Fråga från en läsare om gallor

En läsare skulle vilja få era bästa tips/ huskurer för att få bort gallor.

Min egna erfarenhet är att det är svårt för att inte säga omöjligt- i alla all om hästen haft gallorna i många år och inte verkar störas av dom.

En del lindar, andra använder Back on track men finns det annat man kan prova och som ni tycker faktiskt ger effekt?

Minns att vi hade en ridskolehäst för hundra år sedan som hade världens största hasledsgalla. Den tömdes men bara veckor därefter var den där igen…..

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Lena B

  Kyla och att röra på sig får ju dem att gå ner, men det är ju bara för stunden…
  Annars tycker jag att BackOnTrack fungerar bra.

  Svara
 2. Prick

  Det är lämpligt att först fundera på varför gallan har uppstått!

  Har hästen ansträngts/bytt foder/boxvila etc. Sedan är det intressant VAR gallan sitter, om det är på ett eller fler ben. ”Bättre” om det tex är bägge bakkotor än bara den ena. Har gallan/gallorna förändrats, blivit hårdare tex bör man ju också vara uppmärksam på (utöver ev hälta givetvis). Har EN galla plötsligt uppstått över en led ska man vara extra uppmärksam förstås.

  Allt ovan tycker jag är långt viktigare än att fundera på hur man blir av med den, jag menar varför försöka behandla symptomen istället för orsaken?

  Svara
 3. Jessica

  Haha! Det måste ha varit Kamelia, eller? Tänkte på henne varje gång när vi pluggade anatomi och klinisk undersökning på häst- hon hade varit ultimat att lära sig på mtp att hon hade alla sorters gallor man kunde ha i alla leder ungefär (stackars häst).

  Svara
 4. Birgitta

  I princip alla hästar jag ägt (åter är Kreon undantagen men denna gången på ett POSITIVT sätt ha ha) har varit mer eller mindre galliga, kanske i alla fall delvis för att alla varit ganska stora (runt 170 cm) ?

  Heron hade en kotledsgalla på ett bakben som även mycket erfarna hästmänniskor, veterinärer och hovslagare ansåg ”var något av det största de sett” och jag minns att någon sa ”den (hästen) kommer aldrig att hålla med den gallan”.

  Ödets ironi var att det ben gallan satt på var det enda som jag aldrig hade det minsta bekymmer med…..

  Delvis pga min erfarenhet av Herons galla vågade jag köpa Vicke som också har en kotledsgalla bak som inte ser så trevlig ut.

  När det var som varmast i somras var gallan säkert lika stor som Herons, den såg för mindre ”gall-vana” personer säkert fruktansvärd ut medan jag försökte att ha is i magen och invänta kallare väder.

  Och mycket riktigt; så fort det blev svalare minskade gallans omfång.

  Nu har jag Back-on-track över natten men ska i vinter se hur gallan ”utvecklar sig” (eller inte….) när det blir riktigt kallt.

  Svara
  • Malin1

   Vad intressant – finns det ett samband mellan storlek och förekomst av gallor? Har aldrig reflekterat över det.

   Svara
   • Birgitta

    Detta är inget jag har belägg för mer än att jag tror att en större och/ eller tyngre häst oftare/ mer generellt har en större belastning på sina leder än ett mindre djur.

    Tycker också att jag oftare SETT gallor på stora än små hästar.

    Svara
 5. Malin1

  Mycket utevistelse, begränsat med kraftfoder och back on track gjorde underverk på min gamla fälttävlanshäst som hade stora, fula gallor längs med hela bakbenen.

  Svara
 6. Marlene

  mer hagvistelse har minskat eller helt fått gallorna att försvinna för de hästar som vi prövat det på.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>