Poliskontroll?

Nej, jag överväger inte för en sekund att köra olagligt i framtiden men undrar ändå:

Hur många gånger har ni blivit stoppade i en poliskontroll när ni kört med hästsläp?

Själv kan jag på rak arm inte påminna mig om att jag har råkat ut för detta en endaste gång trots att jag nog kört med släpet i snitt en gång i veckan under många, många år.

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Trasselkvast

    En enda gång. Mitt ute på landet på en väldigt ödslig raksträcka. Tror de var ute efter att stoppa fortkörare, men det regnade och de var väl uttråkade för jag blev kvar i en kvart medan de kollade allt möjligt. Som tur var körde jag fullkomligt lagligt den gången 😉 Det är ju inte alltid man gör det med knasiga gränser och undantag på regbeviset osv… Dock fick de det ändå inte rätt eftersom de påstod att jag körde tio kilo för tungt (men ”lät det vara okej för den här gången”) fast jag i själva verket hade 130 kilo till godo.

    Svara
  2. Trasselkvast

    Och då kanske man ska lägga till att jag kör väldigt väldigt mycket transport, minst tre gånger i veckan vid det där tillfället, så risken för kontroll får väl anses som försvinnande liten.

    Svara
  3. Monica

    En endaste gång under 30 år av hästtransport dragande och bakom ratten på ett väldigt tungt ekipage vilket kräver E kort och jag var överlycklig att ÄNTLIGEN få visa denna åtråvärda bokstav i mitt körkort…men icke, polisen frågade inte ens efter kortet, vet inte riktigt vad han ville?
    Sa bara att hästen stod ju snällt och tyst i släpet och sedan fick jag köra vidare!?

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Jag har blivit stoppad två gånger när jag kört med häst i, vad jag kan minnas på rak arm. Andra gången sa ena polisen nåt i still med ”attans hon hade BE, då kan vi inte sätta dit henne” och fick en rejäl knuff av kollegan .

    Svara
  5. Linda

    2ggr. En gång i en blåskontroll och senast när jag hjälpte bekanta att transportera häst till en klinik.
    Denna gång körde jag för fort och blev stoppad i en fartkontroll. Det visade sig då även att ekipaget jag kör är olagligt!
    (Mina bekanta har kört detta ekipage i minst 2års tid.)
    Men bilen får inte dra ett såpass tungt släp, så vi får inte ens köra vidare.
    2h hemifrån och på en motorväg. Poliserna tyckte dock synd om oss och körde oss och ekipaget till kliniken.
    Ny dragbil med förare fick ringas dit.
    Ca 2500kr i böter och jag kommer ALDRIG köra ett ekipage utan att kontrollera även bilens registreringsbevis

    Svara
    • Birgitta

      Usch så tråkigt! Tur att du ”bara” fick böter och egentligen tycker jag att de som äger släpet skulle hjälpa dig med betalningen.

      Svara
      • Linda

        Vi delade på notan sas. Jag körde ju för fort men det var deras ekipage.
        Tror att de fortfarande kör omkring med detta ekipage …

        Svara
  6. Jessika

    Jag har själv inte blivit stoppad hittills, men min kompis som typ aldrig kör transport annars blev såklart stoppad när hon lånade min hästtransport en gång för att åka till veterinären med sin häst. De stod tydligen där en gång i veckan och stoppade de som var på väg till kliniken. Men de hade ingen våg med sig utan uppskattade vad hästarna vägde. Min kompis hade klantigt nog inte kollat reg.bevisen noga innan hon lånade släpet utan polisen upptäckte att hon inte fick dra släpet med sin bil!! De sa att hon inte fick köra en meter till, hon förklarade att hon hade tid hos veterinären så en av poliserna körde henne och hästen den sista biten till kliniken! xD Konstigt nog fick hon inte böter, jag trodde att man blev av med körkortet om man körde otillåten kombination! En annan hos veterinären hade också blivit stoppad och fått påpekat för sig att hon körde med överlass, typ 50 kg hade de uppskattat genom att bara titta på hästen. Hur ser man med ögonmått om en häst väger 50 kg hit eller dit?? Men hon hade inte heller fått böter. Det verkade vara polisernas kvällsnöje en gång i veckan. 😉

    Själv är jag jätteskraj för att bli stoppad trots att jag kör helt lagligt. Ska ta mig i kragen och ta BE så att jag kan köra fler kombinationer och tyngre utan att behöva ligga nära några maxgränser.

    Svara
    • Birgitta

      Det kanske var därför böter inte delades ut- för att poliserna bara uppskattade hästens vikt.

      Jag vill påstå att det är näst intill omöjligt att uppskatta vad en häst väger och det skulle väl (???) aldrig hålla rättsligt?

      Svara
  7. Louise

    Japp! En gång för cirka 15 år sedan. En väldigt nitisk polis som stoppade oss på väg hem från en tävling, för att vi inte hade någon skylt framtill på transporten som talade om att det var en häst däri. Det var nog polisens stora insats för dagen….

    Svara
  8. AU

    Tidigare – när jag bodde längre upp i landet – körde jag gladeligen olagligt med bil och hästsläp allt som oftast (både med kombination som egentligen krävde BE och ibland med laglig kombination fast med överlast). Charmigt värre men det är en annan diskussion. 😉 Blev stoppad någon gång i blåskontroll men aldrig att de kollade närmare på körkort kontra vikt på släp. Men sedan jag flyttade till Skåne så har jag inte vågat köra olagligt. Har flera vänner här nere som åkt fast i kontroller, både där polisen stått med portabla vågar utmed vägen och på särskilda kontrollplatser där man blir ”inkallad”. Känns spontant som att polisen har mer koll här nere på just hästekipage…

    Svara
  9. Nina B

    Precis som AU körde jag med extrem överlast många gånger när jag bodde längre norrut (men alltid godkänd fordonskombination) Portabla vågar fanns inte på den tiden, åtminstone inte i Norrbotten. 😉 (Och knappt poliskontroller heller! 😉 )
    Har blivit stoppad två gånger sedan jag flyttade halvvägs till Stockholm – en gång i en blåskontroll tiiiiidigt en söndagsmorgon när jag var på väg till en tävling.
    Antagligen hade polisen fått tips om att någon var på väg åt samma håll, för det stod polisbilar på varenda refug i korsningen!
    Den ena polisen var riktigt skojfrisk: ”Jaja, den därbak behöver inte blåsa, för den är väl den enda idag som vi kan vara säker på är nykter!”
    Den andra gången hade släpvagnskontakten åkt ut lite så att släpets belysning blinkade, men då var jag på väg hem från IKEA. 🙂
    Bara att trycka fast den lite bättre och fortsätta. 😀

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>