Måndag- halt häst

Jaha…då var det dags att stå med en halt häst igen och denna gången är det banne mig knappt så att jag tror att det är sant…hur det hela har gått till.

Jag valde att inte skriva om detta redan igår för att inte verka för mycket drama-queen men efter att ha longerat Vicke i morse råder det ingen tvekan om att han ÄR halt.

Igår var jag som tidigare nämnts ute och skrittade (ensam) och det hela förflöt helt utan problem de första 20-25 minuterna ungefär.

Då plötsligt, och verkligen från INGENSTANS känner jag hur Vicke känns halt och ju fler steg han tar desto värre känns det.

Jag befinner mig då på en spikrak grusväg med lite vattenpölar och har inte känt varken något feltramp eller annat som skulle kunna förklara hur hästen från ett steg till ett annat känns så här.

Jag hoppade av och undersökte hovarna och när jag inte kunde hitta något hoppade jag upp igen.

Nu kändes Vicke verkligen jättehalt så jag hoppade av igen och ledde honom hemåt, vi var då ca 15 minuters skrittväg hemifrån.

Efter några minuter tyckte jag att han började skritta normalt igen, jag hoppade upp, travade vilket också kändes bra och sedan var vi hemma.

Jag var tämligen säker på att Vicke helt enkelt hade slagit sig själv på ett av frambenen och fått någon form av ”nerv-smäll” som utlöste en så kraftig men snabbt övergående hälta.

När jag kom till stallet i morse var höger framben (skenben och kota) klart tjockare än det vänstra och när jag longerade i ridhuset kunde jag inte se någon hälta i vänster varv men tveklöst i höger.

Archie råkade ju ut för något liknande för några år sedan, också i skritt fast på en grässtig men då kände jag hur han snubblade till ganska rejält- det feltrampet resulterade i ett svullet ben och ca 2 veckors hälta men om utgången blir densamma för Vicke är ju omöjligt att veta i dagsläget.

Så klart finns det inte ord för hur trist jag tycker att detta är men det är faktiskt en tröst eller vad jag ska kalla det att jag inte behöver spekulera i HUR (eller NÄR) Vicke har blivit halt eller tänka att det beror på att jag har ridit för hårt/ fel. För tydligen kan hästar bli halta av att skritta rakt fram….

Att det inte är det frambenet som Vicke var halt på i våras är väl det som har hindrat mig från att bara lägga mig ner och dö.

Och tajmingen är ju verkligen superb (NOT!!!!) eftersom ingen av de 2 kliniker jag vill anlita (Löberöd och Bollerup) har öppet.

Tack och lov har jag fått en tid på en annan klinik redan imorgon och hade det inte varit för att den veterinär jag talade med själv tyckte att vi inte skulle vänta OCH att det är många kommande ””röda” dagar så hade jag nog lyckats avvakta ett tag till men samtidigt vågar jag inte chansa.

Det är lika bra att få veta om hästen ska ha boxvila, ledas, skrittas eller vad så att det inte blir som då jag var ute och gick med Archie när han hade fång…stackars djur….

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Malin

    Efter halva texten hoppades jag SÅ på hovböld, men om benet är svullet lär ju det gå att utesluta… Hoppas du får snabbt svar och snabb läkning och några bättre julklappar i övermorgon än denna..!

    Svara
    • Birgitta

      Det var just för att benet VAR/ÄR svullet som veterinären gissade på hovböld. Inte vad jag hade gissat på men jag har lärt mig att inte spekulera eftersom det ändå aldrig är det man (jag) tror.

      Svara
      • Malin

        Jaha! Ja där lärde jag mig nåt! 🙂 Aldrig varit med om att kotan blir svullen och varm av hovböld. Har dock haft tur och bara råkat ut för hovböld en gång, så jag ska egentligen inte uttala mig 🙂 Lycka till imorgon!

        Svara
  2. Anonym

    Säkert hovböld. Har drabbats av samma ett par ggr m olika hästar, plötslig hälta vid ridning. Benet blir svullet och säkert kan du känna puls…

    Svara
    • Birgitta

      Hovböld är ju det man alltid hoppas på men som det nästan aldrig är, tyvärr.

      Har haft en böld på 25 år och den hittades redan utläkt.

      Vi får väl se imorgon….

      Svara
    • Linda

      Tror också på hovböld, kraftig hälta som kommer o går och svullet ben låter onekligen som en böld.
      Hoppas att det är så! // Linda

      Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag håller tummarna för att det är något snabbläkt och enkelt, och känner verkligen med dig i eländet.

    Svara
  4. Dressyrtant

    Min pålles böld började så (och var orsaken till hovlederna som bekant). Man lär sig något nyttvarje dag.
    Håller tummar och tår!

    Svara
  5. Åsa T

    Usch! Känner nästan att jag blir lite irriterad, varför kan de stora djuren inte hålla sig friska!! 🙁 Håller tummarna för dig idag!!

    Svara
    • Birgitta

      Och varför är det alltid inför eller under helger de blir sjuka? Det är då ett av de stora mysterierna……

      Svara
  6. JohannaB

    Nää vad trist 🙁
    Hoppas du får årets bästa julklapp idag hos veterinären och att det är lika snabbt övergående som det dök upp! Håller tummarna!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>