Avbryta ”dålig” ritt när man tävlar

Läste på en blogg att det tydligen inte är helt ovanligt att man som ryttare avbryter sin pågående dressyrritt om man anar/ känner att poängen/procenten kommer att bli mer eller mindre katastrofala- detta för att inte skylta med dåliga resultat på TDB.

Egentligen borde jag väl inte förvånas även om det känns lite väl…tja jag får väl använda ordet ”fåfängt” i brist på bättre.

Men visst…ska man sälja hästen vill man kanske inte att presumtiva köpare ska se en massa underkända procent i TDB även om min erfarenhet är att man sällan och aldrig kan mörka sanningen- inte varaktigt i alla fall.

Men vad säger ni- har ni också stött på detta fenomen och skulle ni kunna göra detsamma, dvs avbryta en ritt- ”bara” för att det inte ska synas på TDB?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Nova

    Har sett det i resultatlistor och tänkt att det var synd att dressyren nu börjat härma hoppryttarna, de har nämligen praktiserat detta sen tidernas begynnelse. Skulle aldrig falla mig att göra nåt sånt, finns väl en förklaring till varför man fått enstaka sämre resultat och om det är mer vanligt än ovanligt så kanske man ska träna mer innan tävling.

    Svara
    • Minstral

      Men i hoppning är det väl mer så att man väljer att ”spara” hästen snarare än vad som kommer synas i TDB. En häst har ju bara x antal språng i kroppen under sin livstid och då har jag full förståelse för att man väljer att bryta en dålig ritt.

      Svara
  2. Blomman

    Nog förekommer det hyfsat ofta att ryttare väljer att utgå från dressyrbanan tycker jag (min erfarenhet alltså från tävling på lägre nivå dvs Regionala tävl).
    Men hur det skulle upplevas vara bättre att det står ”Utg” i resultatlistan än att det står underkända poäng förstår jag inte alls.
    Märkligt!

    Svara
    • Birgitta

      De gånger jag själv sett ryttare avbryta sina program har det i mina ögon sett ut att vara orutinerade personer som mer gjort detta av orutin/ ilska/ uppgivenhet snarare än beräkning så att säga men vad vet jag?

      Svara
  3. A

    Håller med blomman! Om jag som köpare gått in och kollat tdb och det funnits en eller flera starter registrerade där ekipaget utgått, hade jag blivit misstänksam pågrund av det!

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Tanken har inte ens slagit mig. Jag har avbrutit två gånger, ena gången var det en gris vid M ungefär utanför banan och min häst hade inga planer på att gå ens i närheten. Andra gången fick hon tungan mellan betten.

    Svara
  5. Jessika

    Detta har jag också förundrats över! Jag ”känner” åtminstone en av de som gör detta och hon är en så extrem tävlingsmänniska att hon inte klarar av ett underkänt resultat, så hon går hellre ut om hon känner att det går dåligt. Jättekonstigt enligt mig, det skulle aldrig falla mig in att göra samma sak. Jag har aldrig utgått men om jag skulle göra det så skulle det i så fall få bero på att något kändes fel för hästens del, att den skulle fara illa av att gå kvar inne på banan. Det är ju en stor skillnad när man tävlar hoppning, då utgår man för att spara på hästen och för att undvika olyckor. Visst, i högre dressyrklasser kanske man också kan utgå för att spara på hästen då de rörelserna som finns där också sliter på hästen, men nu pratar jag om lokala klasser på lätt nivå.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>