Vilket nära väljer du?

Ibland måste man ju välja om man vill ha stallet eller jobbet så nära sin bostad som möjligt och jag har alltid valt det förstnämnda.

Jag vill alltid kunna ta mig till hästen oavsett väder; om jag så ska behöva GÅ och det ska inte ta en evighet.

Vet att det var flera som inte kunde komma till sina stall på grund av de översvämningar som var i Malmö i helgen och jag vill i görligaste mån inte ställas inför samma scenario för egen del.

Minns första eller om det var andra vintern jag stod på nuvarande anläggning och det hade snöat hur mycket som helst.

Jag vågade inte ta bilen av risk för att fastna i någon snödriva så jag tog CYKELN (!!!!!) och ömsom trampade mig fram ömsom ledde densamma.

Kommer så väl ihåg att jag mötte vår stallägare som var ute och plogade- det var mörkt ute och han och jag var väl typ de enda människorna som befann oss på vägarna (klockan var väl runt 5 på morgonen) – hans min var obetalbar och sa typ ”den där tjejen måste VERKLIGEN vilja komma till stallet” ha ha ha.

Men hur har ni resonerat om ni har varit tvungna att välja mellan att ha nära till jobbet eller stallet- vilket har ni prioriterat?

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Jag är så lyckligt lottad att jag har båda nära 🙂
    Mindre än 10 minuter med bil passar mig perfekt. Väldigt praktiskt att ha några minuter mellan stallet och jobbet när det är dags för hovslagare, vaccinationer etc. Det förutsätter ju även att man har ett flexibelt jobb för att det ska fungera.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Tja, med eget stall hemma de senaste 15 åren (på flera ställen…) finns det ju bara ett svar på det! Jag har ju även prioriterat att ha hästarna nära även om det innebär att jag inte har ridhus. Dvs i valet om jag ska köra till stallet varje dag eller köra hästen till ridhus de ytterst få dagar det inte går att rida utomhus har jag valt det senare. Det är lite jobbigt när man har fler hästar som ska ridas, men å andra sidan är det ju inte så många dagar på året det är så. Däremot har jag periodvis haft rejält pendlingsavstånd till jobbet.

    Svara
  3. Lena B

    Det beror lite på… Dels hur det fungerar i ”mitt” stall, kan jag lita 110% på att de jag har hästen hos tar hand om den när jag av ngn anledning inte kan komma dit, så känns det ju på ett helt annat vis än om jag inte är säker på att hästen får mat/vatten/ eller in-utsläpp fungerar om jag inte är på plats. Jag har haft alla varianter på nära till jobb/stall, idag har jag (om jag vill) promenadavstånd till stallet och två mil till jobbet – tycker det fungerar bra, förutom när det är snöstorm eller översvämning som nu;-)

    Det sämst tänkbara bör väl vara att ha långt både till stallet OCH jobbet?!
    /L

    Svara
  4. CeciliaL

    Vill helst ha nara till stallet, och max 20 min korning till jobbet. Eftersom jag alltid akt till stallet tva ganger om dagen blir det rejalt tjatigt att ha langt till stallet, for da maste man ju kora langt fyra ganger (eller vara borta hela dagen) pa helgerna ocksa. Nu har jag hastarna hemma och jobbet 10-15 (beroende pa trafik) bort. Vill inte arbeta hemma for jag har svart att koncentrera mig, utan jag tycker om att aka till ett kontor (vi har egen firma med 4 anstallda, men hyr kontor pa en business park som ligger nara oss fagelvagen, men man maste kora ner till stan, over floden och upp en bit igen 🙂 ).
    Har provat de flesta varianter men har oftast inte haft speciellt langt att kora till vare sig jobb eller stall (dock aldrig gangavstand annat an nar hastarna bott hemma hos mig eller pa familjegarden), inklusive att ha hasten pa jobbet nar jag jobbade pa veterinarhogskolan och de ett tag erbjod uppstallning -men gud, sa distraherande att ha hasten utanfor kontorsfonstret! 😀

    Svara
  5. Prick

    Jag har valt bostad efter närhet till stallet (med liten överdrift).
    Jag tror att det är lättare att välja stallplats än arbetsplats. Större utbud på stall än arbete, för de flesta i alla fall.

    Svara
    • CeciliaL

      Jo, det forstas – men jag tankte mest att man far ett jobb, sedan valjer man hur langt man vill pendla till jobbet och hittar en bostad pa lampligt avstand och sen valjer man val pa de stall som finns i narheten av bostaden (och jobbet). Lattare ocksa att byta stall an att byta jobb, om det inte blir bra. Jag har inte haft samma bostad och bytt jobb, utan har flyttat nar jag bytt jobb, och darmed ocksa bytt stall nar jag bytt jobb.

      Svara
      • Prick

        Det kan bero på om man har familj och ytterligare en som också ska bo och åka till ett (annat) jobb, barn som går i skolan. Kanske inte så lätt välja bostad efter jobb alltid. Alla har ju inte samma förutsättningar.

        Svara
        • Birgitta

          Nej, det är verkligen sant.

          Vi glömmer ibland att det kan se så himla olika ut i vårt avlånga land- även med tillgång på både bostäder, stallplatser och arbeten. I vissa delar av landet ”måste” man pendla långt vare sig man vill eller inte.

          Svara
        • CeciliaL

          Na, det forstas, tankte jag inte pa! (da min man ’alltid’ varit egenforetagare, och vi bara har en liten dotter)

          Svara
  6. Birgitta

    Jag har förstått att det inte är helt ovanligt att man väljer ett stall som ligger relativt långt bort från ens bostad/ arbete ”bara” för att man tycker att det är så otroligt bra ur många olika aspekter, trots att det finns andra, sämre stall närmare bostaden och/ eller jobbet.

    Nu tycker väl jag att det finns gränser för allting, jag har flera stall mycket nära bostaden där jag ändå aldrig hade stallat upp min häst men för mig har just närheten ABSOLUT en mycket viktig betydelse.

    Dels för att jag vill kunna åka till stallet SNABBT flera gånger om dagen och dels för att körning faktiskt både tar tid och kostar pengar och jag har aldrig varit någon älskare av bilkörning.

    Vad gäller arbete så finns det socionomarbeten i varenda stad i Skåne höll jag på att säga men även där är jag väldigt selektiv.

    Ett arbete kan i princip låta hur lockande som helst ur alla aspekter- ligger det för långt bort söker jag det inte. Och långt bort för mig är typ längre än 3 mil 🙂 .

    Svara
  7. Titti

    Jag väljer nog så att ha jobbet och stallet nära varandra. Bodde länge i Malmö och hade hästen i Lund då jag jobbade där. Jag hade sedan kvar hästen i Lund när jag hade ett jobb som innebar att jag körde förbi Lund ofta och då kunde ta stallet i samband med dessa ”passeringar”! Så jag väljer nog att ha hästen närmst jobbet och sedan så vill jag gärna jobba nära där jag bor. Nu bor jag nog precis mitt i mellan jobb och stall. Tio minuter från mig till både stall och jobb och jobbet inte så långt från stallet heller. När min dotter var liten både jobbade jag och bodde i Malmö men hade hästen i Lund då mormor (barnvakt) till dotter bodde nära Lund. Allt för att logistiken ska bli så lätt som möjligt!

    Svara
  8. Linda

    Absolut nära till stall. Har så nu. 1 km till hästarna och 2.5 respektive 4 mil till jobb (två olika)

    Svara
  9. Cristel

    Stallet måste ligga närmast. Jobbet åker jag ju bara till en gång om dagen. Nu har jag det nära på perfekt med 500 meter till stallet och en kvart till jobbet.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>