Klagar ni?

Jag har för länge sedan (i ett inlägg som jag tror hette ”Reklamera mera” eller något sådant) uppmanat er att göra just detta; dvs att inte bara rycka på axlarna när ni köper en dålig produkt som går sönder/ inte motsvarar förväntningarna utan att faktiskt KLAGA.

Jag vet att många tycker att det är rent av PINSAMT, varför man nu skulle SKÄMMAS för att klaga- det är väl inte man själv som har gjort något ”fel”?

Andra ids inte eller tror att man i alla lägen måste kunna visa upp ett kvitto eller vad det nu kan vara för skäl till att man håller tyst och retar sig i det tysta.

Själv har jag reklamerat allt möjligt i mina dagar; kläder, diverse häst/ryttarutrustning och till och med en soffa.

Och helt ärligt; jag har ALDRIG blivit dåligt bemött eller nekats ersättning/ en ny vara så absolut lönar det sig att klaga.

Just nu går det ett program på tv 5 som heter ”Superspararna” och i detta medverkar bland annat en kvinna, Petra, som verkar ha som sitt mission in life att samla på alla möjliga kuponger och delta i olika tävlingar för att få gratisprodukter/ kuponger som kan användas till allt möjligt från mat till inträden osv.

Nyligen läste jag dessutom på Facebook om en annan kvinna som klagar på ALLT som hon anser vara ett dåligt köp och då talar vi om mat som ibland knappt kostat en tjuga.

Kvinnan nämnde tex att hon, då hon hittade en hård jordgubbsbit i en fil klagade hos företaget och fick 400 kronor för besväret och detta var bara ett exempel av flera som hon berättade om.

Och jag förstår absolut de olika företagen: en missnöjd kund är en potentiell ”fara” genom att denna kan babbla ut sitt missnöje på tex Facebook där personen kanske har 1000 vänner som hux flux kan få ”onda ögat” till företaget.

Då blir det billigare att skicka en värdecheck på X kronor så att konsumenten är nöjd och håller tyst eller rent av ger företaget GOD PR på Facebook.

Så om man orkar kan det absolut löna sig att klaga- hur mycket en vara ska ha kostat för att man ska idas lägga energi på att vända sig till tillverkaren/ affären via brev/ mail/ personligt besök kan så klart variera oerhört om man nu ens VILL gör det.

Så min fråga idag är: är det ovan beskriva något ni känner igen?

Reklamerar ni eller bryr ni er inte?

Vad är era erfarenheter?

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hedwiginnan

    Jag klagar sällan men om jag blir dåligt bemött eller köpt en dålig produkt av någon handlar jag aldrig där igen. Kanske bättre att klaga och ge säljaren en chans att rätta till det som blivit fel. 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Skulle jag resonera som du skulle jag tex aldrig handla på Hööks, My One eller EKOs ridsportavdelning för jag har reklamerat saker hos dom alla och då skulle mina inköpsställen av häst och ryttarsaker drastiskt minska.

      Nej, det är bättre att klaga och se hur man blir bemött- affärerna kan ju inte, tycker jag, hållas ansvariga för att varenda sak i butiken är i perfekt skick och så förblir under X tid efter köpet. Det kan finnas måndagsexemplar och dylikt och jag vill inte döma ut en hel affär pga enstaka produkter.

      Jag tycker oftast att jag blir mycket bra bemött när jag reklamerar något och har i alla fall aldrig blivit DÅLIGT bemött och då kan jag mycket väl fortsätta att handla i just den affären.

      När det gäller SERVICE är jag mer tveksam för det handlar om BEMÖTANDE och där kan jag lättare bli ”pissed off” och undvika ett sådant etablissemang framöver.

      Svara
  2. CeciliaL

    Skams inte ett dugg over att klaga vare sig for daliga varor eller dalig service. Ar det daligt sa ar det, det ar ju bara ett faktum – inte nagon slags personlig kritik av forsaljaren (tja, om de inte ar oforskamda ocksa, men det ar ju inte nodvandigtvis sa). Ofta ar ju varan tillverkad av nagon annan, sa det ar ju tillverkaren man kritiserar snarare an forsaljaren.

    Jag har reklamerat dyrare varor LANGT efter inkop, som t.ex. den dyra madrassen vi kopte och hade i typ 4 ar och den blev mer och mer nedlegad pa var sida, med en upphojning i mitten. Den var den dyraste madrass vi nagonsin agt och man hade nog vantat sig den skulle halla hyfsat bra i ratt manga ar mer an 4. Vi fick pengarna tillbaka i form av en ny (dyrare) madrass.

    Svara
    • Birgitta

      På tal om möbler är IKEA jättebra att reklamera möbler hos. En arbetskamrat reklamerade att det inte längre tillverkades en viss typ av sängben till hennes säng (hon och sambon skulle flytta ihop och hade likadana sängar men olika ben på dom och ville ha enhetliga) och då fick hon en ny säng. Den gamla var typ 7 år gammal eller nåt.

      Svara
      • Anonym

        Vi fick en begagnad Ikea-spjälsäng och det behövdes något till den, minns inte vad. Kontaktade Ikea och de GAV oss en ny spjälsäng av nya modellen, utan så mycket som att titta på den gamla, än mindre begära kvitto (som vi givetvis inte hade då sängen dels var gammal och vi ju fått den genom Freecycle).

        Svara
          • CeciliaL

            Verkligen smart! Tror fullt pris för spjälsängen var typ £30! (förresten vet jag inte varför mina inlägg står som anonym hela tiden!)

  3. Sandra

    Hos Hööks har jag reklamerat flera köp. Alla gånger har de skött sig bra och ersatt/lagat min vara. Detta är en av anledningarna att jag fortsätter handla där, eftersom jag alltid har blivit trevligt bemött om något gått sönder.
    Har bla reklamerat ett par Arezzo-stövlar 5 gånger och fått nya stövlar 4 gånger, det är ju uppenbarligen ingen kvalitet på dem men jag får ju reklamera dem utan problem och har ett par stövlar som ”alltid” är som nya 😉 . *Peppar peppar* så har det senaste paret hållit bra!

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha ha…för flera år sedan köpte jag ett par läderridstövlar med dragkedja på Hööks. Tror jag reklamerade dom 3 (i varje fall 2) gånger och fick nya varje gång (dragkedjan small).

      Svara
  4. Anna-Kajsa

    För ett par år sedan köpte jag en klippmaskin från Tyskland, mer än 30% billigare än samma märke kostade då på billigaste stället i Sverige. Den funkade i ca 5 minuter… Jag tänkte i mitt stilla sinne ”där har man för att man försöker spara pengar, det här kommer bli dyrt och jobbigt”. Jag mailade och reklamerade, bifogade en film på hur maskinen betedde sig och foton som visade att jag monterat bladen rätt. Inom något dygn fick jag svar – posta den till oss, en ny ligger på posten till dig.
    Jag reklamerar saker som det är ett uppenbart fel på, särskilt om det är dyrare saker, men jag gör definitivt en avvägning om extraarbetet är värt pengarna.

    Svara
  5. Linda

    Jag är en sån där som är fruktansvärt dålig på att klaga och reklamera.
    Ibland av ren lathet och ibland kanske för att jag inte tänker på att man har rätt att göra det. Plus att jag är en sån person, muttrar mest för mig själv.
    I våras köpte jag dock ett par ridbyxor till en lite högre summa n jag brukar och tänkte att jag köpt kvalitetsbyxor. Dom gick sönder efter två användningar. bara sömmen som lossnat lite på två ställen men det kändes inte okej till det priset så dom gick jag tillbak med och fick nya och dom har hållt många ridpass.

    Svara
  6. Emma

    Jag är en sådan som inte klagar OFTA, jag är ytterst sällan/ aldrig otrevlig mot personalen i kundtjänst, jag påtalar problemet på ett nyanserat sätt, osv osv: men när det finns befog, ja då klagar jag:

    Vi fann småsten i en brödkaka, ja jag fattar att detta absolut kan inträffa ”mellan jord och bord” s a s, vi blev kompenserade i form av en hel SÄCK med nybakat bröd (!), samt en exklusiv brödkniv i presentförpackning, likaså undrade företaget om någon tand hade gått sönder, för isf hade de även kompenserat detta??!! Gentilt, onekligen. Men ingen tand hade tack och lov gått sönder.

    Jag köpte fiskfilé som bestod av (lite överdrivet) 90% ben och 10% kött, och jag påtalade detta för det ansvariga företaget, som genast beklagade och sände mig värdecheckar på flera hundra kronor, fisken jag köpt kostade kanske 70:-…

    Jag fann metalldelar/-bitar (härrörande från ett såll visade det sig) i hästfoder, det upptäcktes genom att pållen tack och lov ratat dessa mindre tuggvänliga ingredienser; jag reklamerade och fick hemsänt, via DHL, ett flertal säckar foder direkt hem till gården, och de hörde dessutom av sig efteråt flera ggr för att höra hur hästen mådde, han hade väl inte fått i sig nåt, osv osv.

    Om man reklamerar, och själv inte är otrevlig och företaget är seriöst, är det ju precis såhär det ska gå till.

    Men en dag, så… fann jag ovälkommet innehåll i en burk bönor. Jag tog foton på detta extra innehåll: LARVER! …och skickade bilder samt beskrivning till företaget, som efter en tid svarade mig, och då ville kompensera mig genom att skicka en värdecheck på TJUGO KRONOR!!?? Det hade räckt till 1,5 ny burk bönor, men det brydde jag mig inte om – bemötandet var så illa, att jag nu förtiden helt och hållet bojkottat deras produkter. Alltså aldrig mer Heinz för min del, men alla andra som jag reklamerat hos har visat sig försöka hjälpa till på bästa sätt.

    Har jag köpt elektronikprodukter osv, så reklamerar jag också alltid, och upplever det ganska enkelt med byte/ reklamationer, även om det ibland blir viss väntetid innan serviceverkstad har sagt sitt. Men det är ändå OK, tycker jag.

    Svara
    • Birgitta

      Dina exempel visar verkligen att det för det mesta lönar sig att påtala om man inte är nöjd. Tycker egentligen att ”klaga” har en negativ klang för jag tycker inte att det ska ses som något negativt att man faktiskt PÅTALAR felaktigheter/ dålig service/ varor av dålig kvalité.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>