Favorit i repris: VARFÖR särskiver man?!?!?!?

Diskuterade detta med en vän nyligen; kan någon ge mig en enda vettig förklaring till att folk (svenskar) särskriver?

Man hittar dessa galna ord överallt, framför allt i annonser och på Facebook och jag skulle kunna ge er en miljard exempel men ni vet väl lika väl som jag vad det handlar om:

häst box, vatten spann, ridhus botten, hund koppel osv osv osv………………..

Vem SÄGER hund koppel? Så klart INGEN! Varenda människa säger hästbox, vattenspann, ridhusbotten osv så VARFÖR gör man det svårare än det är och särskriver?

Förklaring tack!

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Att många gör det i sms tror jag beror på att telefonen föreslår orden särskrivna.

    Svara
    • Birgitta

      Ok, fast i sms ser jag det aldrig, på nätet ständigt, ständigt….Finns bara en sak som stör mig mer och det är när folk skriver att de ”skriver på DATAN”- trippelryyyys!!!!

      Svara
  2. Jessica

    Stör mig också på särskrivning, men ännu mer på när folk säger FEL- typ ”det finns magneter i havet”

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Det där med särskrivning verkar vara något som är knepigt. Jag, liksom du och många andra, tycker det är helt obegripligt hur man kan särskriva – det blir ju bara så fel. Men jag har pratat med personer som särskriver som tycker det är jättesvårt. De VET att de särskriver, men menar att de helt enkelt inte ser hur det ska vara. Jag har någon gång tyckt att ”men det är väl enkelt, låt bara bli att särskriva, det är ju ingen större risk att det blir fel om du skriver ihop, liksom”, men det verkar inte vara så enkelt heller. En förklaring som man ofta hör är att man särskriver i andra språk, t ex engelska, men jag uppfattar inte att majoriteten av dem som särskriver använder engelskt skriftspråk i så hög grad att det borde smitta till svenskan.
    Jag tror det absolut bästa sättet att få en bra språkkänsla är att läsa mycket, särskilt i unga år.

    Svara
    • CeciliaL

      I mitt fall ar det definitivt engelskan som spelar in, for har sitter orden INTE ihop, och jag stor mig mycket pa svenskar som skriver ihop nar de forsoker sig pa engelska! 🙂 Ser bara SAAA Swenglish och utlandskt ut. Kan de inte lara sig att dela pa orden, haha!

      Svara
    • Birgitta

      Det som är svårast för mig att förstå är just att de som särskriver ”gör det svårare än det är”.
      Om de bara skrev som de talade så skulle det ju bli rätt.
      Att man däremot (framför allt som invandrare) kan ha svårt att veta hur tex västgöte ska uttalas, eller genre eller Kristianstad- det är mycket lättare för mig att förstå.

      Svara
  4. JohannaB

    Fast jag tror som ovanstående, att mobiler och paddor som har dåliga tangentbord men hjälp med ”autospell” är en del av problemet.
    Det är lättare att få en mobil eller padda att förstå ordet ”box” och ordet ”plats” om de separeras med ett mellanslag men man får fantastiska förslag på vad rätt ord skulle kunna vara om man sätter samman dem till ”boxplats”.
    Box och plats är ord som autospell känner igen medan boxplats är okänt för den helt enkelt 🙂
    Jag stör mig inte så särskilt på särskrivningar på nätet, FB och i SMS, medan jag däremot tycker att det i officiella sammanhang (jobbmail, presentationer osv) är lite irriterande MEN jag har också förstått att de som har problem med ordblindhet har lättare att se om det blir rätt stavat om de särskriver orden så jag försöker trycka ned min gnälliga sida och acceptera att det blir fel ibland 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Det mest skrämmande är att det är så vanligt med SKYLTAR där man har särskrivit. En skylt borde ju rimligtvis ha renderat både lite tankearbete och kanske också en kostnad…..

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Jag glömmer aldrig när det kom upp en skylt med ”svenska hästavelseförbundet” utanför kansliet på strömsholm!

        Svara
  5. Isabella (ryttarlivet.com)

    Jag tror inte man kan skylla på tekniken, varken min Samsung, iPhone, padda eller dator har någonsin särskrivit. Jag hatar också särskrivningar och ser dem precis överallt. Jag tror att skolan inte lärt ut vilka regler som gäller (regeln är: vi särskriver aldrig i svenskan, vilket gjorde min inlärning enkel) och att alla engelska influenser spelar in. Dessutom att det är så vanligt att det blir normalt. De som särskriver tror helt enkelt att de gör rätt för de ser särskrivningar överallt.

    Svara
    • G

      Har sett flera lärare som särskriver så vi språkpoliser är screwed så att säga…

      Svara
  6. Titti

    Är det inte vanligare bland yngre människor?! När jag ser särskrivningar så brukar jag tolka det som att personen är av den yngre sorten!

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Nej, jag tycker inte det är en generationsfråga eller åldersfråga heller för den delen.

      Svara
  7. Bodil

    Gillar inte heller särskrivningarna, men min käpphäst är ”dem” i tid och otid… Hur svårt kan det vara?!?! Är det för att de inte skriver ”dom” och tror att ”dem” är samma sak? Tänk engelska i så fall, ”them” blir ”dem” och ”they” blir ”de”.

    Dessutom ”hon” och ”han” när det ska vara ”henne” och ”honom”… Brrr, rysningar!

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt- en del tror att man inte ”får” skriva dom och trasslar i stället in sig i de och dem på helt galna vis.

      Igår såg jag en annan rysning på FB- en person skrev ÄNDÅN….har hört en del skåningar SÄGA så men faktiskt aldrig sett det i skrift (och vill inte se det heller). Eller HELLRE som en fd arbetskamrat brukade säga. Hon trodde även att det hette LEGIMITATION…..

      Svara
      • CeciliaL

        Det roligaste jag last av den typen ar nog nar jag sag att nagon skrivit ’Cork Asian’, dvs caucasian.. 🙂 VAD tror de egentligen att ordet betyder?! Hade for ovrigt en pojkvan som helt och fullt trodde att ’fantatsic’ var korrekt.

        Svara
        • Birgitta

          Det värsta är om man börjar skoja om vissa ord- typ LEGIMITATION så kan man till slut nästan börja säga dom ”naturligt”, som om det verkligen heter så.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>