Vilken konkurrens väljer du?

Om du har att välja mellan 2 tävlingar som ligger exakt lika lång från din anläggning och där förutsättningarna kring det mesta är identiska bortsett från att konkurrensen är mycket tuffare på den ena tävlingen jämfört med den andra; vilken tävling väljer du då?

Ser du det som en utmaning att ”klå” så duktiga ekipage som möjligt, om möjligt eller väljer du att ”safe-a” och åka till den tävling där du tror att du har störst chans att placera dig?

Själv var jag under lång tid mästare på att hitta ”konkurrens-svaga” tävlingar i obygden och åkte hellre till dessa än till sådana där jag ”visste” att jag riskerade att möta typ hela Skåne-eliten.

Med Vicke bryr jag mig i dagsläget inte alls om sådant- vi befinner oss fortfarande på stadiet att vi mer tränar på att få till avslappnade ritter och har inte i rosettfajtandet att göra så jag väljer mer tävlingar utifrån avstånd och om jag vet/ gissar att miljön på tävlingsbanan inte kommer att stirra upp honom.

Så har jag att välja på en tävling där jag vet att det tex finns en massa att glo på precis runt banan eller ett ställe som är helt ”avskalat” så väljer jag det sistnämnda. Än så länge i alla fall.

Med Heron fanns det också en domare som jag aldrig åkte och tävlade för men inte heller detta bryr jag mig om längre- jag tycker att dagens domare över lag är väldigt kunniga och dömer rätt och rättvist.

Men hur går era tankar när ni väljer tävlingsplatser?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hedwiginnan

    Jag väljer tävlingsplats och vilken domare som dömer.
    Finns ju vissa tävlingplatser som man föredrar framför andra. Sen finns det domare som jag föredrar att rida för framför andra och då får domaren avgöra vilken tävlingplats jag väljer. Min häst verkar ju vara en sådan som antingen blir placerad eller hamnar bland de sista beroende på vem som dömer. Konkurrenterna är oftast ungefär de samma.

    Svara
  2. JohannaB

    Jag väljer i första hand tävlingsplatser med stora bra startfält, är expert på att tala ned mig själv så jag vet att jag annars bara kommer tänka att jag fick resultatet jag fick pga att de andra red dåligt istället för att tänka att jag är bra…
    I andra hand är det om de har uppställning som avgör, jag vill ha uppställning och tävlar helst meeting.
    I tredje hand söker jag bra tävlingsplatser, i första hand att det finns tillräcklig yta att rida fram på (20×40 m ridhus som framridning för två tävlingsbanor = 10-12 ekipage går bort) och i andra hand att de har bra funktionärer (man lär sig ganska fort vilka som har bra stämning).

    Jag har ridit ganska många regionala/nationella meeting och det är superroligt!
    Jag har bland annat ridit fram med Jennie Larssons Zircoon, Sigrid Bergåkra och Emelie Brolin och det är så inspirerande att se de där duktiga ekipagen och hur bra de rider!
    Extra kul är det om de har unghästar med också och rider i ”mina” klasser, att se dem rida enkla saker som hörn eller volter är så himla bra för de rider så mkt bättre än vad vi gör på den nivån = man får en förståelse för hur himla bra en hörnpassering kan ridas, och hur dåligt man själv utnyttjar möjligheten.

    (nu kom jag ihåg ett ekipage som jag verkligen blev imponerad av på framridningen, Nina Hofmann och Aura? Den gick då MsvA/StG, var nog två år sedan, men var har den tagit vägen? Den var verkligen fantastiskt välriden och hade så fina kvalitéer så jag trodde verkligen den skulle gå GP vid det här laget?)

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag har ju aldrig direkt varit i den situationen att det finns flera tävlingar med rätt klasser på rimligt avstånd samma helg. Dessutom har jag nog erfarenheten av att de ”konkurrenssvaga” tävlingar jag varit på för det mesta har mycket sämre arrangemang på ett eller annat sätt – det är därför de är konkurrenssvaga. Men – hypotetiskt – om allt annat var likvärdigt skulle jag nog hellre välja en tävling där chansen är större till placering!

    Svara
  4. AU

    Jag har aldrig kollat upp motståndet när jag har anmält till tävling så har svårt att relatera till frågan. 😉 Väljer tävling utifrån anläggningens standard gällande framridningsmöjligheter, underlag osv. En av mina hästar är också väldigt tittig men det är inget jag tar hänsyn till, han får gå där jag vill tävla. 🙂

    Svara
  5. Jessika

    Det händer aldrig här, men om det skulle göra det så skulle underlag, parkering, bemötande, funktionärer, domare m.m. bli avgörande för vilken tävling jag skulle välja i så fall. Om jag hade varit på bägge platser innan alltså och ridit för bägge domare innan. Hade jag inte det eller om jag tyckte att arrangörerna och domarna brukar vara precis lika bra så skulle jag ha valt tävlingen med lägst konkurrens. 🙂

    Svara
  6. Nicole

    Vi väljer endast tävlingar som är viktiga (dvs nationella, internationella) och på dessa tävlingar är konkurrensen alltid mer eller mindre svår. Men skulle vi själv välja så hade vi valt med mindre konkurrens, och det är pga att gi vill ju gärna ha prispengarna, men tex 4-5 åringarna lägger vi inte sån vikt på, för i just de klasserna finns de ingen prispott. Men å andra sidan tror jags ET är helt annorlunda här i Italien.

    Svara
  7. CeciliaL

    Jag valjer tavling baserat pa reseavstand och distans, sen ar det ju kul om det ar ’kandisar’ med och om man lyckas sla nan av dem (utan att de blir ut-vettade alltsa!) sa ar det ju roligt ocksa. Fast det gar ju inte direkt att jamfora med dressyr och sant… Tycker som Johanna annars, alltid kul att se vad de duktiga/erfarna/proffsen gor.

    Svara
  8. Prick

    Har aldrig funderat så och helt lika blir väl sällan anläggningarna. Jag är glad över de tävlingar som erbjuds och tar vad jag får. Det har tyvärr blivit lite ”fult” att klaga på en arrangör så det ”får” man inte. Man ska helst bara vara tacksam.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>