Mindre mat vid vila?

Idag undrar jag hur ni gör med framför allt kraftfodret men kanske också stråfodret vid en planerad vila?

Hur många dagar ska hästen vila för att ni ska korrigera foderstaten om ni över huvud taget bryr er om att göra detta?

Hur mycket ändrar ni i så fall fodermängden?

Anledningen till mina frågor är att jag, något förvånat fast ingenting längre BORDE förvåna mig, har noterat att en del hästägare inte alls drar ner på kraftfodret trots att hästen kanske ska vila 1-2 veckor.

Eftersom jag själv har haft hästar (framför allt Décima) som har fått både kolik och korsförlamning (dock inte pga för mycket kraftfoder under vila) är jag väldigt noga med att dra ner på fodret vid vila och det ska inte många dagars planerad sådan till för att jag ska minst halvera kraftfodermängden.

Vicke, som vanligtvis äter knappt 2,5 kilo havre (beror lite på vad den väger krossad, det kan variera något) får när han vilar med andra ord runt 1 kilo havre- och detta uppdelat på 3 mål.

Stråfodret brukar jag däremot inte dra ner på.

Sedan ska jag erkänna att jag sällan har varit med om att hästar har blivit direkt sjuka av för mycket foder vid vila- det jag däremot märkt är (så klart?) att en del djur blir galet pigga i sin hage= risk för skada i min värld.

Men som med så mycket annat i livet så finns det sällan någon rättvisa; hästar som knappt ser ett havrekorn kan få kolik medan sådana i vilka man nästan öser i mat aldrig drabbas av något.

Minns en häst vi hade på ridskolan där ägaren insisterade på att djuret skulle äta 4-5 kilo havre trots att hästen i princip aldrig reds och gick ensam i en liten grushage.

Denna häst blev förvisso vild i hagen initialt men övergick efter en tid till att bara bli smällfet och apatisk. Och någon kolik fick den aldrig under alla år den stod uppstallad hos oss….

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Vid planerad vila över en vecka ser jag över foderstaten och gör justeringar om jag tycker att det behövs. Våra ridna hästar får idag knappt ett kg havre var om dagen, och jag tycker inte det är så mycket att dra ner på för enstaka vilodagar. Stoet under igångsättning får mer, men det beror ju inte på ridningen utan på att hon behöver det ändå – hos henne är det faktorerna att hon ger di och har tunnat ur som styr betydligt mer än hur mycket hon arbetar.

    Svara
  2. Anonym

    Min häst får korsförlamning av för mycket energi så jag ger väldigt lite kraftfoder till vardags, men om hon ska vila mer än en vecka tar jag bort allt och byter ut en del hö mot halm.

    Svara
  3. jannike

    Samma fodergiva hela tiden då min häst haft magsår och är en kolikhäst så vill jag inte ändra i onödan, han får knappt ett halvt kilo kraftfoder om dagen ändå och hans grovfoder täcker upp resten med råge.

    Svara
  4. CeciliaL

    Mina får fri tillgång på hö/silage under natten och bete dagtid, plus en liten handfull med alfalfa och (melassfri) betfor att blanda medicin eller tillskott i, så det ändrar jag inte på, men om jag gav mera kraftfoder skulle jag dra ned på det, mera för att jag skulle oroa mig för korsförlamning än kolik. Mina står inte på box, vilket jag ser som en större kolik riskfaktor än om de kan strosa runt 24/7.

    Svara
  5. Titti

    Halverar kraftfodret vid vila i mer än en vecka. Annars om det bara en dag gör jag ingen skillnad. Vid längre vila drar jag ner det till bara små smakportioner. Jag ger linfrökaka då jag tycker att magen blir bättre av det och den ger jag oförändrat oavsett, ca 5 dl/4 givor så får djuret mer hö i stället för kraft!

    Svara
  6. Jennifer

    Min får bara lite betfor och havre så jag brukar minska ner havren till en näve eller inget alls de dagar hon vilar eller bara skrittas. Hon blir lätt lite galen. 😀 Men grovfodret gör jag inget åt då hon har fri tillgång ute och vill inte ge för lite till kvällen.

    Svara
  7. Malin

    Min tävlingshäst äter i vanliga fall 1 kg kraftfoder och vid längre vila tar jag i princip bort allt kraftfoder. Just nu när hon vilar får jag dock ge proteinfoder så att behovet täcks då hösilaget har låga proteinvärden. Hösilagemängden ändrar jag inte vid vila.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>