Idag har det varit fullt upp på hästfronten- jag har både haft stalljour och varit och tävlat.
Och det är bara att konstatera precis det jag gör i rubriken, Vicke ”ska” nog tävla flera klasser och helst 2 dagar i rad!
Som ni vet har gossen hemma en stor skräck för att gå vid den ena ridhuskortsidan (där vi har halm) och vi har samma diskussioner om detta VARJE gång ett pass i ridhuset ska börja (mer om detta i separat inlägg nästa vecka).
Men på tävlingen idag var det inte alls det beteendet jag fick uppleva utan en häst som nog gjorde sin mest ”otittiga” start med mig på ryggen.
Vi fick betyget 7:a på vägarna och det är ju trevligt att det som med tidigare hästar varit mitt paradnummer; att rida korrekta vägar, även gick att genomföra med Vicke efter allt snedgående, gloende och annat han förstört våra vägar med.
Procenten blev bara 60,4 och kritik på att Vicke ”dyker” (domarens ord) i traven men bortsett från detta så är jag super-supernöjd med att jag kunde rida ett helt program utan glo-spänning 🙂 .
Förresten: Om ni har kört förbi våra hagar idag och undrat varför jag inte lever som jag lär eller om även jag har drabbats av täckesnarkomani 🙂 kan jag förklara att Messys gående med täcke (med hals dessutom) enbart var i träningssyfte då hon fortfarande blir lite förskräckt just när täcket läggs på.
Men jag hoppas att hon förstod det sköna med täcke när det blåser så hårt som det har gjort idag och då blir det också kallt.
Som jag har förstått det är Messy under 2 år – varför är det så ivrigt att vänja henne vid ”longering”, täcken etc. Även om de ska vara lätthanterade och vänja sig så undrar jag varför det ska ske så tidigt? Hästen har ett helt liv framför sig med detta, kan den inte bara få vara häst tills den i alla fall är 3 år?
Att ledas, borstas och den vardagliga hanteringen är A och O, men detta ”extra” känns väldigt tidigt, för att vara en ridhäst. Även om det givetvis ger resultat
Ja, Messy är bara 1,5 år gammal och ja, det är måhända (?) lite tidigt att börja med att hantera henne på det sätt jag gjort men det har sina förklaringar.
Jag började ”hålla på med” Messy i våras, delvis som lite terapi för egen del då jag var ganska nere eftersom min egen häst var skadad men också för att Messy då var lite ”röd kvinna” och behövde hanteras för att lära sig respekt för människor.
Messy har i dagsläget longerats 3 eller 4 gånger, löshoppat en gång och blivit borstad och fått hovarna lyfta på stallgången kanske….säg 30 gånger.
I dagsläget borstas hon kanske 2 gånger i veckan, 5 minuter per gång.
Både jag och hennes ägare är övertygade om att denna hantering har gjort henne mycket gott och att vi kommer att ha igen detta tusenfalt nästa höst när hon ska ridas in om hon inte blivit såld.
Jag tror tveklöst på försiktig men tidig hantering, ”vårt” föl på anläggningen går redan mkt fint att leda och lyfta hovarna på.
Du skriver att hästen har hela livet på sig att bli hanterad och ja, det är precis det jag anammar: börjar hanteringen i princip i början av hästens liv.
Att borsta en åring eller rent av ett föl ser jag ingen som helst skada med, inte heller att som idag lägga ett täcke på en åring som lite träning som ingår i den allmänna hanteringen.
Jag har till och med klippt/ ryckt manen på Messy även om ”man” inte brukar göra det på så unga hästar men om någon vill förklara det felaktiga med det så be my guest 🙂 !
I min värld handlar det inte så mycket om VAD man gör med en 1-3 åring utan HUR och hur LÄNGE man gör det så det finns massor man KAN göra om man vill så länge hästen orkar med det fysiskt.
Du kan tex binda upp en åring i stallgången och linda den med vita lindor- det tar 5 minuter och anstränger inte hästen det minsta- bara ett exempel på vad jag menar 🙂 .
Hästen vet inte skillnad på borste, vit linda eller att springa runt i ett snöre i 2 minuter om den hanteras rätt- det är jag helt övertygad om.
Jag har själv föl/unghästar och jag vet att du inte gör det länge när du håller på. Leder alltid fölen till och från hagen, lyfter benen, borstar och vänjer den vid allmän hantering.
Vi tycker olika om det är tidigt eller ej med ”longeringen” och täckeshantering, men det är ju lite avcharmen med denna sport!
(Är ingen pjåskig hästägare, tävlar upp till 140-nivå och kräver väluppfostrade hästar, hehe)
Jag är också emot forcering av unghästarnas utbildning, men det Birgitta gör med Messy ser jag absolut inga problem med. Däremot ser jag dem som sätter bett i munnen på ettåringar, longerar flera gånger i veckan, har täcke på hästarna redan som föl osv – DET tror jag inte är bra i längden. Det vanligaste fallet av överhantering/forcering av utbildning är troligen personer som köper en väldigt ung häst och inte har några andra hästar – och tycker att ”något” ska de väl göra med hästen när de ändå är i stallet?
Fast vari ligger skillnaden för HÄSTEN att träna på att bli borstad eller att träna på att få ett täcke på kroppen?
För mig är det exakt samma ”mentala träning”/ hantering eller vad man nu vill kalla det?
Man kan ju också ställa sig och FLÄTA en åring som ren träning i att bli hanterad, eller som jag nämnde tidigare att sätta på lindor/ benskydd/ flugmössa/ vad tusan som helst- eller som i mitt fall: ett täcke.
Såg faktiskt igår en bild på Facebook där någon hade satt på sitt föl ett täcke och jag tänkte ”ja, why not” även om ”man” sällan ser just så unga hästar med ”kläder”.
Men VARFÖR egentligen?
Tja…”det sägs” ju att oklippta hästar har tillräckligt med päls för att skydda mot kyla men om det nu inte skulle vara så av en eller annan anledning- varför inte i stället sätta på även en mycket ung häst ett täcke i stället för att framhärda att ”de ska tåla bla bla bla…..”.
Nu talar jag givetvis om extrem-fall, kanske en ung häst som varit sjuk, mycket kall väderlek i kombination med nederbörd och vind osv men jag ser inget fel i att även föl och åringar KAN ha täcke vid behov.
Och nej, Messy ska inte ha täcke på sig ”till vardags”- att hon hade det på sig igår var som sagt bara för att ”träna”. Och nu när hon har gjort det så räcker det så länge.
Jag vet inte om jag upprört dig Birgitta och i så fall ber jag om ursäkt. Jag bara frågade varför – fick ett svar som jag förstår och godtog. Som du ser i mitt första inlägg så skrev jag ju att det ger resultat, speciellt med tanke på om den ska säljas. Jag tänkte inte skapa en stor diskussion och ville mest höra dina åsikter.
Precis som du skrev ska givetvis fölet/unghästen ha täcke på sig om de kräver extra värme, ex vid sjukdom. Den mentala träning, som du uttrycker det, för unghästen tror jag ger minst lika mycket för ägaren som för unghästen. Vad jag menar är att vem blir inte glad när sitt föl/unghäst uppför sig exemplariskt?
Håller med dig Anna-Kajsa, hur många unghästar har inte bränts p.g.a. för tidig träning, för hårt upplägg etc. Speciellt i hoppningen ser man fall där 5-åringar och 6-åringar levererar runda, på runda, på runda och när de är 7-8 år försvinner de från tävlingsbanan. Måtta och den viktiga avvägningen om hästen verkligen behöver ”göra allt” är nog den gyllene medelvägen.
När jag ändå är inne på kommenteringsvägen: Grattis till framgångarna med avspändheten hos din häst på tävling! Har en valack som går 135 som också ser spöken ÖVERALLT och det enda som gör honom mer avspänd är helt enkelt learning by doing och att jag djup-andas runt hela banan.
Nej, du har inte alls upprört mig, ”I just got carried away” eftersom jag tycker att ämnet är intressant.
Jag har ju innan Messy INGEN egen erfarenhet av hantering av åringar men är ändå övertygad om att min approach med henne är rätt :).
Jag ville belysa att jag tror att vi ibland lägger värderingar på saker som vi gör med hästarna som inte spelar den minsta roll för hästen.
Tex att vi anser att man ”ska” träna en häst på att bli borstad men inte att…tja…tex fläta en åring.
Men för åringen tror jag att det är skit samma om den borstas eller flätas- hantering som hantering liksom.
Hade jag inte tyckt att det är så förbenat tråkigt att just fläta hade jag fixat Messys hår och lagt upp en skämtsam bild av Skånes mest överdrivet hanterade åring 🙂 🙂 🙂 men nu får jag kanske fota henne med vita lindor runt om eller nåt *skratt*.
Lite skämt och lite allvar men det är en enorm skillnad på Messy sedan jag inledde mitt ”pyssel”, att vara en röd kvinna kan annars kräva sin man (eller en lika envis kvinna hi hi).
Jag tycker det är bra att börja hantera tidigt så blir det inte så stor grej sen. Diva 2,5 år har gått med täcke i 5 veckor, den tid det tog för min tränare att rida in henne, nu när hon är hemma så går hon utan täcke igen. Jag tror på att börja försiktigt i god tid för att få en hållbar och trygg häst. Dessutom var Diva dödligt uttråkad på att bara gå i hagen och inget hände, dagens höjdpunkt för henne har alltid varit allehanda pyssel och andra tokigheter som jag hittat på 🙂
Meeting är bäst, ingen protest! 😀
Jag provade ju rida en klass per tävling två gånger i höst och även om det gick ”bra” så var det en enorm skillnad mot för när jag har 2 och helst 3 klasser på mig, mycket kan nog sitta i mig också (jag blir mer avspänd och vet att vi har flera gånger på oss, lätt att jag börjar ”satsa” när jag rider en kalss vilket blir helt galet på min ganska känsliga och energiska häst) men säkert också lite i hästen.
Så till nästa år blir det INGA tävlingar med en klass, jag kommer prioritera åka på meeting och bara lägga in enstaka tävlingsdag om jag känner att jag behöver tävla.
Nu kommer vi troligen tävla mer sparsamt nästa år när det är en ny nivå vi ska ut på så vi får se hur många meeting det blir, men vi har kul medan vi tränar också så det gör absolut inget! 🙂
Vad SKÖNT att du känner att det går framåt! Och vad skönt att du hittar lösningar på hur ni kan gå snabbare framåt (fler klasser/meeting)!
Vet att du har någon tävling kvar men nu kan vi snart börja se fram emot ett roligt 2015…. 🙂
Låt oss hoppas att du har rätt 🙂 !
Kul att det går framåt, man får vara glad för de små stegen för rätt som det är så ”sätts de ihop” och då tar man plötsligt ett ganska stort kliv i rätt riktning. 🙂
Jag tävlade på samma tävlingsplats som dig den här helgen och red en klass på lördagen och en på söndagen. Och tack och lov för det kan jag säga… Min lilla femåring höll på att dö när han kom in i manegen på lördagen, den är ju väldigt fin men ganska tittig (iaf i hans ögon) och jag hade aldrig lyckats styra runt MSV C:n idag om jag inte haft LA-klassen först dagen före. 🙂
Banan kan vara ännu tittigare när solen lyser (vilket den definitivt inte gjorde i helgen)- då blir det solkatter som äter hästar 🙂 .
JAG tyckte inte att det fanns något alls att glo på i helgen men Vicke hade åsikter om hinderna (bommarna) utanför banan.
Min andra häst är grymt markskygg så jag hoppas inte solen lyser där sista helgen i november när han ska tävla… 😉
Mitt djur tyckte att skottkärrorna som var utplacerade i hörnen åt små hästar, samma gällde manegeporten som var precis vid ingången för att inte tala om hindrena som han fick syn på i det första enkla bytet idag. Hej tvåa… 😉
Jag var på tävlingen som åskådare idag.
Vill bara säga att din häst såg mer avslappnad ut idag. Bortsett från sidohoppet då du satt ”lite” löst i sadeln.
Men han är så flott och elegant.
Nu blir jag lite förvirrad 🙂 ?Vilket sidohopp? Jag upplevde inte att jag satt det minsta löst vid ett enda tillfälle (och tack och lov aldrig någonsin på en enda tävling- sådant renderar inte gloendet i alla fall…alltid något ha ha).
Innan du fick startsignal när du skulle närma dig porten när han kastade sig.
Det kanske såg värre ut än det kändes!
Aha….nä, det var verkligen inte den minsta känslan av att sitta ”löst” 🙂 !
Ja, oftast ser det värre ut frän läktaren.
Fast konstigt ändå för jag har trott/ tänkt att det är precis tvärtom: att domarna inte alltid ser hur spänd Vicke är och därför sneddar både här och där.
Det hade JAG gett avdrag på som domare men många gånger har det inte synts på varken betyg eller kommentar.
Det som hände var innan du fick startsignal.
Därefter skötte han sig fint.
Jo, den här gången ja:) !
Men det har varit gånger då han gått som en slingrande orm stora delar av programmet och ändå har det inte alls kommenterats.