Söndag- massa missar

Var positiv....

Buhu…idag känner jag mig som misslynta Birgitta 12 år som inte fick som hon ville….men så kanske man OCKSÅ får känna ibland FAST man tycker att man har en fin häst?

Fin häst ja men absolut ingen fin känsla i dagens MSV C:1 där det kändes som att det mesta inte gick min väg.

Fram tills jag red in på banan kändes det bra men så fort vi kom in i ridhuset kände jag en mycket spänd häst under mig.

Redan i mellantraven (typ moment 2 i programmet) fastnade min fot i stigbygeln (?!?!?), detta händer i princip aldrig annars och det värsta var att jag inte ” kom loss” hur jag än skakade på foten samtidigt som jag försökte rida vidare.

Först i skritten böjde jag mig rasande ner och slet ut foten men strax därefter var det dags för nästa ”grej”- Vicke fick ett taktinslag i sin annars mycket fina skritt som han brukar få bra betyg på (nu blev det betyg 4).

Därefter följde en felridning, något som också händer mycket sällan och först därefter fick jag lite bra känsla tidvis och tills Vicke tyckte att vi skulle gena lite väl mycket över ridbanan vilket också kostade något.

Summa summarum; en besviken Birgitta och 58 % som slutresultat.

Nu gissar jag att denna domare är lite ”sträng” eftersom jag blev långt ifrån sist på dessa usla procent men det är så klart inte roligt ändå när man vet att vi båda kan så mycket bättre .

Och ja jag vet att många (de flesta?) känner likadant om sina tävlingsprestationer men det gör inte min känsla mindre sann eller trist för det.

Roligt är i alla fall att min känsla är att de som dömer idag har ”väldigt klart för sig”- jag kan inte minnas att jag tyckt att någon domare som dömt oss i år har haft några konstiga åsikter eller bedömningar vilket jag vet att jag tyckt förr om åren med andra hästar.

Ännu en positiv sak som jag misstänkt länge är att Vicke tydligen inte ser på långa vägar så spänd ut som han känns så det kanske jag kan sluta att irritera mig över?

En bloggläsare såg ritten och bekräftade ovan och jag har faktiskt aldrig fått kommentarer i stil med ”spänd” av någon domare.

Nu blir det ingen tävling nästa vecka men förhoppningsvis annat kul som jag kommer att berätta om då.

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda

  Det var säkert inte så illa som det kändes! Du kan lägga till åtminstone 4-5% så kommer du närmare sanningen. Såg precis att du ligger som andra utanför placering och det är inte många kvar i klassen. Det är ju också några stycken som ligger på placering på 59%. Varför skulle alla dessa rida så dåligt just idag när de oftast ligger betydligt högre :-).

  Svara
  • Birgitta

   Jo, domaren är nog lite sträng för jag brukar tex oftast få 7 på skritt och gångarter tex och fick bara 6. Men bedömningen i sak instämmer jag i till 100 %.

   Svara
 2. JohannaB

  Och på något vis (trots att man vuxet vet att det inte funkar så) tycker man ju att man borde få till det inne på banan bara för att man tränar så idoget, bra och ofta… Men så rättvis kan inte den här dumma sporten vara 😉
  Lät som en ”skittävling”, glöm bort den så fort det går!
  Men du, det är ju bra om det inte syns att han är spänd?
  Då är det ju poängmässigt,även om känslan såklart ska vara bra och det ska vara lätt att rida, lättare att maskera när han spänner sig?
  Du har inte hittat ngt bra trick inne på banan att ta till?
  Jag har ett (ställer henne i nacken två-tre steg, lättar och gör om om hon fortfarande är spänd) och det är skönt för en själv tycker jag om man har något att ”ta till” och vet vad man ska göra om det inträffar under programmet?
  En del går bättre med lite mer stöd, andra av att man lättar av, några kan man hålla om med skänkeln medan de andra kan behöva gå ”utan skänklar” när de spänner sig… Och min som då funkar bäst om jag bara ställer lite lite i nacken. Och det gör jag alltså även på raka spår om hon spänner sig, är så lite att det inte synd men ger mig chansen att inverka liksom 🙂

  Svara
  • JohannaB

   Konstigt formulerat, var lite för bloggen jag tänkte att tips och tricks att ta till inne på tävlingsbanan vore bra. Jag förstår ju att du som är rutinerad på tävlingsbanan garanterat har knep och knåp att ta till så formuleringen ”du har inte hittat något tricks att ta till” är ju galen, jag förstår att du har strategier för det men tänkte om det är något du tycker funkar bättre?
   Tror du skrev om skänklarna när det gällde halmbalarna?

   Svara
  • Birgitta

   Nä…om det var den som tränade mest ambitiöst och idogt som också hade de största framgångarna- då hade jag varit glad 🙂 .

   Och visst är det jättebra att det spända inte syns lika mycket som det känns!

   Tyvärr har jag ”faktiskt” inte så många knep att ta till inne på banan- inget som går att realisera till 100% i alla fall eftersom det framför allt handlar om TID känns det som.

   Fick jag bara rida runt 5 minuter till runt/på banan så tror jag i princip att allt det spända hade varit borta, hade jag inte fått rida runt/ på banan ALLS hade jag vissa gånger knappt kommit fram till domarbordet eller något annat som Vicke initialt får för sig ska äta honom.

   Så strategin är att försöka hinna rida runt så mycket domaren medger och själv vara helt avslappnad och prata lugnande.

   Att bli brysk och arg skulle bara förvärra det hela tror jag- så är det hemma i alla fall.

   Svara
 3. Jeanette

  Bättre m låga % när man har
  Missar än känslan av 63-64 och ändå får 59. Du vet ju att (o var) det brast + en domare som låg på den nedre skalan. Alltså; På’t igen!

  Svara
   • Jeanette

    Filmar alltid när dottern tävlar= titta på filmen innan du gnäller! Detta funkar oavsett man tyckte det kändes bra eller dåligt. Har sett henne tappa hakan både när känslan varit ”skit” m bra % och tvärtom. Fast känslan när man rider är ändå alltid viktigast ( inte alla som har en ”ponnymorsa” med benskydd, vatten, svamp, reservhandskar och andra sporrar i vänsterhand o filmkamera i den högra)

    Svara
    • Birgitta

     Visst vore det kul och bra om någon kunde filma mig (eller så hade jag slutat rida ha ha) men jag åker ju alltid ensam.

     Men de få gånger jag filmats har det verkligen varit nyttigt att titta på.

     Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>