Köpa begagnat?

Idag vill jag diskutera hur ni ställer er till att köpa begagnade saker.

Vad kan ni tänka er att köpa begagnat och vad skulle ni aldrig köpa?

Är det för er skillnad på VAR sakerna köps; på Myrorna, av en främling eller någon ni känner?

Själv har jag köpt allt möjligt begagnat; från bilar och släp till diverse häst/ryttarutrustning som stövlar och klippmaskin.

Redan som mycker ung inledde jag min konsumtionskarriär genom att ständigt köpa begagnade böcker i en affär som hette ”Esset”- åh vilken glädje det var att sitta på bussen på väg hem med en massa ny lektyr!

När jag flyttade hemifrån köpte jag en supervälvårdad soffgrupp på Myrorna för runt 300:- som jag hade i massor av år- det skulle jag INTE göra idag.

Jag har i jobbet sett för mycket förekomst av löss (spridningen har ökat lavinartat de senaste åren) för att jag skulle våga köpa något med tyg begagnat- har man väl fått vägglöss hemma är det ohyggligt svårt att bli av med dom.

Kläder skulle jag nog bara köpa av folk jag känner- min ena ridjacka är tex köpt av en vän.

Maken har en långt mer restriktiv syn på det här med begagnat- han vill ha NYTT och de gånger vi har köpt något på annons har jag fått övertala honom.

Men hur resonerar ni?

19 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda

    Det enda jag aldrig i livet skulle köpa begagnat är säng. Allt annat är okej.
    Min första egna soffa var en blommig 70-tals variant med en stor brun fläck på som inte gick bort hur jag än gnodde. Den hade jag inte köpt idag.

    Svara
  2. Prick

    Köper sällan begaganat. Vill nog vara den som använder grejorna först :). Vi har iofs en spis hemma som är installerad men av dåvarande köpare ratad innan den användes så den monterades ner igen. HAHA- nä, det kan väl inte räknas?
    Jo, förresten, jag har en dressyrsadel som köptes begagnad. Den har fungerat utmärkt men å andra sidan visste jag exakt vad jag ville ha (märke, modell, storlek).

    Svara
    • Birgitta

      Just köksutrustning är väl nästan ”alltid” begagnad, både om man flyttar in i hyreslägenhet eller köper hus?

      Svara
      • Prick

        Nu fick jag ett sånt där felmeddelande igen när jag klickade på ”Skicka kommentar”. Testar att skriva igen, ser om det går bättre?

        Jo, det är ju oftast så, men vi rev ut ”allt” och satte in nytt innan vi flyttade in i huset.

        Svara
        • Birgitta

          Jo, det är väl ganska vanligt att man byter ut både köksutrustning och badrum om man köper sin bostad men det tror jag mycket mer beror på att man inte gillar ”stilen” på det gamla, inte att det är begagnat i sak så att säga.

          Svara
          • Prick

            Haha – ja, det är ju olika såklart. Jag gillar nytt, vi har bra kontakter när det gäller VVS/vitvaror mm så valet var lätt.

  3. Dressyrtant

    Till mig själv och hemmet köpte jag nyss en begagnad soffa. Jag har köpt några hästkläder begagnat också men det är nog så långt jag sträcker mig. Till hästen har jag köpt en hel del begagnat genom åren. Täcken, lindor, schabrak, kandar, sadel och lite annat.

    Svara
    • Birgitta

      Hoppsadlar (2) har jag köpt begagnade och kommer absolut att göra igen- så sällan som de används är det absolut inte lönt att köpa nytt. Och min första hoppsadel var över 30 år och i utmärkt skick när jag sålde den.

      Svara
      • Birgitta

        Mer jag köpt begagnat:

        Back on tracks stallbandage
        Back on tracks ryggvärmare
        Amerigos dressyrgjord (köpt av en vän)
        ryktlåda

        Kännetecknande för alla köp är att jag har fått tämligen dyra märkessaker i otroligt fint skick (ibland nyskick) för mindre än hälften av nypriset.

        Svara
        • Dressyrtant

          I Götet har vi en mycket bra begagnat affär, Second saddle, som har fått några besök

          Svara
          • Birgitta

            Det är något jag saknar i min närhet; en affär där man både kan köpa begagnat och lämna in egna grejer (inte bara sadlar som vissa affärer tar) till försäljning.

  4. JohannaB

    Jag älskar Pikeur ridbyxor men tycker de är svindyra men köper ändå, fast begagnat, för en bråkdel av kostnaden. Köper gärna hästgrejer begagnat och även en del annat (t ex möbler, men som ni säger inte gärna en säng eller soffa om det inte är från någon jag känner).
    Jag gillar second hand och köper helst vaser och glas via dem, oftast högre kvalitet, snyggare och billigare än IKEA.

    Svara
    • Birgitta

      För många år sedan hade jag en välbeställd stallkamrat som sålde sina avlagda märkesridbyxor till mig för inga pengar alls. Bästa ridbyxorna ever när jag tänker tillbaka….

      Svara
  5. Linda

    Back on track är något som jag inte skulle köpa begagnat efter som det förlorar sin funktion med tiden. Speciellt om det tvättas.

    Annars är det väl bara bra att köpa begagnat, för miljön om inte annat.

    Svara
    • Birgitta

      Har du något belägg för ditt påstående?

      På Back on tracks egen hemsida står det så här:

      Back on Track-produkterna kan tvättas i maskin 40°C med vanligt tvättmedel. Lufttorkas.

      Notera: Använd inte blekmedel eller mjukmedel, torktumla ej. Strykning av produkten kan göras vid en temperatur av max 50°C. Det keramiska pulvret är insmält i trådarna av polyester/polypropylen och separeras inte vid tvättning.

      Svara
      • Linda

        Dels har försäljare av BoT sagt det till mig dels har jag själv upplevt att effekten förloras efter ett tag. Det är även något som har uppletvs av många andra.
        Dessutom så kan du ju aldrig veta hur det har behandlats och hur det har tvättats av föregående ägare.

        Svara
  6. LenaLu

    Jag älskar att gå o rota i secondhand affärer kläder möbler tavlor porslin. Mixar gammalt m nytt. Gärna även Bukowskis market, där man kan hitta charmiga saker till bra pris. Ute-Hästtäcken köper jag aldrig begagnat, vill ha koll på hur det har tvättas o kör bara horseware. Men annars har jag köpt tex sadlar, Mias ylletäcke, schabrak, skrittäcke begagnat. Jag får en kick av att hitta bra begagnade saker

    Svara
  7. jannike

    Vill jag ha/behöver något i hästväg så letar jag först begagnat, t.ex hästnet eller tradera. Det känns bättre om jag lyckats fynda något bättre begagnat för halva nypriset.

    Svara
    • Birgitta

      Så har jag också gjort ibland och som du skriver så känns det bättre att köpa nästan nya grejer jättebilligt.

      Mitt senaste fynd var en ryktlåda för ynka 50 kronor.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>