Dagens samvetsfråga

Om du ansåg att någon du känner skrev på olika sätt ”olämpliga” statusuppdateringar på Facebook som enligt DIG kunde skada personen (genom att man tex skriver ”fy fan vad jag hatar mitt jobb- världens sämsta skitställe”) skulle du då påtala detta för personen eller känna att det inte är din sak att lägga dig i?

Skulle du resonera likadant vem det än gällde eller hade det gjort skillnad om det handlade om

a) Din partner
b) Ditt barn
c) Din bästa vän
d) Vänner över lag
e) Bekanta

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Madeleine

  Jag hade sagt till mina barn, man och mkt goda vänner.
  I dagsläget är det så mkt ”rappakalja” på fb. Dessa människor har ett uppdämt behov att synas. Och för att synas i det flödet så får man sticka ut rejält. Tex med korkade påståenden , att bara berätta halva händelser eller att lämna ut sina barn eller gamla föräldrar när dom är på sjukhuset, gärna då med fullständig diagnos.

  Svara
 2. G

  Har valt partner och nära vänner väl och slipper såna statusar från dom hehe. De andra får hållas, förstår de inte själva sitt eget bästa så är det inte min sak att påpeka hur de lever sina liv. Jag döljer dock ofta dessa i mitt flöde så slipper jag irritera mig på dom.
  Mina barn är för små än så länge men där kommer vi hålla social medialektioner när det är dags (inte för att de kommer bry sig). Hittills har 10-åringen visat sig ointresserad av t ex facebook och väldigt chill när det gäller smsande trots egen telefon så har vi tur så blir hon inte en attention seeker.

  Svara
 3. AU

  A, B och C hade fått sig en tillrättavisning men övriga får göra bort sig på egna meriter.

  Svara
   • Birgitta

    Svarar som flera andra; jag hade påtalat för kategori a, b och c.

    Frågan väcktes då jag är FB-vän med en person vars statusuppdateringar jag vet att flera andra har reagerat på flera gånger och tyckt att ”men herregud…så skriver man väl inte”.

    Det JAG reagerat på förutom att personen av naivitet (gissar jag) skriver som den gör inte får detta påtalat för sig av närstående. Eller så är det påtalat men personen bryr sig inte…så kan det ju också vara förvisso.

    Svara
 4. silverbjälke

  Jag hade sagt till min partner och mitt barn eftersom dessa (+ jag) personer alla påverkar vår gemenskap. Alla andra får skriva vad fan de vill, De är vuxna egna individer och om det straffar sig kanske de blir vuxna.

  Svara
 5. Jessika

  Håller med er andra – a, b och c hade jag tagit mig ett snack med men inte de andra. Jag har absolut fb-kontakter som skriver högst olämpliga saker. Jag orkar inte med dem, antingen tar jag bort dem som vän eller så klickar jag på ”sluta följa”. Det är helt otroligt vad vissa väljer att skriva och dela utan att verka tänka på konsekvenser eller källkritik (tänker på en hel del av det som delas) överhuvudtaget!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>