Byta stall- när det blir fel och hur du kan förhindra det

Pratade för ett tag sedan med en bekant som hade bytt stall och blivit gruvligt besviken.

Allt ”lät” så himla bra men verkligheten visade sig vara en helt annan.

Och utan att gå in på några detaljer i just detta fallet så får jag väl säga att jag inte är helt förvånad; att en utannonserad vara ( i detta fallet en stallplats) och verkligheten kan vara två vitt skilda saker har man ju varit med om mer än en gång.

Hur kan man då förhindra att ”det blir fel” och att förväntningar och verklighet inte motsvarar varandra?

Tja..det ÄR svårt för till att börja med så har ju vi människor så olika referensramar och det jag tycker är ”rejält med strö” tex kanske någon annan tycker är på tok för lite.

Eller så kanske ”vi släpper inte ut hästarna vid dåligt väder” tolkas helt olika, liksom ”här harvar vi ridhuset vid behov”.

Ja, listan kan göras lång.

Till vår anläggning har de flesta flyttat på rekommendation av andra som redan står här eller så ”känner man någon som känner någon” så det är väldigt sällan helt ”oskrivna blad”  som dyker upp vilket jag tror är bra för båda parter, dvs stallägare och hyresgäst.

Stallägaren har en något större garanti för att människan inte är helt ”utflippad” på olika vis och hästägaren vet redan, av den som den känner och som står på anläggningen hur saker och ting fungerar.

Annars så är mitt råd att man, när man letar stallplats försöker att förhandla fram en provmånad under vilken man känner sig för i det nya stallet.

Det finns ju stall med 2 månaders uppsägningstid och flyttar man då dit utan provmånad kan man ju behöva stå kvar ett tag innan man kan flytta vidare utan kostnad.

Idag verkar det i alla fall i mina trakter vimla av stallplatser så att i alla fall fråga om en provmånad hade jag absolut gjort för egen del och gjorde också (och fick godkänt) när jag kom till nuvarande stall.

Ett annat råd som jag själv anammade till 100 % är att man verkligen försöker vara TYDLIG och helst övertydlig med vad man som inackorderad förväntar sig av anläggningen.

För att ta ett exempel så hade jag 3 ”krav” för att flytta till ”mitt” stall:

Jag ville kunna ha min hund med mig, jag ville kunna rida tidigt på morgonen och jag ville kunna strö rejält i min box utan att det skulle snackas bakom min rygg och klagas på (jag erbjöd mig att betala extra om ägarna tyckte att jag strödde för mycket).

Jag ville vara tydlig med detta eftersom dessa saker är så viktiga för mig och jag ville inte att det efter ett tag plötsligt skulle heta att ”nej, nu får du inte rida på morgonen längre”.

Lika tydlig som jag var tycker jag att stallägare ska vara i sina kontrakt.

Det är bättre att skriva in för mycket i denna handling och slippa diskussioner än att  hålla det väldigt allmänt och ge utrymme för spekulationer, egentyckande och att folk till slut kanske också börjar lite köra sina egna race.

Har man bara ett underskrivet kontrakt kan man i princip kräva vad som helst- sedan är det upp till den som söker stallplatsen att acceptera eller inte- då VET man redan i förväg vad som gäller och det blir inga överraskningar längst vägen.

Vi har tex inskrivet i våra kontrakt att vårt ridhus kan komma att stängas under sommaren på grund av underhåll och det får man acceptera om man flyttar hit.

Nu brukar ju våra stallägare inte tvinga oss att rida i ösregn i flera dagar om det skulle bli en ”sån” sommar men det är ändå bra att veta vad som gäller.

Så detta är mina råd- har ni andra?

Och har ni varit med om att stallplatsen inte motsvarat det ni trodde och vad var det då som inte stämde? Kunde ni lösa problemet eller flyttade ni?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Catrine

    Håller med dig om att vara noggran med att definiera exakt vad man efterfrågar/kräver. Detta bör också stå i kontraktet så slipper man situationer där ord står mot ord.
    Jag är mer tveksam till det du kallar provmånad. Jag tycker att man självlart betalar för sig.

    Svara
    • Birgitta

      Missförstår vi varandra?

      Jag menar givetvis att man SKA betala stallhyra under provmånaden men att man därefter kan flytta utan vidare kostnader.

      Dvs flyttar man in 1/1 och har en provmånad betalar man bara för januari och kan flytta 31/1 utan att behöva betala mer.

      Annars är det ju så om man tex har 2 månaders uppsägningstid att man flyttar in 1/1, inser snabbt att man inte trivs och säger upp sig till 31/1 och måste då betala för både februari och mars.

      Svara
  2. Louise

    Jag letar faktiskt stallplats just nu! Och det är supersvårt 🙁 som du säger så vimlar det av lediga stallplatser i de här trakterna och jag har varit ute och kikat på många, men inte fastnat för nåt än (är kanske för kräsen? 😛 ). Dels har man ju sina ”krav” eller önskemål som du skriver, och dels vill jag komma till ett stall och känna den där känslan att det känns ”rätt”. Sen har man inte obegränsat med pengar heller, även om man önskat (finns de som har hyror som är absurda….)!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det är inte lätt det där.

      Frågan är också om man redan när man kommer och tittar kan vara helt säker på att det känns ”rätt”? Det tar ju oftast lite tid innan man kommer in i rutinerna, lär känna folket som har hästar där osv.

      Svara
    • Minstral

      Nyfiken: vad är hyror som är absurda? Jag som stallägare upplever ofta det omnämnda, hyresgäster som har mycket krav men inte vill betala vad det kostar.

      Svara
      • Birgitta

        Min erfarenhet är också att hästägare inte har en aning om vad saker och ting kostar.

        De räknar bara på foder och strö-kostnaden i princip och glömmer bort att man som stallägare betalar för el, vatten, drivmedel till traktor och andra maskiner, snöskottning, lagning av en miljon saker som kan gå sönder, nyanskaffning av förbrukningsgrejer osv osv i all oändlighet.

        Jag som tillbringar mycket tid på vår anläggning ser ju ständigt hur allt möjligt både måste lagas (hagar, vattenkoppar, kärvande boxdörrar) och köpas in (toalettpapper, rengöringsmedel, nya kvastar etc)- det är så klart inte gratis.

        Svara
  3. CeciliaL

    Jag tycker aldrig att stall ar lika bra som man hoppas och tror innan man flyttar dit. Alltid ar det nagot som blir irriterande efter ett tag. Fast jag har aldrig statt pa nagra urflotta dyra stall, da kanske man blir mindre irriterad och far mera for sina pengar. Och ofta ar det nagon regel man inte var medveten om eller som man inte trodde skulle ha nagon betydelse, som senare blir irriterande. Men det ar val oundvikligt att NAGONTING inte ar perfekt. Provomanad tycker jag later jattebra!

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Tydlighet är självklart jätteviktigt, och jag tycker att en provmånad kan vara en bra idé – under förutsättning att den gäller åt båda håll.

    Svara
    • JohannaB

      Det är vad jag har emot provmånad, jag har inte sååå himla många inackorderingsstall att välja på och tänk om jag efter en månad blir ombedd att genast flytta?
      Jag hade antagligen valt att behålla både gamla och nya stallplatsen under provmånaden, för säkerhets skull, och på så vid blir det ju lika dyrt i princip som 3 mån uppsägningstid…

      Svara
  5. Titti

    Jag har stått i ganska många stall genom tiderna och har tyckt att mycket eller ibland det mesta i dessa stall har varit bra. Men sedan har det så gott som alltid varit något som inte har varit exakt som jag har velat ha det. Har ett stall bra hagar, så kanske möjligheterna att rida är sämre eller så är det tvärtom. Mängden strö man får använda kan vara varierande och likaså hur det är med fodret. Jag har varit med om att när det är dåliga skördeår så dras det in på både stråfoder och strö (om det är halm) från att det föregående år varit obegränsat. Jag har genom åren lärt mig att man inte kan få allt (om man inte har obegränsat med pengar) så då får man göra sina prioriteringar. Vad som prioriteras är lite beroenda på vilken häst man har och livssituation.

    När jag letar stallplats har jag mina kriterier för vad jag önskar rangordnade, så många av dom som finns högst upp på listan ska ju givetvis vara med. Sedan tar jag reda på så mycket jag kan om det stallet genom att fråga runt bland kontakter, nuvarande hyresgäster och före detta hyresgäster. Sedan tittar jag på hur hästarna som redan är uppstallade ser ut hull och allmänbefinnande. Kolla gärna in den ”vitatavlan” när du är på besök för att se om där står meddelanden som ser tråkiga ut. Hur uppträder mina eventuella nya stallgrannar, säger dom hej och presenterar sig när du är på besök eller är dom nonchalanta. Jag tycker även att det är viktigt att de som har häst i stallet inte är så långt ifrån mitt eget hästtänk, det får gärna vara blandat hobby- och tävlingsryttare. Ja lite vad jag utgår ifrån när jag letar stallplats!! Fråga hellre en gång för mycket än för lite om du undrar över något!!/ Titti

    Svara
    • Birgitta

      Mycket bra input- instämmer helt.

      Och att finna ett stall där absolut INGET ”stör” tror jag är en omöjlighet.

      Svara
      • Titti

        Ja man får ta det goda med det onda men där det goda överväger, vi har tur som i alla fall bor i ett område där det finns många stall att välja på;)!!

        Svara
        • Minstral

          Måste ge en liten input på det där med dåliga skördeår, det är ju inget man som stallägare kan göra så mycket åt. Ett år blev all vår halm kass och det fanns faktiskt inte att få tag på, vi bad t.o.m. våra inackorderingar att hålla utkik så vi kunde köpa in mer. Då fick vi begränsa den fria tillgången, men ändå var det någon som menade på att denne minsann behövde mer halm och kunde betala extra för det? Men det var ju liksom inte det som var problemet, det fanns ingen halm att uppbringa!

          Svara
          • Birgitta

            Här tycker jag att man kan förhindra missförstånd/ ”sura miner”/ orimliga krav etc genom att åter igen vara TYDLIG i kontraktet.

            Om jag hade haft stall hade jag i kontraktet skrivit in vad som är MAX-giva av tex halm. Om jag tex skriver in att maxgivan är 1 halmbal/ dag så är det upp till mig som stallägare att se till att jag kan tillhandahålla detta, oavsett skörd osv.

            Om jag INTE vill stå med denna risk skriver jag in en klausul i stil med ”vid dåligt skördeår måste man som inackorderad räkna med att tillgången på halm KAN bli begränsad och till och med delvis utebli varvid varje enskild hästägare får tillhandahålla eget strö mot en sänkning av stallhyran med X kronor”.

            Då har man verkligen garderat sig.

            Jag skulle bli mycket arg om jag plötsligt fick veta att det tex inte fanns mer halm hos de jag står inackorderad hos- det är liksom inte MITT problem att lösa OM jag står uppstallad under specifika villkor.

            Det är som om en hyresvärd plötsligt skulle begränsa tillgången på vatten eller el i ens lägenhet- betalar man en viss hyra ska man också få det man betalar för- OM det är specificerat.

            Annars finns som sagt risken för både sura miner och annat.

            Jag har all förståelse för att skördeåren varierar men anser att det är upp till den som tar emot inackorderingar att lösa detta- men det kan man som sagt gardera sig mot i kontraktet.

  6. Minstral

    Jo såklart är det bra att skriva in det, men det är ju faktiskt lite som force majeur, ibland träder naturens makter in och då kan vi inte göra så mycket. Det kan faktiskt bli begränsning av vatten och el också utan att man kan göra ett dyft åt det. Finns ju år med vattningsförbud av trädgårdar t.ex.

    Vi drog ju naturligtvis av på hyran för de som valde att köpa spån istället men folk ville ha halm och det fanns ingen halm att uppbringa.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>