Äppelträd i hagen?

Eftersom både jag och maken och våra grannar har fina äpplen i massor varje höst och under säkert minst 3 månader har jag tagit med dessa till stallet för att fodra hästarna med.

Mina egna hästar har alltid ätit runt 10 äpplen om dagen och det har aldrig varit några bekymmer- denna mängd delar jag upp på 3 fodringar över dygnet.

Men jag har förstått att en del är mycket försiktiga med att ge äpplen till hästar och vissa gör det inte alls, av rädsla för magproblem.

Detta fick mig att fundera på hur ”man” gör om man råkar ha äppelträd i hagen- för det förekommer absolut.

Låter man hästarna äta ”hur  som helst”, städar man hagen från fallfrukt eller är det så att hästarna blir blasé och inte vill äta efter ett tag?

Vad är era erfarenheter?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. MandaS

    Jag har haft en häst som fick kolik av äpplen. Nu ratade han dem son tur var så han åt aldrig fallfrukt. Ponnyn får inga på pga av fångrisken. Dom har tyvärr ett äppelträd i närheten av hagen så de rullar ju in äpplen ibland. Men plockar bort dem jag ser.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Vi har en hage med äppelträd här och hade en på förra gården också. Våra hästar hanterar det bra, de står inte och vräker i sig äpplen, utan går och tar några då och då. Det är klart att jag håller lite koll på dem, men det har aldrig varit några problem med några hästar faktiskt. Men en förutsättning för att jag ska våga ha det så är att det finns bra bete i hagen, så äpplena inte är det enda ätbara de har. För övrigt kommer en artikel om att fodra med äpplen och morötter i nästa Ridsport.

    Svara
  3. Linda

    Jag skulle aldrig våga mina hästar skulle pressa i sig och få både fång och kolik.
    Nu har vi ju inga äppelträd här uppe men hade vi det skulle jag såga ner det. Skulle jag hägna in det Skulle dom riva eller klättra över staketet och äta ihjäl sig ändå.
    När jag varit söderut och plockat äpplen har dom fått max 3-4 var om dan.

    Svara
      • Linda

        Ja finns finns det ju men inte så att det står äppelträd i nå hästhagar.
        Jag har knappt sett ett äppelträd på nåns gård och gör det det så är det såna där prydnads äpplen.

        Svara
  4. Trasselkvast

    Hade flera äppelträd i lösdriften förut, hästarna åt det som ramlade ner när de ”kom ihåg det” och det gick utan problem.

    Svara
  5. Jeguo

    Har två träd precis utanför hagen, mina hästar äter fler än 10 äpplen var om dagen utan problem.
    Har en häst som haft fång en gång för sex år sedan och två ponnys. De är inte tjocka, ser ingen större risk.
    Vänjer in dem när äpplena börjar mogna. Det ena trädet kan hästen nå från hagen, har lärt sig dra i grenarna för att få ner äpplen.
    Den fulaste fallfrukten samlas ihop och körs till våra åtlar för vildsvin.
    Men nu har äpplena tagit slut för i år.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>