Kli- long time no see

Igår slog det mig att det var evigheter sedan jag hörde om någon som fodrade med kli.

Jag minns att vi gjorde det i många år på ridskolan och då gavs det till hästar som vi tyckte behövde lägga på sig lite (detta var före Kraffts och alla specialfoders intåg).

Kli är ju väldigt billigt och uppskattat av hästarna så jag undrar om man inte fortfarande skulle kunna använda det nästan som godis/ krubbskrammel till mineraler och dylikt och då givetvis utan att ge några större mängder utan några deciliter per mål?

Vad säger vår foderexpert Anna-Kajsa?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Ja, det är verkligen längs sedan jag gav kli. Minns för hundra år sedan när man gav klimäsk på helgen; rätt mycket kli med en massa varm melass. Kommer inte ihåg varför de fick det just på helgen, men alla hästar älskade det. Tungt att fodra, en stor hink per häst blev det.

    På galopptiden gavs det också rätt mycket klimäsk, ffa till de som var lite kinkiga med maten. Fast de fick det varje dag och utan melassen, bara varmt vatten, kli och havre.

    Kli är ju lite jobbigt att hålla på med, det dammar en del och så måsta man ofta räkna om kalkintaget. Har heller ingen häst som måste trugas med maten, annars hade man kanske haft en säck 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Gissar att man gav kli på söndagarna för att det var hästarnas vilodag och man tänkte att det kunde förhindra kolik?

      Melass ja, detta kladdiga fodermedel! Har jag inte heller sett användas på år och dar- även detta gav vi på ridskolan som smakförhöjare.

      Vad gäller kvoter i samband med klifodring undrar jag om några dl hit och dit verkligen gör någon större skillnad?

      Jag tillhör ju dom som anser att det KAN gå till överdrift med foder-beräknandet och inbillar mig att en människa skulle kunna äta några dl kli om dagen så varför inte en häst?

      Skulle faktiskt gå så långt att jag rekommenderar de som vill ge sin häst lite ”godis” att köpa just kli.

      Det är jättebilligt och varar i en evighet till skillnad från tex äpplen och morötter som kan förfaras ganska snabbt.

      Torrt kli är inte heller känsligt för varken värme eller frost.

      Svara
  2. CeciliaL

    Vi brukade ge det efter jakt, tanken var att en trött eller litet sjuk häst (eller konvalescent) skulle få nånting ”comforting”, men jag fattade aldrig det resonemanget – varför skulle en trött/sjuk häst ha varm gröt?! Och dessutom ett totalt foderbyte till ett eller två mål bara? Och så det där med kvoten också. Här hade man traditionellt Epsom salts i snarare än melass, vilket väl i och för sig kan vara bra efter en svettig jaktdag. Jag har förstått det som att kliet går till frukostflingor istället för hästfoder nuförtiden! 🙂

    Svara
    • Birgitta

      En trött/ sjuk häst kan säkert ha nytta av foder som ”gör gott för magen”- som varm kligröt. Dels som återhämtning men också då aptiten kanske inte alltid är den bästa vid sjukdom och kligröt brukar gillas av alla hästar.

      Svara
  3. Anna-Kajsa

    Ang detta att ge varm gröt till hästar: jag har precis skrivit en artikel om mash, men den kommer inte förrän i början av nästa år 🙂
    Annars så är väl fördelen med kli att det är fiberrikt och bra för matsmältningen. Som Prick nämner så är det extremt fosforrikt, vilket gör att man kan använda det om man behöver balansera upp foderstaten med fosfor. Särskilt för växande hästar är det ju samtidigt viktigt att ha koll på balansen kalcium/fosfor så det inte blir för stort fosforöverskott. Birgitta har ju rätt i att kli inte väger så mycket och det därför inte blir så stora mängder om man inte ger stora givor, men jag tycker nog ändå att det är bra att åtminstone ha ett öga på fosforhalten om man fodrar med kli.
    Själv har jag inte fodrat med kli på länge, men skulle inte vara främmande för att ge det om jag såg behov. Jag kan förresten bjuda på en kli-relaterad anekdot. När jag bodde i Stockholm hörde jag följande konversation i stallet:
    -Jag har börjat ge vetekli. Det är verkligen jättebra.
    -Intressant, var köper man det?
    -Det finns i varenda hälsokostaffär.

    Svara
  4. Katja

    Har hört att bli inte är så bra. Något om att det urlakar skelettet….vet inte om det stämmer.

    Svara
    • Birgitta

      Det har jag aldrig hört och tror inte någon deciliter per dag skulle göra någon skillnad på ett så stort djur.

      Svara
    • Anna-Kajsa

      Jag antar att det är den höga fosforhalten du tänker på – men har man koll på det totala fosforintaget och kompenserar med kalcium om det behövs är det ingen fara.

      Svara
  5. Minstral

    Vi ger kli och har gjort så i alla år, tror inte det är så ovanligt att man fodrar med kli?

    Svara
  6. Lena B

    Fullblodet jag hade innan fick kli, för att hon var svår att hålla hull på. Fungerade bra tycker jag. Nuvarande hästen får varm mash efter arbete/ansträngning enligt rekommendation från foderrådgivare, hon (hästen alltså, inte foderrådgivaren;-) har problem med kolik och det ska tydligen vara både återhämtande och ”lugnande” för magen…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>