Är tjockisarnas tid förbi?

Sitter och tittar på hoppningen på tv- det har jag knappt gjort på många år.

Slås av att alla ryttare numera är smala och smärta- precis som det ska vara tycker jag.

Minns en del väl korpulenta farbröder som deltog i hoppcirkusen på den yttersta toppen när jag själv var tonåring och även om de hade framgångar DÅ undrar jag hur de hade stått sig i dagens konkurrens?

Förvisso är hästmaterialet idag ännu bättre än då men nog tusan spelar även ryttaren roll och då faktiskt också VIKTEN.

Sedan vet jag absolut att vikten inte är det allena avgörande för ryttarens position i sadeln, inverkan, följsamhet osv men ska man tävla på den allra högsta nivån tror jag absolut att 10-20 kilos övervikt hos den som sitter i sadeln kan vara skillnaden mellan placering eller ej.

Och vi som rider och tävlar vill (väl?) hävda att det är en SPORT vi utövar så det är väl inte mer än logiskt att man inte ska släpa på en massa överflödiga kilon- det är mig veterligt få sporter där detta är en fördel?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda

    Alltid en farlig diskus att ge sig in på det här med vikten. Jag håller med dig till fullo. Visst ”orkar” hästarna bära runt på ner än vad man tror men vill man att dom ska kunna prestera vettigt bör dom ju bära runt på så lite som möjligt. Tycker det är varje ryttares skyldighet att hålla sig själv i trim när man förväntar sig att hästen ska vara tiptop.

    Svara
  2. Malin1

    Håller med. Såg ett sammandrag av ”western-avdelningen” på VM (är fullständigt ointresserad av denna gren i övrigt, ska ärligt sägas). Guld i någon gren (reining?) tog en mycket korpulent amerikansk herre. Det såg inte jättelätt ut för hästen att tvärnita från full galopp med den rivningskulan på ryggen…

    Svara
    • Birgitta

      EXAKT!!!!! Jag tittar mycket sällan på hästtävlingar på tv man såg samma sak som du och tänkte samma sak.

      Och ja, vikt är en MYCKET känslig fråga och uppenbarligen kan man lyckas väldigt väl trots övervikt (Kyra var ingen lättviktare när hon red OS tex) men det SER inte ”trevligt” ut och ”givetvis” måste det påverka hästen.

      Svara
  3. Prick

    Hm jag skrev ett svar men det kanske förvann någonstans på vägen…? Hur som så tror jag att det är vanligare att man är medveten om vikten av vikten när man rider på elitnivå. Åker man till en lokal hopp eller dressyrträvling möts man av övervägande överviktiga människor, både till häst och till fots. Många rider i alldeles för små sadlar till sina gigantiska bakdelar och jag tycker man ser ofta i olika forum att man letar korta sadlar för att den helt enkelt inte får plats på hästryggen på ett bra sätt.
    Osmakligt om du frågar mig, alla har naturligtvis inte konstiga sjukdomar som skapar övervikt utan har helt enkelt en obalans i sitt kaloriintag kontra sina fysiska aktiviteter.

    Svara
  4. Anna

    Fast nu hängde jag inte riktigt med i ditt resonemang. Du anser att ryttare ska vara snärta och smala – men hur ställer du dig till de som är vältränade som en elitidrottare men ändå inte smala?För det är ju inte samma sak.

    För att jämföra kroppar tex så är ju Maria Gretzer inte tjock, men heller inte smal. Av de aktiva som är igång nu är Lisen Bratt och Baryard inte heller ”smala och snärta”. De är normalviktiga. Får inte riktigt ihop ditt resonemang.

    Jag har ingen aning om hur du själv är byggd men att vara snärt och smal är ju dock ovanligare än att faktiskt vara just normalbyggd.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag kanske uttryckte mig otydligt.
      För mig är det viktigaste att man är vältränad- inte nödvändigtvis smal men jag vägrar att tro att man är vältränad med 10-20 kilos övervikt som jag skrev i inlägget. Och även om man skulle VARA vältränad med 10-20 kilos övervikt är jag övertygad om att man hade varit ÄNNU mer vältränad utan övervikten. Och som ryttare i den yttersta eliten är det dithän man ska sträva efter- att vara OPTIMALT VÄLTRÄNAD.

      För övrigt anser jag att Malin B är mycket smal och definitivt inte normalbyggd.

      Svara
  5. Anna

    Och innan du hinner försöka sänka mig med det så ja, jag är INTE snärt och smal. Inte tjock heller, men har 5 kilos övervikt. Har aldrig tänkt på att folk kan tycka att det inte ser trevligt ut när jag rider min häst. Undrar om jag skulle ta åt mig om någon var så fräck att hen sa det? ”Ursäkta mig, men du är för tjock för att rida tycker jag. Det ser inte snyggt ut.”

    Det rimmar så illa med tjatet (ett bra tjat) om att man ska hjälpas åt i hästvärlden, peppa varandra och acceptera att alla har olika mål. ”Nej, jag tänker inte sopa din meter av stallgången för du ska ändå inte hålla på med hästar tycker jag.” Hade det hänt i mitt stall hade jag tagit ett rejält snack med de inblandade (har mest ungdomar och barn här) och sagt att det inte var ett okej beteende.

    Svara
    • CeciliaL

      Jag laste inte inlagget riktigt sa – jag trodde Birgitta refererade till overvikt – vilket du ju inte har (5kg overvikt ar ju ingenting!). Smart och smal tog jag inte som ’spinkig som en fotomodell’ utan bara ’inte overviktig’. Eller hur menade du Birgitta?

      Daremot tycker jag kommentaren ”det ser inte trevligt ut” var fanig. Jag tycker inte Sheikh Hamdan som vann distansritten pa WEG sag ’trevlig’ ut nar han red. Jag tycker alla shejkerna jag sett rida (och de vinner alltid, da de har de basta tranarna, mest pengar och koper in alla de basta hastarna – man behover inte kunna rida for att vinna i distans, tyvarr) ar spinkiga men inte ser det trevligt ut. Men jag kanske missforstar vad du menar med ’trevligt’ ocksa? For mig ar ridning bra eller dalig, ryttare talangfulla eller inte, erfarna eller kanske t o m daliga, men ’trevlig’? Na, det ar inte ett ord jag anvander for att beskriva ridning.

      Svara
      • Birgitta

        Trevligt= estetiskt tilltalande (således en SMAK-sak)

        För mig är inte en överviktig ryttare estetiskt tilltalande för ögat helt enkelt, oavsett talangfull/skicklig osv.

        Svara
        • CeciliaL

          Jaha, ja, det ar val klart att en normalstor person ar mer estetiskt tilltalande uppflugen pa en hast, det far jag val halla med om – och gissar att de flesta tycker det, med tanke pa hur oerhort manga av oss manniskor som stravar efter och onskar att bli smalare.

          Jag forvanas ofta av hur manga overviktiga distansryttare det faktiskt finns pa de lagre nivaerna – vanligen inte hos eliten, dar det faktum att de maste rida valdigt mycket och trana valdigt mycket for att ens orka och kunna genomfora tavlingar (da tanker jag pa 100+ km – man maste ju helt enkelt vara i form for att rida sa langt utan att totalt kvadda sin hast) val betyder att overvikt inte ar sa jattesvart att undvika.

          En grej som forvanar mig ar hur manga som tror att en fitnessinstruktor pa gym ar supersmal och att de kommer kanna sig feta om de gar pa gym – tvartom ar ju fitnessinstruktorer i god form och har oftast rejalt med muskler, precis som idrottare. De ar inte tunna och spinkiga. Det var det jag menade med att du nog inte menar spinkig nar du sager ’smal’ utan just normalstorlek utan extra fettdepaer som inte tillfor nagon styrka eller fordel.

          FOrresten ar jag inte spinkig alls sjalv on nagon trodde det! Och min syster ar fitnessinstruktor sedan 25 ar tillbaka och ar inte heller spinkig men hon ar mkt fastare och mer muskulos an jag, trots att jag kanske ar ’smalare’ dvs om man mater mig sa ar jag nagot mindre, och tar en storlek mindre i klader. Hon ser ut som en idrottare och nar hon hoppar upp och ner ( alt. skumpar pa en hast!) sa ar det inte nagot som inte ’sitter fast’ pa kroppen liksom.

          Svara
  6. Anna-Kajsa

    Men jag reagerade på ditt uttalande om Kyra – hon är ju inte byggd som Jan Brink, men hon har väl inte 10-20 kg övervikt? Och jag tror definitivt inte hon hade kunnat banta sig till en bättre ridning…

    Svara
    • Birgitta

      Jag har sett Kyra genom åren och tycker nog att hon för säg 10-15 år sedan hade ENLIGT MIG (med mina mått mätt) 10 kilos övervikt. Hon ser betydligt smalare ut numera.

      Svara
  7. Anna

    Så bra! Om det är ”en smaksak” hur folk ser ut i sina kroppar, kan vi då inte bara hålla eventuella negativa åsikter om andras utseende och ridning för oss själva? Jag förespråkar sådant, kritik i all ära men de flesta människor skulle absolut inte uppskatta att få kommentarer om att det inte ser trevligt ut när de rider. Sådant kan till exempel en instruktör ägna sig åt om man nu känner för att betala för det. Jag försöker lära mina elever att åsikter som ”du är för tjock” och ”den där färgen på schabrak är ful” och andra liknande kommentarer är överflödiga. De kan som sagt överlåtas till personer som ber om råd, och framförallt skulle jag aldrig gå med på att man går till tredje person i stallet och diskuterar Lisas slappa lår och således dåliga sits. För mig är det så självklart.

    Du skriver att du ”bara” anser att eliten ska vara smal. Och det är möjligt att jag färgas lite av mina egna värderingar och har de glasögonen på, men jag hoppas verkligen att du tänker dig för innan du öppet kritiserar någons vikt. Det är ett känsligt ämne ja, men desto större anledning att kanske hantera sin egen ridning, egen häst och sin egen vikt istället för att bära bördan av hur andra ser ut?

    Svara
    • Birgitta

      Tycker att du läser in lite mer i det jag skriver än vad jag faktisk gör.

      Jag anser att eliten ska vara VÄLTRÄNAD ja, om inte annat av omsorg om hästarna. Att vältränad OFTAST är lika med smal eller i vart fall inte överviktig är ett faktum och inget att hymla med tycker jag.

      Att övervikt/ fetma är skadligare än att vara normalviktig/ smal är också ett faktum.

      Därifrån till att JAG skulle påtala andra människors vikt för dom är steget gigantiskt- det gör jag aldrig o-ombedd.

      Det jag skrev om på bloggen var i allmänna ordalag och det står jag för till 100 %- jag tycker absolut att det är skönt för hästar på elit-nivå att slippa tvingas prestera med onödig ryttar-övervikt.

      För övrigt är jag trött på att ryttare (oftast de som själva är överviktiga) ska försvara sin vikt med argument à la ”det är upp till var och en hur man vill se ut”.

      För mig är det en enorm skillnad i dina exempel ”du är tjock” eller ”din vojlock är ful”.

      EN ful vojlock skadar ingen (mer än möjligen ett estetiskt öga ha ha) men en (för) tung ryttare KAN absolut skada hästen. Och ja, det kan mycket annat också göra (skada hästen) men det är ingen ursäkt för det sistnämnda.

      Men givetvis är det svåra gränsdragningar (vad är tjock/ för tjock) och väldigt känsligt.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>