Vintervila eller vinterträning?

Jaha…hur ser era planer ut de närmaste månaderna?

Blir det som rubriken säger vila eller träning?

Hur resonerar ni kring detta?

Passar ni på att vila hästen när det ändå är kallt och mörkt? Ni kanske rent av har svårt att träna regelbundet på vintern om ni inte har ridhus?

Eller är planen att använda tävlingsuppehållet till att befästa det ni påbörjat eller träna in nytt?

Själv är jag av åsikten att hästar tyvärr ”tar” sig vilor när man minst önskar det (vinkar till Vicke) så jag är inget fan av någon längre planerad vila med vuxna hästar, varken på vintern eller någon annan tid på året.

En längre vila är för Vickes del inte heller lämplig på vintern om det är fruset och knöligt i hagarna- då vill jag inte att han ska stå med överskottsenergi och fara omkring och kanske skada sig.

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Nej ingen vila i den bemärkelsen att i te arbeta. Men tävlingar är det ont om nu och så passar jag på att göra en vetcheck. Lugnare blir det kanske ett par veckor men absolut använda vintern till att träna och försöka höja sig lite!

    Svara
  2. Dressyrtant

    Nej, någon vila blir det inte. Vi är under igångsättning och sedan tycker jag vinterträningen är den viktigaste. Det är då vi bygger styrka inför våren och sommarens tävlingar (som jag hoppas) vi kan gå ut på nästa år.
    Jag tycker det är viktigt med ett bra veckoschema som tillåter återhämtning och därutöver behöver man känna efter om hästen behöver vila. Att det är kallt och hemskt tycker inte jag är en orsak till vila.
    Alla har dock häst på sitt vis och så länge hästen får röra sig får man göra som man vill

    Svara
  3. Hedwiginnan

    Planerar ingen vila men tänkte nog passa på att göra en vetcheck o då kanske det blir lite lugnare en period. I övrigt har jag en plan på hur jag ska lägga upp träningen över vintern som jag förhoppningsvis kan hålla mig till.

    Svara
    • Birgitta

      Nej, du har väl verkligen haft din beskärda del av ofrivilliga vilor i år 🙁 .

      Nu vill vi ha kärnfriska hästar!

      Svara
      • Hedwiginnan

        Ja, det kändes som att olika småskador avlöste varandra under hela våren så jag är glad att vi ändå fick till en bra tävlingssäsong när vi väl kom igång där vi både fick placeringar i msvB4 och msvB5 samt bästa % hittills i msvB4. 🙂

        Svara
  4. Anna-Kajsa

    Vi är ju beroende av underlaget – men vi har lärt oss vinterunderhålla ridbanan så vi brukar inte ha några längre avbrott. Däremot får vi anpassa träningen, så under vissa perioder kan det bli mycket lösgörande skrittarbete, halter osv eftersom det är det underlaget tillåter. Men det är ju bra träning det med. I år funderar jag på att ge den ena hästen en vila på några veckor – han har ju inte vilat sammanhängande på ett bra tag även om han har haft lugnare perioder. Fölstoet ska sättas igång så småningom, det ser jag fram emot!

    Svara
  5. Sandra

    Ingen vila här, hästen brukar se till att hon blir skadad lite då och då, dessutom har hon spatt så det är extra viktigt att jag håller igång och inte ställer av henne.

    Svara
  6. Linda

    Försöker ha dom igång men is och knöligt underlag sätter stopp för det ibland. Kylan är inga problem så länge det inte är -30 vilket händer det med.

    Svara
  7. Jessika

    Mina pållar och jag följer vädret eller framförallt underlaget. Vi har inget ridhus men gott om gärden så när det blir fruset på ridbanan kan man träna på ett fruset gärde. När det blir halkigt brukar det dock bli vila, skrittar gör vi ändå med broddar på men det blir ingen större träning av det hela.

    Svara
  8. Linda

    Ingen planerad vila. Möjligtvis en vecka om vi bokar en restresa över jul. Annars blir det fullt fokus på fortsatt styrkearbete för att förbättra passagen. Och så är tanken att jag ska befästa bytena i varje. Har inte tränat det så mycket under tävlingssäsongen. Håller jag tungan rätt i munnen och kommer rätt i tajmingen så klarar vi fem ettor ;). Men oj vad svårt det är att vara så kvick i hjälperna. Kanske någon här har bra tips på hur man övar detta? Har övat serier på 20-metersvolt ner till vartannat för att få ordentlig koll på både mig och hästen. Nyttig övning och det går fint.

    Svara
  9. CeciliaL

    Jag brukar ta det litet lugnare i december och januari, da det ar sa morkt att jag har svart att hinna rida (har inget ridhus eller ridbana eller belysning av nagot slag, rider ut i skogen). Vila brukar jag inte planera in, tycker det blir av nar man minst vill det anda, sa det racker, som de flesta verkar erfara. Skulle helst vilja att min hast gick mera, snarare an vilade! Varje dag vore inte fel, men tyvarr har jag inte mojlighet till det just nu.

    Svara
  10. Nicole

    Ne ingen vila för hästarna, eller jo 3 åringarna är avställda fram till Mars ungefär med endast hantering och longering 1 gång i veckan, sen gå i skrittmaskin/skrittband. 4-5-6åringwrns har fått en vecka med vilodagar, och endast uteritter på långs tyglar, samt gått dom med i maskin. Men nu nästa vecka blir det träning igen, fokus på 4 åringarna som haft en slapp säsong, så antar de blir lite i direkt vila för 5-6åringarna 🙂 Ne men sen får våra hästar hela Augusti ledigt då de e alldeles för varmt här i Itslien för att kunna reda, longera, tävla etc:)

    Svara
  11. M

    I oktober fick dem mellan 5-10 dagars helvila och vet-ceck. Har sedan dess haft en månads ”viloperiod” nu då de går 4-5 dagar/vecka och bara rids ut. Varierar mellan skrittrundor, ut i skogen, korta pass på galoppbanan etc. Uppnådde, och översteg, mina mål med hästarna för detta år, så avslutade tävlingssäsongen tidigare och gav dem denna viloperiod. Ska hålla igång fullt ut (så länge det inte blir isgata) hela vintern och bygga mer styrka.

    Anser att Beezie Madden har en klok syn på hästar och upplägg!
    http://www.horsecollaborative.com/beezie-madden-on-keeping-horses-healthy-and-happy/?hvid=24vMcu
    Ska tilläggas att klimatet i Florida är bättre än den bittra vintern i Sverige, som är egentligen det ”sämsta tidpunkten” att låta hästarna vila helt.

    Svara
  12. Cristel

    Nej verkligen ingen vila! Vi har en ny dressyrtränare och tränar hoppning regelbundet. Äntligen 🙂 Dessutom har stallet fått en ny paddock med paddex som visst inte fryser så lätt.

    Svara
  13. JohannaB

    Jag kör också VINTERTRÄNING, äntligen hur mycket tid som helst att hitta och utveckla nya saker inför kommande utmaningar! 😀
    Fast jag har nog moment av vintervila också, tävlingsperioden kör jag rätt stenhårt med uppgjorda scheman och upplägg och tillåter få eller inga avvikelser, men nu på vintern avgör även jobb, resor och väder upplägget emellanåt. T ex fick min vila två dagar i rad denna vecka, händer aldrig under tävlingsperioden men nu körde det ihop sig med jobb och sociala åtaganden och vädret omöjliggjorde den planerade motionen och då är det faktiskt helt okej att det blir så! 🙂
    Så jo, jag är peppad och tränar bättre än någonsin, men jag är inte lika rigid som jag brukar vara utan lite mänsklig också 😉

    Svara
  14. Marie

    Utan ridhus blir det automatiskt lugnare men ingen vila då min häst brukar fixa det helt själv tyvärr…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>