

    Fyrkantsbal alla dagar i veckan! Rundbalarna måsta man ha en upprullare till (eller vad det heter) för att inte få en massa spill och svordomar.

    Undantaget kanske om man bara fodrar i hagen, då kanske det kan vara bättre med en rundbal.

    Svara
  3. Jennifer

    Fyrkantsbalar ALLA gånger, finns inget värre än att stå och slita och dra i rundbalar när man ska packa påsar eller fodra… Själv kör jag med småbalshö men när jag jobbat i stall har det varit så himla smidigt med fyrkantsbalar av hösilage.

    Svara
  4. Emma

    Vi har rundbal på hösilage och jag tycker det funkar bra när man tar höet varv för varv. Tyvärr tar folk ibland bara mitt i och då blir det ju tungt. På mitt gamla stall hade vi fyrkantsbal på högkant och det funkade bra! Halm har vi idag i fyrkant men även jobbat med rundbal och det är ingen större skillnad tycker jag då halmen är relativ lättjobbad.

    Svara
  5. Minstral

    När det gäller halm vill jag ha rundbal eftersom det är lättare att strö, meckigare att köra in i boxen men när det väl är där så är det nästan färdigstrött, får oerhörd värk i mina händer och armar när jag ska strö upp hårda ”kakor”. När det gäller hösilage vill jag ha fyrkantsbalar eftersom jag tycker den hanteringen är lättare där, tar dessutom inte lika stor plats att lagra som rundbalar. Nu har jag ju eget stall och får det precis som jag vill ha det 🙂

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Fyrkantbal är perfekt när man lägger fölbädd, dock! Vi la 15 cm torv, sedan hela kakor fyrkantsbalhalm, ca 15 cm tjocka, och sen lite halm från rundbal på toppen. Blev en superbädd.

      Svara
  6. CeciliaL

    Rundbalar tycker jag ar ok OM man kan fa skota dem sjalv sa att man ’skalar’ av runtom som en toapappersrulle. Om folk kommer och graver bara fran ett hall blir det jobbigt. Fast forvaring och forflyttning tycker jag ar jobbigt for oss sma-stall-agare, da ar det enklare med sma-balar. Har aven smabalshosilage ibland, vilket ar ratt bokigt, da de ju ar sa otympliga att flytta, men det gar val an.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>