Är gratis alltid gott?

Såg på Facebook att en tjej som utbildar sig till nagelteknolog (?)  behövde elever att träna sig på och därför erbjöd nagelbyggnad gratis.

Jag tycker inte alls om fejk-naglar och tänkte att jag för egen del aldrig hade antagit erbjudandet, gratis eller ej  men började fundera på annat som man kanske aldrig skulle betala för men kanske vågat/ velat prova  om det var gratis.

Hur ställer er ni till följande GRATIS-erbjudanden?

* Prova havrefri müsli i en månad?

* Prova ett naturpreparat som sägs ge ”allmänt välbefinnande” till hästen i en månad?

* 1 gångs gratismassage av er häst av någon som går och utbildar sig till massör?

* Få påslaget en tappsko av någon som utbildar sig till hovslagare?

* Klippning av er häst av någon som vill ”träna”?

21 kommentarer Skriv kommentar

  1. AU

    Inte jag heller. Runt hästarna har vi väldigt bestämt vilka som får ”vårda” dem (hovslagare, equiterapeut, veterinärer) och aldrig i livet att vi skulle ge dem något annat foder än det vi har i vanliga fall bara för att det är gratis.

    Jag skulle heller inte när det gäller mig själv låta elever av olika slag (naglar, hår) få göra behandlingar på mig. Är alldeles för petig med sådant och betalar hellre ”tusen gånger om” om jag vet att det blir bra än får det billigare.

    Men jag kan tänka mig att för studenter osv så är det väl jättebra att det finns den här typen av erbjudanden.

    En annan sak Birgitta – jag har inte varit inne på din blogg tidigare men den strular jättemycket för mig (dvs sista veckorna). Det står att sidan inte kan visas, det blir fel när man skickar en kommentar osv. Jag kör Windows 7 och IE 10.

    Svara
    • Birgitta

      AU: ingen annan har klagat och jag har själv inga problem trots att jag använder flera olika datorer?

      Men om även andra påtalar att det krånglar får jag be webmaster att titta på det- själv är jag TOTALT okunnig tyvärr.

      Svara
      • Prick

        Jag får också ofta fel när jag skriver kommentarer. Ibland kommer de fram ändå och ibland inte (om de nu inte blivit censurerade).
        Windows 7 och IE 9

        Svara
        • Birgitta

          Till skillnad från vissa andra bloggare som jag med säkerhet VET tar bort kommentarer som inte faller dom i smaken gör jag i princip aldrig detta. Tror att jag har tagit bort kanske 2-3 kommentarer de senaste 5 åren och då har det verkligen varit grova övertramp.

          Svara
        • CeciliaL

          Har ocksa problem ibland – en del av mina kommentarer bara forsvinner. Anvander Google Chrome (Linux, inte Windows).

          Svara
          • Anna-Kajsa

            Samma här – kommentarer försvinner, och ibland måste jag ladda om sidan för att få upp något innehåll.

          • Angelica

            Även jag får ladda om sidan ibland när den bara blir helt tom.

  2. Prick

    Nej, tror inte det. Skulle ev vara massagen kanske, om det var någon jag kände.

    Svara
  3. Birgitta

    Spontant hade jag nog bara kunnat tänka mig/ vågat testa gratis-massagen.

    Jag hade givetvis varit närvarande och avbrutit om något såg helt galet ut men annars har jag svårt att tro att just massage kan skada hästen- i sämsta fall ger det ingen effekt alls, i bästa fall har hästen haft en mysig stund.

    Vad gäller tappsko hade jag kanske vågat låta någon slå på en baksko- Vickes bakhovar är helt ”okomplicerade”. Det handlar väl om hur desperat jag var.

    Framskor hade jag inte vågat om inte alldeles särskilda förhållanden rådde, därtill har just Vicke för känsliga hovar och dessutom specialskor.

    Klippning tycker jag själv är urtråkigt men är för petig för att låta någon annan ge sig på. Annars är hästen mkt snäll.

    För egen del har jag klippt håret hos frisörelever flera gånger med utmärkta resultat. Jag har ingen direkt frisyr utan mitt hår hänger mer ”rakt ner” så det finns inte så mycket man kan förstöra så att säga. För tusen år sedan lät jag en del tjejer på ridskolan klippa mig (helt outbildade) så jag är inte direkt rädd om det egna håret och det har aldrig blivit ”fel”.

    Skulle också absolut kunna tänka mig tex massage för egen del.

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Massagen – absolut. Tappskon också – om personen håller på och utbildar sig till hovslagare bör de ju utan problem kunna slå på en passande sko på en färdigverkad hov. (Den tappskokurs jag gick var på en dag – men då hade jag visserligen fuskat och slagit på tappskor i många år, först under hovslagarens handledning och sedan på egen hand med resultatet granskat av hovslagare). Förresten, en följdfråga på den: om er hovslagare har med sig en lärling, vad tycker ni då att det är ok att lärlingen gör?

    Svara
    • Birgitta

      För min del kan lärlingen göra ”allt” under noggrann uppsikt OM ägaren ger sitt medgivande. Annars: ta av skorna.

      Svara
  5. Prick

    Min hovslagare har haft med sig lärling. Jag litar på hovis så lärlingen fick göra vad helst de kommer överens om. Men att låta vem-som-helst-som-är-under-utbildning slå på en tappsko, pja, då kan jag ju lika gärna göra det själv. Förutsatt att hoven är hel och skon blir riktad.

    Svara
    • CeciliaL

      Sager som Prick – om hovis ar narvarande och ser till att allt blir som det ska sa ar det hans ansvar om larlingen utfor vissa moment eller alltihop, men jag forvantar mig att arbetet utfors till samma standard som om hovis gjorde det sjalv.

      Sla pa tappsko skulle jag aldrig ge mig pa, ingen aning om hur man gor och har inga verktyg. Fast det borde jag ju ha, sa jag kunde ta av en halvt avsliten sko… Hm.

      Svara
    • Anna-Kajsa

      Ja, jag skulle också slå på tappskon själv i första hand 🙂 Men om lärlingen/whatever vill får den gärna nita, för jag suger på att nita!

      Svara
  6. CeciliaL

    Nej tack till alla dina forslag. Visst finns det val nagot jag skulle nappa pa, men inte ovanstaende som jag tycker var ovanligt oattraktiva erbjudanden.

    Svara
  7. Titti

    Massagen hade jag tackat ja till! Jag har haft ett par stycken som gått utbildning och som har fått träna på mina hästar genom åren Hur fel kan det bli om man bara knådar musklerna?? Inget av de övriga sakerna däremot!/Titti

    Svara
    • CeciliaL

      Det har du nog ratt i, det skulle jag inte ha nagot problem med trots allt. Jag har sjalv fatt en massage gratis av en tjej som behovde ova sig och den var toppenbra! Battre an manga utbildade massorer jag utsatt mig for (inte sa himla manga, men en del ar sa hardhanta att man far migran!).

      Svara
  8. Jessika

    Hm, kanske massagen, men det beror på vad det är för person. Nej till de övriga. Om jag hade varit på jakt efter ett nytt kraftfoder så hade det väl varit käckt att få prova gratis i en månad för att sedan helt gå över på det men jag är nöjd med det jag fodrar med idag.

    Det roliga är att jag inte alls hade varit lika tveksam och petig om det handlade om saker/behandling till mig själv som till mina hästar. 😛

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>