Bara broddar bak?

Ställer detta mer som en hypotetisk fråga då jag varken har broddhål i fram eller bakskorna men tror ni att man hade kunnat brodda enbart bakhovarna?

Eller att man KAN göra det kan man ju så klart men tror ni att det hade varit dumt och varför i så fall?

Jag kommer inte att våga sätta broddar i aluminiumskorna fram oavsett och de är ju redan förhöjda i trakterna men bakskorna är ju vanliga järnskor.

Varför frågan ens väcktes hos mig är för att jag upplever att hästar, när de kasar med benen till 90 % gör det med BAK-benen, i alla fall i skritt.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Tja, det är ju helt klart möjligt.
    Fast jag tycker att man ska brodda alla fyra. Tycker de flesta hästar blir mer spända om de halkar med fram än bak.

    Svara
    • Birgitta

      Som sagt kan jag inte brodda alls i dagsläget men min upplevelse i skritt är att man kan påverka frambenen ganska mycket genom tygeltag medan bakbenen är de som kan fara iväg mer okontrollerat.

      Svara
      • Prick

        Hur kontrollerar du om hästen halkar eller inte med tyglarna?

        Min erfarenhet är ffa när man leder hästarna första halkan och inte alla hunnit få på vinterskor, att om de slirar med fram blir de mycket mer spända än om de gör det med bak. Att RIDA på halt underlag utan brodd skulle jag aldrig göra.

        Svara
        • Birgitta

          Om jag känner att underlaget är halt så kortar jag upp tyglarna rejält, rider väldigt samlat/ långsamt och liksom ”håller upp” hästens front med tyglarna.

          Så klart ingen GARANTI för att inte halka men tveklöst tusen gånger mer effektivt än att skritta på långa tyglar och låta hästen bestämma farten.

          Svara
  2. Prick

    Antar ni inte har isgata såsom vi kan ha på vintern. Där hjälper inga korta tyglar :). I värsta fall kommer de med sommarskor inte ens ut ur stallet. Fläkskador är bland det värsta som finns.

    Svara
    • Birgitta

      Nej, riktiga ”isgator” är något helt annat och där skulle jag givetvis inte skritta/ leda hästen.

      En gång har en av mina hästar (Décima) halkat på en stor isfläck och att hon bara kom upp nästan direkt och utan en skråma var mer tur än vad man hade kunnat hoppas på. Jätteotäckt var det att stå och titta på och inte kunna hjälpa henne.

      Svara
  3. Carina

    Men kan du inte sko honom med järnskor med brodd bar en skoperiod nu när det är som kallast/halast?

    Svara
    • Birgitta

      Det KAN jag så klart men skulle aldrig våga. Nu när det funkar så bra med aluminiumskorna och hovarna är hela vågar jag absolut inte ändra på något. Med järnskorna skulle hovvinkeln ändras och för att korrigera det skulle jag i så fall behöva sätta på kilsulor vilket jag vill undvika av flera anledningar.

      Dessutom väger järnskor + eventuella sulor avsevärt mer än alu-skorna och även om det kanske inte spelar någon roll vågar jag som sagt inte chansa.

      Då får jag hellre låta bli att rida på hala vägar och jag har ju alternativ till det också.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>