Vi har mördare i ridhuset….eller hur Vicke?

IMG_0059

Jag har flera gånger berättat om Vickes idéer om att det bor MÖRDARE i halmbalarna på vår ena ridhuskortsida och det vet väl alla: mördare ska man absolut undvika till varje pris.

Detta har Vicke tveklöst tagit fasta på och i alla fall de 20 (ibland låååångt fler) varven man rider i närheten av halmen resulterar i en spänd häst som ignorerar skänklarna utan börjar vända av långt innan långsidan tar slut eller tar ett litet hopp åt sidan om man pressar honom att gå där eller….tja….något annat EXTREMT irriterande och liksom ”arbets-avbrytande”.

Vicke är ju inte tittig på hemmaplan i vanliga fall (”bara” inne på tävlingsbanan….) och jag har hela tiden hoppats att han skulle vänja sig vid kortsidan men icke. Nix pix.

VARJE gång vi kommer in i ridhuset är det exakt samma historia och min tolerans för sådant fjanteri är om inte obefintlig så tämligen låg- jag blir helt enkelt väldigt störd.

Jag har provat att ignorera, att skänkla hårt, att piska till, ryta, ställa utåt och inåt, rida i öppna, sluta eller rakt fram- nothing!

Nu har jag ”äntligen” resignerat och kommer inte att försöka fler ”trix” utan antingen får jag själv vända av INNAN Vicke tycker att det börjar bli läskigt eller så får jag väl stå ut med X antal spända steg innan lugnet infinner sig igen.

Anledningen till att jag har gett upp är att jag har gjort en liten marknadsundersökning i stallet och glädjande eller sorgligt nog, beroende på hur man ser på saken, kunnat konstatera att 90 % av ALLA hästar på anläggningen (vars ägare tillfrågats) gör EXAKT som Vicke.

Och alla ägarna till dessa ”glo-soppe-monster” säger som jag: att de provat ”allt” och att det är ”samma visa varje ridpass” så jag får väl trösta mig med att det inte är Vicke som det är ”fel” på utan högst troligt något som skrämmer våra fyrfota vänner som vi människor inte ser/ hör/ luktar.

Min enda teori är att det kanske finns möss, råttor, kattungar eller vilket annat djur som helst i halmen och att hästarna känner av detta. Annars vet jag inte vad det kan vara och det kanske förblir ett olöst mysterium, vad vet jag…..

Det ironiska är att en av få hästar som ALDRIG reagerat på halmen var Kreon- som kunde titta på en miljard saker UTANFÖR ridhuset……

9 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Största delen av året men inte sen vår och sommar fast på sommaren rider man ju inte i ridhuset mer än i undantagsfall.

      Halmmängden minskar dock allt eftersom.

      Svara
  1. AU

    Vet inte om du provat det men en sak som fungerar på en av mina hästar (som är väldigt spooky) är att göra halt vid det som är läskigt och sedan stå still och vänta på att hästen slappnar av i hela kroppen, dvs det kommer en ”frust/pust/suck”. Jag själv sitter bara stilla ovanpå och djupandas. När jag gjort så x antal gånger så brukar fjanterierna försvinna vid den platsen. Men varning utfärdas, ibland får man stå väääääldigt länge innan frusten kommer så det gäller att både ha tid och tålamod. 🙂

    Jag använder mig bara av den här metoden just vid sådana tillfällen/platser som du beskriver ovan. Är han tittig på ”allt och inget överallt” under ridpasset så jobbar jag med att ställa från det som han tittar på och trycka baken mot det.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Du får se det som att du har en jättebra möjlighet att träna på att rida i spänning – att hantera spänningen så den syns så lite som möjligt. Det är ju en toppenskill att ha när man tävlar! Makens häst är sån som lätt bestämmer sig att vissa ställen hemma är läbbiga – särskilt där katterna kan smyga. Nu har vi buskar runt större delen av ridbanan, så det finns rätt mycket potential. Men husse har lärt sig rida så det knappt syns att hästen spänner till – husse själv däremot blir rätt irriterad på det ibland – och jag förstår verkligen att det är jobbigt.

    Svara
    • Birgitta

      Jo visst är det ett jättebra tillfälle att träna på att rida på en spänd häst men tyvärr sker INGA som helst förbättringar över tid.

      Jo, för dagen gör det ju det efter 5 varv, 20 varv eller 30 varv men nästa dag är det EXAKT samma visa bortsett från att hästen då kan vara exakt lika mycket spänd, något mindre spänd eller galet mycket mer spänd.

      Jag tolkar detta som att det handlar om ”vad som utspelar sig dolt i halmen för dagen och som jag inte hör” för det är bara enstaka gånger som Vicke verkligen är jätteupprörd där och då reagerar andra hästar också.

      Så var det igår på träningen tex: han var mycket stissigare än vanligt och när en annan häst kom in så reagerade den exakt likadant fast den inte hade fått tillfälle att se Vicke ”hålla på” eftersom jag just då inte red i närheten av halmen.

      De flesta dagar är det ”bara” lite gloende som går över ganska snabbt men det har aldrig inträffat att Vicke inte tittar alls- oavsett hur lugn jag fått honom dagen innan.

      Så det känns lite hopplöst eller vad jag ska säga…eller kanske inte hopplöst men i vart fall som ett riktigt långtidsprojekt.

      Vi har för övrigt en supersnäll och extremt foglig/ lätthanterlig och MYCKET tävlingsvan häst i stallet som är i princip den som reagerar mest av alla hästar på halmen. Och denna häst har stått i stallet i….tja….minst 5 år….

      Det JAG tycker man måste se upp med vad gäller ”gloende” hästar är så att inte beteendet så att säga sprider sig till att börja omfatta fler och fler platser.

      För så KAN det ju bli om man inte ser upp; att hästen märker att ”det gick ju bra att hålla på och fjanta sig här- jag tror att jag börjar göra det även på utebanan, när vi rider ut osv osv”.

      Tack och lov har jag inte sett några sådana tendenser alls hos Vicke vilket också gör det lättare att förlåta halm-gloendet.

      Svara
  3. Linda

    Vi har ett sånt hörn på våran ridbana som två av mina alltid reagerar på år efter år och även andra hästar i byn märker det farliga som ingen människa ser. Det är lite intressant. Och smått irriterande.

    Svara
  4. Michelle Petersson

    Haha, Jo men halmbalar är ju livsfarliga! Tror min ponny hade gjort likadant då hon är väääldigt fjompig 😉 Så underligt hur hästar tänker egentligen 😀

    Kram

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>