Hage före eller efter tävling

Om tids-schemat tillåter så att säga; släpper ni ut er häst i hagen samma dag som den ska tävla?

Och om ni kommer hem från tävling tidigt på dagen; släpper ni ut hästen i hagen?

Själv gör jag båda delarna då mina hästar alltid tillhört den stillsamma sorten som inte tröttar ut sig av att vara i hagen- inte heller tror jag på teorin om att de blir ”dästa” av att äta gräs innan tävling och för övrigt har vi aldrig haft så mycket gräs i hagarna att detta skulle kunna inträffa.

En annan bidragande faktor på nuvarande anläggning är att alla hästarna släpps ut och tas i samtidigt vilket skulle innebära att min häst fick stå ensam kvar i stallet vilket ogillas av både djuret och ägaren 🙂 .

Fast även på ridskolan släppte jag ut fast det fanns hästar i stallet så detta är inte enda anledningen utan jag tycker gott att hästen kan få sin stund i hagen om tiden tillåter.

I söndags släppte jag faktiskt ut både 1 timme på morgonen och 1½ timme efter hemkomst- inga problem!

Hur resonerar ni?

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag släpper också gärna ut både före och efter om tid finns – däremot låter jag ofta (men inte alltid) hästen stå inne natten före tävling på sommaren när de annars går ute dygnet runt.

    Svara
  2. Sarah

    Finns det tid så får min häst alltid gå ut på morgonen och även på eftermiddagen. Han brukar springa ut och rulla sig så snabbt han bara kan efter hemkomst! Om han får gå ut på morgonen innan vi börjar piffa så är chanserna att han står stilla under tiden betydligt bättre också 🙂

    Svara
  3. G

    Hage före är praktiskt taget omöjligt eftersom distansrittstävlingar är ett heldagsengagemang och ofta några timmar bort. Tidiga morgnar it is! På sommaren när de går på bete så har de fått komma in och vila natten till tävlingen. Nybadade. Efter tävling alltid ut i hage, bara bra att de rör på sig.

    Svara
    • CeciliaL

      Hage före och efter, om det inte är uppstallning på tävlingsplatsen eller nåt B&B som gäller (tävlingarna är inte alltid lokala). Badar dagen innan och släpper ut med täcke och halskrage om det behövs.

      Svara
  4. JohannaB

    Det är nog inte om jag vill eller inte så mycket som om min häst KRÄVER hagvistelse som gäller 😉
    Är avresan 8 eller tidigare får hon stå inne innan, senare så brukar jag släppa ut vid 6 som vanligt och sen ta in och svära över all lera ;).
    Efter tävling får hon alltid gå ut, verkar vara en massa spänning som måste ut så då är det hejdlöst busande i hagen i 10 minuter, idogt rullande för att återställa pälsen och sen måste hon prata med hagkompisen en timme…
    Så efter tävling spelar det ingen roll hur sent vi kommer hem, hon får alltid gå ut en stund.
    Normal hagtid nu sommartid är 6-21 och vintertid 6-19.

    Svara
  5. Dressyrtant

    Jag har inget val. Hästen har myror i brallan och går ut i hage hur tidigt det än är. Får han bara gå ut 3 min så är han lugn sedan.
    Efter tävling måste det kissas och rullas i hagen.

    Svara
  6. Prick

    Hage innan och efter så långt det är möjligt. Täcke m hals om vädret/underlaget kräver det, gillar inte att lasta en lerig häst.

    Svara
  7. Åsa T

    Om det var sen tävling hage innan, alltid hage efter tävling men en runda i boxen först. B blev alltid sååå kissnödig när vi var på tävling. En ganska charmig egenskap tyckte jag, han hade verkligen bråttom in i boxen efter tävling, men bara för att kissa sen ville han såklart ut till kompisarna i hagen och rulla sig…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>