Mitt nya fodrings-system eller…..

…..alla sätt är bra utom de dåliga 🙂 !

Som jag nämnde för några dagar sedan har vi två hästar i ”mitt” 7-hästars stall som vid varje morgonfodring tävlar om vem som kan sparka hårdast i väggen.

Ibland hinner jag inte stänga bildörren förrän jag hör hur de kör igång och det är så klart inte bra- varken för hästar eller väggar.

Jag brukar verkligen försöka att skynda mig och ge dessa 2 bankare sin mat först men många gånger hinner jag alltså inte göra det i tystnad hur mycket jag än anstränger mig.

För någon dag sedan slog det mig att jag kunde prova en ny approach och den har än så länge resulterat i total stillhet:
Jag fodrar dessa 2 hästar I MÖRKER för att först därefter tända belysningen och ge resterande djur deras mat.

Detta låter sig ju göras eftersom vårt stall är så litet att jag nästan på centimetern vet var allting finns och alla hästarnas höpåsar hänger direkt utanför deras boxar.

Således är det inte så risky att arbeta i mörker och kan det ge mig tystnad gör jag det gärna.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Det som fungerar är rätt! Det är verkligen jobbigt med hästar som står och slår med frambenen. Inte alltid är det för att de är hungriga heller. En bekants häst har lärt sin ägare att hämta godis när den bankar. Flera har försökt förklara det osmarta i att hämta en morot så snart bankandet börjar men det är för döva öron. Jobbigt för alla andra som måste stå ut med oljudet.

    Svara
    • Birgitta

      Ryser åt sådana ägare!!!!

      Och hästarna i mitt stall sparkar med bakbenen in i väggarna vilket ju kan ge åverkan på både deras egna ben och stallinredningen.

      Svara
  2. Annelie Magnuson

    Det man BORDE göra är förstås att aldrig ge dessa två hästar mat förrän de är tysta. Då skulle de sluta sparka. Men det är väl nästan ogörligt när det är flera olika som fodrar.

    Svara
    • Birgitta

      Det är ett problem ja.

      Ett annat är att jag, som är den som morgonfodrar på vardagarna ibland kommer till stallet innan stallägarna stigit upp.

      Deras sovrum ligger så nära att de hör eventuella sparkar = jag vill inte att de ska vakna/ störas.

      Dessutom kan, som jag nämnde i ett annat svar, hästarna skada både sig själva och stallinredning.

      För övrigt och lite ot funderar jag ibland på hur Kreon fick sitt helt söndertrasade knä.

      Han sparkade aldrig i boxen men under perioder mkt i sargen när man red…..

      Svara
  3. LenaB

    Superbra lösning! Guldstjärna till dig:-) Hoppas att hästägarna vet att du gör detta för deras hästar.

    Att hästar skulle sluta av sig själva och snällt börja vänta på sin tur finns inte. Har själv en ”bonkare” och det enda som händer när ngn får för sig att de ska uppfostra henne o hon ska lära sig att vänta på sin tur är att hon stressar ändå mer för varje dag; gräver upp hela boxen, sparkar sönder sina ben och står helt svettig och uppjagad i boxen…. Naturligtvis är det inget önskat beteende, jag hade gärna sluppit det! Det är ngt hon lärt sig ngn annanstans, säkert för många år sedan. Hos förra ägaren stod hon i första boxen i litet stall o var den första som fick mat vid utfodring…

    Svara
    • Birgitta

      Över lag är jag inte så förtjust i att man ska ”uppfostra” andras hästar oombedd annat än i yttersta nödfall, typ om hästen skulle försöka sparka/ bita en. Då får dom sig en rejäl smäll av mig oavsett vad ägaren skulle tycka om det.
      Men annars får var och en sköta sitt, annars finns risken att 5 olika personer försöker uppfostra hästen på just SITT sätt som inte alltid är detsamma som de andras.

      Svara
  4. LenaLu

    Brukar också fodra i mörkret, just för att det blir mkt lugnare. Att uppfostra andras djur är inte okej tycker jag, man har ingen aning om vad ägare kanske håller på att jobba med, istället förstör man mer än hjälper. Fråga först! Ett tips till bankande hästar är att sätta upp gummimattor i boxen eller textil, ofta tycker hästen det är obehagligt att sparka på något mjukt, de hästar som struntar i det -ja då blir det i alla fall mkt tystare o stallet.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>