Myt eller sanning?

myt

Själv tycker jag att det är tråkigt om det är så vi hästmänniskor betraktas av omgivningen för ovan beskrivning stämmer då inte på mig och många hästägare jag känner.

Jo, det där med ”glada hästar” kan jag skriva under på men inte resten.

Varför skulle man gå omkring som en lortgris eller bo i en svinstia bara för att man har häst?

Men visst; jag HAR träffat folk som haft kadaver-ordning i stallet och stökigt och inte så rent hemma men skulle inte vilja påstå att det är så hästfolk ÄR generellt.

Tvärtom har jag ärligt talar blivit förvånad över hur fint och ”välinrett” en del har haft det hemma, folk jag liksom inre trodde alls brydde sig särskilt mycket om heminredning och dylikt. Samma sak med deras ”privata” garderob.

Vad är era erfarenheter?

Är du en lortgris som lever i misär ha ha?

12 kommentarer Skriv kommentar

  • Birgitta

   Samma här- annars mår jag inte bra helt enkelt.

   Sedan vill jag inte påstå att det är kliniskt rent överallt i hemmet men det måste se rent och snyggt ut.

   Svara
 1. Prick

  Är inte intresserad av heminredning direkt men steget därifrån till lortgris och misär känns lite långt.

  Allt är inte sant som skrivs 😉

  De hästfolk jag känner har ett helt ok hem, skulle nog säga att de med flera små barn har stökigare hemma än de med häst *haha*

  Svara
 2. JohannaB

  Forskningen säger att det är en myt, men delvis en sanning. Läs här: http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/ohalsosamt-smalhetsideal-stallet-ingen-fristad-fra.htm
  Min egen sammanfattning blir att putsen, stilen och märkeshetsen I STALLET är skyhög, men å andra sidan verkar stallet vara viktigare än civilt?
  Liiiite känner jag allt igen mig själv, att åka på träning innebär långt mer planerande av en snygg outfit än nät jag går ut på middag med sambon 😉
  Dessutom bryr jag mig mer om min figur när jag sitter till häst än jag gör civilt.
  Å andra sidan har jag inga ätstörningar i stallet och är helt normalt klädd hemma 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Är tyvärr inte det minsta förvånad över prylhets och smalhetsideal som nämns i länken- det kan man bara gå till vissa rid-ungdomars bloggar för att få bekräftat.

   Jag slås många gånger av hur totalt skilda världar jag och en del av dessa ungdomar/ unga vuxna lever i, både nu och när jag var i deras ålder.

   En del verkar ha sådan ohygglig uppbackning hemifrån- inte bara rent fysiskt så att säga (föräldrar som följer med ”överallt”, kör till alla träningar och tävlingar) utan även ekonomiskt.

   Det är inte bara dyra hästar (ibland mer än en) utan lastbil,meetings, 30.000-kronors sadel, nya outfits till häst och ryttare- ständigt osv.

   Visst är allting relativt men det känns nästan som ett hån när en del av dessa naiva unga människor tycker att de KÄMPAT sig till sina framgångar.

   Ja, i sin värld känns det säkert så för dom men med många andra ryttares mått mätt så har de fått såååå mycket ”gratis” även om de så klart också har fått svettas lite.

   Nej, nu flummande jag iväg från ämnet lite väl mycket 🙂 .

   Svara
 3. Minstral

  Känner igen mig lite, men det beror nog också mycket på om man har hästen hemma på gård eller om man åker till ett stall. Här hemma blir det ofta städningen inomhus som blir åsidosatt eftersom det är så mycket jobb ute med stall, hagar, hästar m.m. Dessutom har vi hund som vi inte orkar torka tassarna på varje gång vi går in. Vi går ju in och ut hela tiden så visst drar vi in skit. Jag är dock ingen lortgris, duschar och tvättar håret varje dag förutom fre och lör då det är en njutning för mig att få vara lite ”skitig” 😉 Min bil ser ut som ett inferno men makens är alltid topp välstädad. Så jag kan absolut inte helt svära mig fri från myten(?) eller sanningen(?).

  Svara
 4. Katja

  Rent och fint…i både stallet och hemma!
  Håller med om ungdomarna ”som tycker att de kämpat hårt”
  Kanske ett framtida blogginlägg om detta? 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Har haft detta uppe till diskussion tidigare och flera tyckte jag var avundsjuk :).

   Och ja, det ska jag villigt erkänna att jag är.

   Jag är 500 % övertygad om att jag hade kommit mycket, mycket längre i min utveckling som ryttare om jag haft det så väl förspänt som en del av de ungdomar/ unga vuxna som fått sååå mycket hjälp hemifrån- framför allt ekonomiskt.

   Herregud, en del jobbar ju knappt (inte heltid i alla fall) men kan unna sig saker jag bara kan drömma om…..

   Svara
 5. Jeanette

  Ja, jag stöttar ekonomiskt, har kört till träningar o tävlingar, köpt dyr utrustning och ”curlat” mig blå. MEN; det har även varit ett sant nöje! Köpte lastbil för att förenkla för mig själv, gillar inte att köra bil (dessutom m släp!), nu när dottern har körkort kör hon ofta själv om inte jag VILL följa med. En bra sadel (för både häst och ryttare) är ett måste, färgmatchning kan vara lite kul ( och helt ok) när hon sponsrats av butiker o tillverkare och ffa allt har vi haft djävligt kul! Har inte försakat ngt för egen del däremot har jag kanske valt bort ngt annat. Har haft väldigt mkt kul under alla tävlingsår o nog fan har dottern fått kämpa för sina framgångar även om mkt av pengarna kommer hemifrån. Det är ju ändå hon som rider!

  Svara
  • Birgitta

   Förstår att det är härligt när man kan hjälpa sina barn, när man kan vara delaktig och har råd att stötta.

   Avundsjuk-absolut 🙂 ! Så har min ridtillvaro inte sett ut någonsin.

   Jag hoppas att alla som fått detta hemifrån har vett att uppskatta det och förstår att det är ganska få förunnat och långt ifrån en självklarhet.

   Svara
   • Jeanette

    Lovar dig att hon uppskattar (o låter oss veta) det. Fast jag har ju haft (oftast) lika stort utbyte av det som hon.

    Svara
    • Birgitta

     Låter härligt (och att du har lyckats som förälder eftersom detta enligt mig i alla fall delvis är en uppfostringsfråga).

     Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>