Jag har ändrat mig om hagen

Man är aldrig för gammal för att ändra sig och det är precis det jag har gjort i en fråga som alltid varit viktig för mig: hagvistelsen.

Förr kunde jag tycka att det var viktigt att hästarna kom ut i alla fall 1-2 timmar om inte annat, även vid dåligt väder och det skulle verkligt ”extremväder” (snöstorm, hällregn, orkan-vindar) till för att jag skulle tycka att hästarna inte skulle släppas ut ALLS.

Nu har jag som sagt ändrat mig och ser faktiskt ingen som helst nytta eller glädje (för hästen) att stå ute i tex höst/ vinterregn som pågår i flera timmar.

Mina åsikter baseras på NUVARANDE anläggnings hagar och jag hade säkert resonerat annorlunda om vi tex hade haft gräshagar, hagar med träd/ vindskydd eller om vi kunde lägga ut foder.

Men att stå i en grushage med lera ”upp till knäna”, helt ihopkurade medan regnet blötlägger allt- nej, ni får gärna förklara för mig vari NYTTAN med detta finns?

Jag har studerat hästarna på anläggningen under förhållanden som ovan och det är verkligen så att de inte rör sig en meter, de står helt stilla och Vicke är till och med så extrem att han ibland ser direkt lidande ut.

Han står då med huvudet så djupt nerböjt som han kan, ibland helt världsfrånvänd och jag kan som sagt inte för mitt liv tro att han inte hellre hade stått inne i sin rena och varma box där han kan äta halm om inget annat.

Hade jag haft en häst med luftrörsbesvär som verkligen behövde all utevistelse som gick att uppbringa hade jag säkert resonerat annorlunda och jag vet att en del åberopar att det är bra för blodcirkulationen att kunna röra sig men det är som sagt det hästarna definitivt inte gör.

Så nej, jag blir verkligen inte upprörd de ytterst få dagar våra stallägare inte släpper ut hästarna alls- dels litar jag helt på deras bedömning då jag vet att de verkligen vill få ut hästarna om det går och dels ser jag som sagt ingen nytta eller glädje för min häst att gå ute i vilken väderlek som helst- motion får han liksom ändå.

Varför jag skriver detta inlägg är för att jag genom åren ibland sett hästar stå på just det sätt jag beskrivit, ibland helt ensamma i en hage, allt medan regnet piskar och där ägaren verkligen insisterat på att hästen SKA vara ute- no matter what.

Jag skulle vilja efterlysa en lite mer nyanserad syn på detta med hage- framför allt hos oss som har RIDHÄSTAR som man ju kan motionera på annat vis än genom att släppa ut dom i hagen.

ABSOLUT är det superviktigt att låta hästen komma ut men ska det verkligen ske till vilket pris som helst och är det verkligen ”hela världen” om hästen inte kommer ut en dag/ månad eller så?

image

Jag studerade dessa hästar på håll läääänge (medan jag putsade mitt träns inne i stallet) och ingen av dom rörde sig en millimeter på hela tiden….

54 kommentarer Skriv kommentar

  1. Malin

    Jag får ont i magen av bilden – tycker att det är djurplågeri. Förstår ditt ställningstagande utifrån de premisser du utgår ifrån och jag är heller ingen hagnazist vid de undantagsfall då vädret är så extremt som det har varit de senaste dagarna, men för min del så ska det inte vara lagligt att hålla hästar på ett sådant sätt att de bara växlar mellan två små fyrkanter utan stimulans av sällskap och mat (de orimliga mängder kraftfoder ej inräknade) under 23 av dygnets 24 timmar. Jag vet att jag låter hård nu, och som uppvuxen på ett lantbruk hade jag förstås helt andra förutsättningar att hålla hästar, och jag vet också att det finns många djur som har det värre, men jag tycker inte att det är att erbjuda djuren ett drägligt liv när de bara står i en lerig/knögglig/torr (beroende på årstid) ruta på dagarna och i en gjuten dito på nätterna.

    Svara
    • Birgitta

      Tack och lov HAR vi gräshagar också men som många andra anläggningar använder vi inte dom vintertid.

      Och även OM vi hade kunnat använda gräshagarna hade jag inte vågat släppa Vicke där som de ser ut pga allt regn; att halka omkring bedömer jag som för riskabelt helt enkelt.

      Sedan tror jag att man ibland stirrar sig blind på YTAN i kvadratmeter hellre än underlaget.

      Jag säger som med ridhusunderlag: för mig skulle det inte hjälpa om ett ridhus var 100 x 200 meter om underlaget var kasst; jag hade ändå inte vågat rida i det.

      Och som sagt: samma med hagarna….

      Därmed inte sagt att jag tycker att små grushagar är det optimala men jag vet inget ställe i min närhet med bra hagar OCH där allt annat också är bättre än hos oss.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Det finns ju ett par viktiga skillnader på en hage och ett ridhus: ffa blir underlaget i en hage bättre/mindre försämrat om det är en större yta per häst. För att det ska gälla måste man dock upp ganska långt från smårutor i storlek. En annan är att hästarna väljer själva hur de rör sig i en hage – i ett ridhus bestämmer du.
        Vi har ju nu pga blötan alla våra hästar, fyra st, i en liten hage. Det är inte bra alls, tycker jag, men det bästa vi kan göra just nu. Vi har dock som sagt hästarna ihop, och vi lägger ut halm som de kan tugga på under hela dagen. Hästarna rör sig, men betydligt mindre än när de går i de större hagarna. De blir också stökigare och mer rastlösa, vilket syns ffa på täcken och grimmor – de går och noppar och nyper varandra på ett sätt de inte gör i de större hagarna.
        När det går släpper vi hästarna i vår skogshage (som nu är delvis översvämmad) eller i sommarhagarna, men då de är insådda för bara ett år sedan är inte grässvålen så stark att den tål hästtramp efter så här mycket regn just nu. De springer inte en massa i de större hagarna, men de rör sig hela tiden och håller sig mer sysselsatta, särskilt i skogshagen där det finns mycket att pilla med.

        Svara
        • JohannaB

          Jag tycker Anna-Kajsa berör en viktig del i hagvistelse, att det inte främst är en fysisk faktor utan till stor del en psykisk.
          Trots att jag är människa vet jag hur tråkigt och instängt det blir att vara inlåst en hel dag inomhus och tänk då ett flock- och bytesdjur som en häst?
          Såklart är den här faktorn viktigast när hästar kan umgås i hagen, de är ju sociala flockdjur som tycker att kommunikation med artfränder är viktigt.
          Jag undrar också om vi förmänskligar hästar när vi tycker de har ”tråkigt” eller står och hänger i hagen?
          Tittar man på unghäst-flockar i en beteshage så visst är de aktiva ibland men ganska ofta står de (påfallande likt tonårsgång av människorart 😀 ) i en hög och hänger, eller ligger och snarkar för den delen 😉

          Svara
          • CeciliaL

            Amen to that, Johanna, jag tror inte personligen (och med min beteendevetarskapshatt pa) att ett djur som ar ’designat’ for att ga och ata gras 16 h om dygnet har sa dar jattemycket kapacitet for att bli ’uttrakad’. 🙂

  2. Nina

    Jag har mina hästar ute i alla väder. Mitt samvete skulle inte tillåta att de skulle stå i sina boxar 23 timmar per dygn. Där har vi ju den största skaderisken, rida hästar som inte stärker sina ligament och senor genom fri rörelse.
    Våra ridhästar går på typ 20% av sin kapacitet när vi rider dem, det är ju inte direkt så att de blir jättetrötta och måste vila sig 23 timmar per dygn.

    Sen är inte mina hästar heller ute hela dagen (7-18) vid extremt dåligt väder men de måste ut och få frisk luft och socialisera med sina hagkamrater.

    Jag förstår ju att dessa hästar inte rör sig eftersom de alltid står ensamma i sina minihagar.

    Svara
    • Birgitta

      Eftersom hästar inte kan tala handlar det nog en hel del om vad ”våra samveten” tillåter oss och inte.

      Det jag skriver om är alltså UNDANTAGSDAGAR med mycket dåligt väder då jag inte har några problem med att min häst står i boxen 22-23 timmar det dygnet.

      Jag tror att han har det bättre i boxen just dessa dagar och ser inte att han nödvändigtvis måste stå ute exakt 365 dagar om året.

      Det är ju samma sak om man åker på ett meeting tex- då får ju hästen inte komma ut i hagen dom dagarna heller.

      Det viktiga är att man MOTIONERAR hästarna dessa ytterst få dagar om året- det är min åsikt i alla fall.

      Svara
      • Nina

        Jo men hästen är inte i närheten av att bli trött när vi rider dem så om du motionerar dem eller inte spelar ingen roll för den står ändå och får inte sitt rörelsebehov tillgodosett.

        Svara
        • Birgitta

          Fast du kan ju inte säga att ”det inte spelar någon roll” om man rider eller ej?

          Även om hästen enligt dig inte får TILLRÄCKLIG motion av ridning så får den i alla fall MER motion än av att stå stilla i hagen/ boxen.

          Sedan beror det ju på hur (mycket/ hårt) man rider så man kan visst rida en häst trött. Att sedan hobbyryttaren sällan och aldrig gör det är en annan sak.

          Svara
          • Nina

            Nä du rider inte en häst trött. De hästar som går på maxkapacitet är travhästar, galopphästar och fälttävlanshästar på världsnivå.

            Jag har ridit på elitnivå i fälttävlan och visst blev mina hästar svettiga och andfådda men en timme senare skulle de kunna gå banan igen.

            Jag tror däremot att många TROR att de rider sina hästar trötta men det är ofta långt ifrån sant. Dessutom har allt fler ft-ryttare sina hästar på lösdrift för man har märkt att det förbättrar prestationen. Att ha sina hobbyhästar ute 6 timmar per dag för att de ska orka ridas också är ett skämt (Jag vet att jag flyter lite utanför ämnet nu).
            För hästen kvittar det om den står 23 eller 24 timmar i sin box, den mår ändå inte bra.

          • Birgitta

            Jag har också hört (av erkänt skickliga ryttare dessutom) att de bara vill ha hästarna ute någon timme/ halva dagen (för eller eftermiddagen) för att hästarna inte ska bli trötta och instämmer i att det är ett skämt (fast man kan hålla sig för skratt).

            Jag flyttade själv från ridskolan där jag haft häst i över 20 år just för att hagvistelsen drogs ner till 3 timmar/ dag vilken JAG inte kunde försvara. Om min dåvarande häst hade brytt sig om han fick vara ute 3 eller 6 timmar låter jag vara osagt men där gick min gräns. Andras gräns går vid 8-10-12-18 timmar…..

  3. Sara

    Så sorgligt att man prioriterar sin egen bekvämlighet framför sin häst välmående. Tur att det finns riktiga hästmänniskor som man kan vara inackorderad hos.

    Svara
  4. CeciliaL

    Jag haller inte med om det – visst, om vadret ar farligt/olampligt, typ snostorm eller galet blasigt, da far man val tanka om den dagen, men allmant sett tycker jag de kan ga ut iaf ett tag. Det kan vara nagon eller nagra timmar bara, men ut tycker jag hastar, hundar, barn OCH vuxna ska varje dag. Sen det dar med att de star stilla och lider (under sina tjocka tacken med halskrage??), na, det tror jag inte, om vi pratar om nan timme. Och tank vad skont det ar att komma in och mumsa ho/dricka te nar man varit ute i ruskvader! Visst, om man har mycket tid i stallet och kan rykta, promma (!), longera, satta i skrittmaskin och rida, da racker det sakert vad galler underhallning och motion och sa, men allmant sett tycker jag som sagt att de ska ut. Min hund star innanfor dorren och ’vill ut’, och nar jag slapper ut honom kan han mycket val vanda pa tassen precis utanfor dorren (utan att gora nagot annat) och sedan sta dar och trycka och gora det klart att nu ’vill han komma in’. Tycker hastar ar litet sa ocksa – de vill alltid gora nagot annat – ar de ute sa kommer de garna in, nar de val ar inne och har atit litet, ja, da gar de garna ut igen osv. Jag har kunnat losa detta for just mina hemma-hallna hastar genom att lamna boxdorren oppen. De star mkt inne i boxen, men aven mkt ute.

    Kritiserar for ovrigt inte DIN hasthallning, du gor ju det basta av de mojligheter du har, men inte tycker jag de hastar du visar pa din bild LIDER av att vara ute ett slag, eller? Far inte ont i magen av att se den bilden, de har ju tacken pa sig och snart far de komma in igen och sakert sta inne i minst 12h. Battre sta dar och hanga med en kompis i hagen bredvid (om man nu maste hallas i isolering) an att sta instangd i en box i 23h. Jag ar definitivt inte hagnazist, men stanga in hastar i boxar kanns mer och mer frammande for varje ar. Daremot hade jag en kompis som hade sin hast pa ett stall dar det fanns NOLL utevistelse pa vintern och hennes hast gick det INGEN nod pa – hon red varje dag, tranade+tavlade dressyr och red ut, hasten gick i skrittmaskin, varje dag var hon dar i timtal tva ggr om dagen (inga barn, jobbade deltid) och holl pa med hasten som fick komma ut ur boxen och bli pysslad, masserad, ryktad, klippt, tvattad, ansad, duttad med pa alla satt och vis – han hade TIMTAL av underhallning och motion varje dag, sa honom gick det verkligen ingen nod pa. Pa sommaren bodde han ute dygnet runt for det mesta, forresten. Detta stall hade jag Archie pa en vinter och det var bara katastrof for oss – skador och hosta, Archie som var sa pigg och glad stod deppigt med huvudet i boxhornan och rumpan mot dorren, han var skuttig och jobbig att rida och hantera, osv. Jag hade helt enkelt inte tid att vara dar i timtal varje dag och halla pa med hasten och da funkade det inte.

    Svara
  5. Linda

    Jag kan inte låta bli att förundras över varför man har så många hästar i ett stall där markytan inte räcker till för att tillgodose hästarnas behov av utevistelse och rörelse? Jag har under en kort period haft min häst uppstallad där hagarna bestod av en liten fyrkant med sandjord. Jag mådde så dåligt av att se min häst ha det så så jag bytte stall. Det är inte försvarbart att hålla hästar på det sättet.
    Mina två hästar går tillsammans i en gräshage på ca 1 ha. De är ute 10-11 timmar nu på vintern trots det usla vädret. De håller sig fullt sysselsatta med att plocka i gräset, vandra runt så som hästar gör , leka med varandra, äta hö som de får ute vid tre tillfällen under de timmarna plus att de såklart vilar emellanåt. När jag tar in dem på kvällen är de inte speciellt angelägna om att komma in trots att det regnat hela dagen. Jag mår bra i själen och mina hästar mår bra :).

    Svara
  6. Ann-Lena

    Jag får nog hålla med övriga till vis del. Kanske är det bäst att de är inne på den anläggningen du står nu. Det jag inte tycker är ok är de små ensamhagarna. Jag kan helt enkelt inte tycka att det är bra hästhållning. Hästar ska inte vara ensamma och isolerade.

    Svara
  7. Birgitta

    Svar till alla:

    Nu handlade inte inlägget om huruvida hästar mår dåligt av att gå ensamma i hagen eller ej eller ”den lilla grushagens vara eller inte vara” utan om i vilka väder det är OK att ”hålla dom inne”- ändå är det detta flera av er har hängt upp er på (grushage och ensamhästar i dessa) .

    Om jag ändå ska bemöta ovan så kan jag bara konstatera att det här med ensamgående hästar i grushagar är mycket vanligt och beror på många olika faktorer.

    I alla fall i Skåne vill jag hävda att detta är det vanligaste sättet att hålla häst på hos alla större anläggningar och ridskolor- rätt eller fel.

    Men som sagt; det var inte detta jag ville diskutera idag utan varför en del tycks anse att hästar ska vara ute oavsett väder.

    Att hästar skulle stå och socialisera särskilt mycket vid piskande ösregn i timmar- nej, det tror jag inte; de djur jag sett har då stått ihopkurade och verkat liksom ”stänga av”.

    En del av er skriver om hagvistelsen som om detta är hästens enda chans att socialisera med artfränder men jag vill mena att hästar kan ha samma kontakt mellan boxar (beroende på hur de är konstruerade givetvis) som mellan 2 hagar.

    Så i mitt fall ser jag det inte som att Vicke är ”isolerad” i stallet men har möjlighet att socialisera i hagen.

    Och om Vicke typ en dag i månaden (eller ännu mer sällan stora delar av året) inte kan stå och nosa på sina haggrannar över staketet så tror jag nog att han överlever det alldeles utmärkt.

    Att sedan hästar GENERELLT mår bättre av att ha sina artfränder i samma hage än i hagarna bredvid sin egen tror jag också men har ÄNDÅ valt att ha min häst ensam, liksom många andra hästägare i Sverige/ världen.

    Den diskussionen tycker jag vi kan lämna därhän just idag eftersom detta har stötts och blötts på bloggen hur många gånger som helst.

    Jag kommer inte att börja släppa ihop Vicke med andra hästar som det ser ut idag, det är allt jag kan säga för stunden men även detta kan komma att ändra sig beroende på diverse omständigheter.

    Jag har under alla år som hästägare haft mina hästar gående ensamma eller med sällskap i hagen helt beroende på en mängd olika omständigheter och tycker faktiskt alltid att bägge delarna har fungerat alldeles utmärkt, annars hade jag inte fortsatt att göra som jag har gjort.

    Och Sara; GIVETVIS ska ens egen bekvämlighet spela in när man har häst. En nöjd hästägare är en bättre hästägare än en dito missnöjd. För att provocera dig ytterligare vill jag mena att jag främst har häst för MIN skull, inte för hästens.

    Varken hage, ridning, foder eller whatever annat är ALLENA saliggörande för en häst- det är kombinationen av allt som skapar en bra eller dålig helhet.

    Jag kan bara tala för mig själv och tycker jag gör det jag förmår för att kunna hålla häst i ett storstadsområde där vi BÅDA mår bra och det känns också som att jag lyckas för det mesta.

    Sedan kan man vrida på allt och få det till både ”djurplågeri” och annat.

    Jag kanske tycker att en timmes usel ridning om dagen är mycket sämre för en häst än en liten grushage- den hästen kanske inte alls mår bra i kroppen av att ridas fel/ hårt/ whatever hur fin hage den än har.

    Andra tycker att en stor fin hage är det allra viktigaste för hästen och är mindre noga med skoning, foder osv.

    Valegro går också ensam i hagen och är bäst i hela världen….osv…

    Som sagt, inget är svart eller vitt i min värld och det finns massor mer jag hade kunnat skriva men jag har inte en hur lång lunchrast som helst 🙂 .

    Svara
    • CeciliaL

      Om vi enbart talar om huruvida hasten ABSOLUT maste ga ut i hagen alla 365 dagarna om aret, ja, da haller jag med dig – det finns vissa dagar da hasten inte behover ga ut i hagen. Som jag skrev i mitt inlagg, da vadret ar olampligt/farligt, och da kan man sysselsatta/underhalla den med annat. Jag har inte kommenterat direkt om hastar som gar ensamma for jag tycker att manga av dem kan sta och gnabba med andra over staketet och klia varandra litet, osv, precis som de kan i manga stall. Ska man ha hast pa anlaggning med hog skaderisk i minihagar, sa maste man givetvis overvaga om det ar vart att riskera hagsallskap – jag skulle resonera som du i den situationen och har sjalv statt pa stall dar de slappte ut ALLA valackerna i en lerig hage utan foder och dar kom min hast in med halta efter halta, det funkar inte alltid att ha dem i sallskap om andra omstandigheter (underlag, hagstorlek) etc. ar olampliga. Tycker inte jag sager emot mig sjalv, jag tror vi alla missforstod din exakta poang med ditt inlagg.

      Svara
      • Birgitta

        Bra kommentar. Jag hade själv en bekant som ”envisades” med att ha sin häst i en lite större flock trots skada efter skada från hagen. Det kan jag tycka är minst lika mycket ”djurplågeri” i så fall. Dessutom kom hon aldrig till ridning pga alla skador och det är trots allt mitt huvudsyfte med att ha häst.

        Därmed inte sagt att det inte kan vara UTMÄRKT att ha hästar tillsammans….bara ett exempel på att det även kan gå illa.

        Svara
        • Anna-Kajsa

          Det ÄR en komplex fråga, och finns mycket att ta hänsyn till. Skulle man dra slutsatser av enstaka fall skulle min slutsats vara att liten hage med ensam häst är farligare än stor med flera – Am skadade ju ett sidoligament när hon var ensam i en liten hage hos min tränare – en orsak KAN ha varit att hon sprang mycket när det släpptes ut hästar i andra hagar, och hennes hage var så liten att hon fick nita och svänga hela tiden. Däremot har vi inte haft några skador i vår ”flock”, trots några hästar som är rätt så på. Men naturligtvis drar jag inte den slutsatsen, utan det är helt andra saker som påverkar. Våra hästar har en väldigt stabil flock, de har gått tillsammans i många år. Första två åren vi hade den här uppsättningen gick dessutom stoet ensam i en hage bredvid valackarna, eftersom vi bedömde att det var säkrast. (på somrarna hade vi fler ston, då gick stona ihop). På ett stall där det kommer och åker hästar hela tiden är ju däremot skaderisken betydligt större eftersom det blir nya konstellationer hela tiden om man har dem tillsammans. När det gäller väder håller jag också med att det vid extremväder kan kvitta att släppa ut hästarna. Var sen gränsen för extremväder går är ju också individuellt – vi såg ingen anledning att hålla hästarna inne i helgen, t ex.

          Svara
          • Birgitta

            Nej, tyvärr finns det ingen lag för något med hästar.

            Mitt sto Decima vrickade sig också i hagen där hon gick ensam (hon var rädd för andra hästar och trivdes bäst utan sällskap) trots att hon där var så lugn som en häst bara kan tänkas vara. Och i den hagen (platt) hade hon gått i evigheter…..

    • Malin

      Jag får be om ursäkt för jag tror att jag initierade den snedvridna/oönskade diskussionen. Vad gäller ämnet för dagen så håller jag som sagt med dig: Finns ingen anledning att tvinga ut hästarna när det är storm tex. Men det ställer högre krav på mig som hästägare de dagar det blir så, eftersom jag, liksom många andra, har en nipprig fåle som kräver stimulans och rörelse utöver det jag lyckas åstadkomma under en timmes (förhoppningsvis inte usel 😀 ) ridning om dagen.

      Svara
      • Birgitta

        Det finns ingen anledning att be om ursäkt- så länge vi håller en god ton och framför konstruktiv kritik så är jag inte den som är den ha ha.

        Dessutom får jag nästan skylla mig själv om det blir lite debatt som inte stryker mig medhårs eftersom jag haft dessa diskussioner kring hagar flera gånger tidigare och det alltid framförs mer eller mindre starka åsikter som ifrågasätter mig som hästägare just pga hagarna.

        Svara
    • Nina

      Nja…hästar går mest sönder pga att de rör sig för lite och att de inte har tillräcklig variation på underlag mm. Dålig ridning sliter men inte alls så mycket som för lite rörelse.

      Svara
      • Birgitta

        Du får gärna hänvisa till forskning som stödjer ditt påstående.

        JAG vill påstå att hästar går sönder av precis allt möjligt och omöjligt.

        Vet att veterinär Per Spångfors på sin hemsida hävdar att hästar främst blir skadade när vi INTE sitter på dom och detta grundar han gissningsvis på många års yrkesutövning.

        http://www.euro-vets.com/page/page0055.html?id=11

        ”Som sagts på annan plats tror jag att de flesta hältor uppstår under dygnets alla timmar då vi INTE jobbar med dem. Få hältor uppstår av träning. Däremot kan vi mycket väl förvärra en hälta genom träning.”

        Svara
  8. Sara

    Hela frågan handlar väl om vad man anser god hästhållning är och där skiljer sig vi oss tydligt åt. Att ta upp vad andra gör är ju enkom ett sätt att rättfärdiga. Anser man att man gör rätt behöver man inte rättfärdiga.

    Svara
    • Birgitta

      Varför jag tar upp vad andra gör är för att belysa frågans komplicitet. För precis som jag skrev så är detta med hagvistelse inte svart eller vitt för mig. Och jag vill absolut inte påstå att mitt sätt är det ultimata men det duger utmärkt åt mig och min häst- enligt mig i alla fall.

      Svara
  9. Birgitta

    Ska kanske också tillägga (eller RÄTTFÄRDIGA mig enligt Sara) att jag själv tex har köpt häst mycket utifrån den uppstallningssituation jag har.

    Vicke har varit van vid ännu kortare hagvistelse, har gått ensam och har inte alltid gått i gräshage innan han kom till mig och det har fungerat utmärkt.

    Jag hade aldrig köpt en häst som jag ”vet” blir rastlös/ nervös/ har olater för sig/ whatever om den skulle bli stående i boxen många timmar eller rent utav en hel dag.

    Jag läser ibland om sådana hästar; som typ river stallet om de måste hållas inne och det hade jag aldrig velat utsätta en häst för eftersom jag vill stå i mitt nuvarande stall och inte flytta.

    Så detta var ett av mina kriterier när jag sökte häst; att den inte behövde gå ute typ 12 timmar om dagen.

    Svara
  10. Sara

    Men att han är van vid sämre gör ju inte inte hästhållningen bättre eller ? Frågan är enbart komplex för den som inte vill ändra sig och jo det finns betydligt bättre ställen i Skåne, men de brukar vara fulla.

    Svara
  11. LenaB

    Jag har nog kommit till samma slutsats som Birgitta vad det gäller hagar, och antal timmar i dem. Där jag är ”uppfödd”;-) hade vi betydligt mer mark, och helt andra hagar, tex fanns det skogsdungar i hagarna, bäckar mm. Där och då kunde jag nog inte tänka mig ngn dag som var för dålig för att släppa ut hästarna. Vi hade skogar att rida i, och jag kunde då inte tänka mig att inte rida ut om inte varje dag så iaf flera dagar/vecka, däremot hade vi ingen ridbana och enda ridhuset var 1,5 mil bort och alla och då menar jag ALLA inom flera mils radie skulle samsas om detta… Idag bor även jag i en del av Skåne där marken är svindyr och dessutom väldigt uppodlad, någon skog att rida i finns inte på kartan (obs ordvits;-), men jag har istället tillgång till fina ridbanor 3 (ja, faktiskt 4!) ridhus på anläggningen, skrittband, fina träningsmöjligheter öht och tävlingar på hemmaplan. Jag har dessutom nära, behöver inte ens sätta mig i bilen för att komma till stallet.

    I helgen som innebar ett alldeles bedrövligt väder med storm och nederbörd, kom förvisso våra hästar ut några timmar/dag men om de inte hade gjort det så hade jag inte sett det som något jättestort problem att vara där och motionera min häst själv ett par gånger under dagen. Tack och lov är det ju väldigt sällan det är så pass illa ställt på väderfronten.

    Sååå, om jag förstod Birgittas frågeställning rätt så gällde den väl undantagsfall när hästen stod inne, vid tex stor, stora regnmängder (som vid översvämningen i höstas) mm?

    Idag, med de förutsättningar jag har nu, tänker jag alltså annorlunda.

    Svara
  12. Ann-Lena

    Jag kan också tycka att det är ok att ha dem inne när det är halv storm. Och givetvis ska det vara hyfsat bekvämt att ha häst men vissa saker är inte ok. Får hästen inte sällskap i hagen tycker jag att de ska kunna socialisera i boxen. Red du inte en häst på Gammelgård tidigare? det är ju ett ypperligt exempel på bra hästhållning. De går i flock, har halm och fodras ofta. Det är inte heller speciellt långt från Malmö eller Staffanstorp.
    Det får trots allt finnas en gräns för ens egen bekvämlighet men att åka 20 min till stallet för att ens häst ska ha det väldigt bra är en väldigt liten uppoffring.

    Svara
    • Birgitta

      Den häst jag red på Gammelgård gick ensam i hagen.

      Till detta stall skulle jag behöva köra 25 minuter hemifrån, till nuvarande stall tar det 3 minuter.

      Min stallhyra hade ökat med över 1000 kronor för att inte tala om bensinkostnaden.

      Dessutom står hästarna på bädd där på höst/ vinter vilket jag inte alls tycker om. Bland flera skäl till att jag inte flyttar dit.

      Svara
  13. Ann-Lena

    Tror faktisk att det är undantag att de går ensamma där, det bestämmer man nog själv. Varför tycker du att bädd är dåligt?

    Svara
    • Birgitta

      Vet att en väl skött bädd är ren men det äcklar mig ändå att ha hästen stående på en hög av gammalt bajs. Larvigt måhända…

      Hade jag flyttat dit hade jag för övrigt även behövt köra till de träningar som sker på nuvarande anläggning så totalt hade mina hästkostnader ökat med minst 2000 per månad= inte värt då jag hade fått avstå tex X-ridningen.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Det är ju naturligtvis en heeeelt annan diskussion – men tror du verkligen att permanentbädd innebär att hästen står på en hög av gammalt bajs?

        Svara
        • Birgitta

          Ja vad annars än kiss och bajs-rester består en bädd av?

          Tar man bort allt detta mockar man ju ”vanligt”?

          Och efter att ha tömt ut andras bäddar så vet jag att det då inte är ren halm jag har tagit ut.

          Svara
          • Anna-Kajsa

            En bra bädd består av rejält packat strö, som urinen rinner ner igenom. Den lägger sig alltså i botten av bädden och binds av t ex torv (som är surt och därmed neutraliserar ammoniak som är basiskt). Bajset hamnar ovanpå den packade bädden och mockas ut varje dag. Jag använder torv i botten även i de fall då jag gör halmbädd, men om man inte gör det måste man ha så tjockt lager och så bra miljö att det startar en nedbrytningsprocess i botten – halmen förvandlas alltså till mull där. Den stora fördelen med bädd som jag ser det – förutom att det är arbetsbesparande och sparar pengar eftersom man inte behöver tömma stacken så ofta – är att bädden är så tjock och stabil att det inte finns någon risk att hästen ligger på cementgolvet. Oavsett hur tjock en växelströbädd är så är den ju lucker, eftersom man gräver igenom den varje dag. Det gör att underlaget rör sig, och med en ”sprattlig” häst så ligger allt strö utmed kanterna under dagen. En annan fördel är att man slipper den eländiga ammoniaklukten som finns i de flesta stall med växelströbäddar av halm.

          • Birgitta

            Vi kan nog enas om att det är skillnad på bädd och bädd och växelströbädd och växelströbädd.

            Jag vet att många anser att jag strör på tok för mycket, mina hästar har alltid haft en massa ren halm som ligger slätt över hela boxen, oavsett tid på dygnet. Jag mockar också 2 gånger om dagen.

            Så jag är lite besatt av att hålla boxen ren och äcklas rent ut sagt av bäddar- logiskt eller ej. Alla har vi våra manier…..

  14. Emelie

    Oj, så olika man kan tänka/funka.

    Jag hade jättedåligt samvete över att mina hästar fick stå inne en stund vid lunch på lördagen då jag ville att gammelponnyn skulle torka till så han kunde få täcke på inför den kommande stormen. Sen var de ute till kl 22 (som vanligt) fastän vinden ven…

    Svara
  15. JohannaB

    Det dyker upp väldigt många olika ståndpunkter i en sådan här diskussion, att man inte VILL ha uppstallat på ett visst vis eller tvärtom VILL ha det på något annat sätt är fullt förståeligt och som sagt så så länge man är inom djurskyddsbestämmelserna FÅR man ju göra saker efter vad man VILL.
    Det som är tokigt som anledning till att säga att hästarna inte ska gå i hage är för att de inte ser ut att aktivera sig när de är där, forskning visar att det inte har betydelse utan att hästen (oavsett om den ser glad, ledsen, pigg och aktiv eller orörlig) mår bättre av att stå stilla utomhus än inomhus pga dess känslighet för förorening av luft.
    På samma sätt fryser inte hästarna, och jag har haft mina hästar ute i 36-gradig kyla helt utan problem för HÄSTARNA. Däremot blir det krångligt för att stallet fryser och för att det medför en massa extraarbete (för att säkra vatten och dra ut extra värmekällor, tömma alla vattenhinkar och fylla dem när hästarna kommer in så de inte fryser osv) och kostnader (framförallt el) för MIG så då kan jag välja att (pga att jag VILL) ha hästarna ute bara en stund medan jag är hemma och ha dem inne medan jag är på jobbet.
    Så att man kan VILJA göra saker och göra dem därför, det förstår jag, men man ska/bör vara uppmärksam på att inte tolka hästarna som om de vore människor eller hade samma vilja som jag har för det är en tokig tolkning.

    Svara
  16. Ann-Lena

    Jo lite larvigt med bädden kan jag tycka, det har ju inget med hästen väl och ve att göra. Att dina kostnader ökar är en bättre anledning men nog måste det väl finnas bättre stall i närheten av där du står?

    Svara
    • Birgitta

      Det KAN ha med hästens väl och ve att göra eftersom ett stall med dåligt skötta bäddar alstrar dålig lukt och luft. Men men…i sak har du väl rätt rent generellt.

      Vad gäller stallplatser vill jag påstå att jag har gjort en mycket noggrann marknadsundersökning i frågan; både genom annonser, telefonsamtal, information från folk jag litar på och inte minst personliga besök.

      Och tro mig, jag har inte funnit ett enda stall som I STORT är bättre än mitt nuvarande.

      Sett till bara hagar finns det många bättre stall men som jag redan nämnt finns det så mycket annat som jag beaktar.

      Jag ser ingen anledning att ”hänga ut” namngivna stall här men kan ge exempel på vad som jag dömt ner på minst en och oftast flera olika punkter:

      * för långt avstånd (jag vill kunna besöka stallet 2 gånger om dagen)
      * för dyr stallhyra (över 4000/ månad)
      * sadelkammare som stinker smuts och mögligt läder
      * stenhårt/ för djupharvat ridhusunderlag/ mycket dammigt ridhus
      * inga uteridningsmöjligheter
      * dåligt (dammigt/ mögligt) foder
      * otillräckligt med strö i boxarna
      * knepig stallägare med märkliga åsikter och stallrutiner
      * inget ridhus
      * ingen möjlighet att ha hästen i enskild hage om man vill

      Jag kan räkna upp ännu mer men detta är ett axplock.

      Svara
  17. Anne

    Min häst skulle troligtvis ta beslutet i egna händer om hon skulle vara ute länge (mer än 6 timmar) i riktigt dåligt väder. Hon har sällskap i hagen men det hjälper inte. Fick hon välja skulle hon absolut välja boxen

    Svara
  18. Nina

    Djurskyddet säger att hästen ska kunna röra sig fritt i alla gångarter minst en gång om dagen och att kortaste sidan på en hage ska vara 30 meter. Jag tycker iaf den första punkten är superviktig.

    Svara
  19. Nina

    Väldigt intressant examensarbete ang hagvistelse.

    http://stud.epsilon.slu.se/4550/7/hinas-gradin_c_rudsberg_t_120709.pdf

    Odlander (2010) undersökte i sin studie skadefrekvensen på hästar som h
    ålls i små hagar utan
    sällskap. Frågeställningen var om dessa löper mindre risk för skador jämfört med hästar som
    går i stora hagar med sällskap. I resultatet fann man att hästar i små hagar löper större risk för
    skador och att utevistelse på över tio timm
    ar/dag kan vara en skyddande faktor mot skador.

    Svara
  20. LenaLu

    Jag har mina hästar ute så länge och i så stora ytor som möjligt. Framtiden blir nog lösdrift för mina kusar, små rasrhagar är ett minne blott för mig. Har aldrig haft sådant oväder att de behövt stå inne en hel dag, ösregn på morgonen innebär frukost inne eller intag tidigare men aldrig helt inne. Men vid riktigt otäckt väder skulle jag ha mina hästar inne. Men absolut tycker jag att du ska ha din häst ute, även om det bara blir en kort stund i en liten rasthage. Han blir lite stimulerad av hanteringen, annat synintryck ute i hagen mot boxen, liten skritt tur till o från hagen osv. Jag tror du ska ta alla chanser som går att stimulera din häst, även de små.

    Svara
    • Birgitta

      Skillnaden mellan dig och mig är att du har din häst hemma och att jag har min inackorderad.

      Således är det inte jag som sköter in och utsläpp på vardagarna och jag har inte heller någon reell möjlighet att åka ifrån jobbet för att dona med detta.

      Således måste jag acceptera att stallägarna inte kan stå ”standby” hela dagen och liksom känna efter om det kan vara läge att släppa ut flera timmar senare osv. De gör verkligen så gott de kan men det är också skillnad på att släppa ut 2 och 22 hästar.

      Vädret kan slå om blixtsnabbt och som tex vid helgens storm hade man säkert kunnat släppa ut hästarna en timme men när det sedan börjar blåsa rejält på ”en sekund” är det inte så kul att stå med över 20 hästar som är helt stirriga i blåsten.

      Som jag redan nämnt flera gånger tycker jag att våra stallägare verkligen gör sitt yttersta för att få ut hästarna varje dag men jag kan också tycka att det kan få vara någon måtta på deras ansträngningar för våra hästar.

      Och hade det hänt en olycka i blåsten hade säkert någon (jag absolut) tyckt att ”varför i hela fridens namn riskerade ni hästarna i detta väder”.

      Svara
      • Birgitta

        Sedan vill jag åter poängtera att jag är den största ivraren av att hästar ska gå ut varje dag även om det kan låta annorlunda i denna diskussion.

        Det jag menar är att jag tveklöst kan acceptera utan att bli förtvivlad om min häst hålls inne på sin höjd kanske en gång i månaden pga extremt dåligt väder.

        Svara
  21. Marie

    Jag har svårt att se att man inte kan släppa ut hästarna åtminstone en lite stund, om så bara en halvtimme? Undantag finns så klart tex isgata (om man inte har brodd på alla), flygande föremål (storm) osv Men då kan man kanske släppa dem en stund i ridhuset? Är man några stycken i stallet kanske man kan hjälpas åt. Så klart inget stallägaren kan springa och göra, men med hjälpsamma stallkompisar kanske? 🙂
    Jag hade oroat ihjäl mig för kolik om min hästs enda motion skulle vara min ridtur. Jag hade absolut försökt komma till stallet ytterligare en gång för att lina hästen eller hört med en kompis om vi kunde hjälpas åt med att ta ut varandras hästar sådana innedagar. En djurart som sover 4 timmar per dygn kan aldrig tycka det känns skönt i kroppen att stå o glo i en vägg resten av tiden. Det är bara hästägare som vill bortförklara sin hästhållning genom att säga si o så gör samma med sina hästar? Jaha? Ska det sätta normen då eller? Nånstans finns det de som har det värre? Många häststudier nämner ju inlärd underkastelse, ofta vid studier kring felaktig position(tex rollkür), hur de än gör kommer de inte undan. Samma, de har inget val annat än att stå i boxen, men visst, vissa börjar vandra, väva, krubbita, banka, dra tänderna mot galler osv för att få stimmulans.

    Hästar är inte gjorda för stallmiljö, läs veterinär Per Michanecks avhandlingar och föreläsningar i ämnet. Stod nåt om det i både Ridsport o på Hippson för inte alltför länge sedan.

    Men alla hästägare borde kunna räkna ut efter sin kunskap om vad hästen är för ett djur, flocklevande stäppdjur, att kroppen är gjord för långsam rörelse med möjlighet till snabb flykt vid behov. Mag-tarmsystemet kräver att magen sakta får gunga i långsam strövande mak och äta 16 timmar. Ledvätskan byts inte ut hos en häst som står still för det krävs aktivitet i leden för att transportera in näring och ut slaggprodukter. Det är inte för inte som man säger att hästar har fem hjärtan, ett stort och fyra små, ett i var hov, dvs strålen. Andningssystemet är inte gjort för att rensa inomhusluft.
    Ett stall med bädd har efter mätningar visat lägre amoniaknivå än stall med växelbädd, precis som att hästar på bädd har längre liggtid. Mycket strö (därmed inte sagt att de ska ha lite) kan motverka sitt syfte, för hästarna får vada i halmen som ger onaturliga rörelser.
    Hästar har vi för vår egen skull och jag tycker att de 23 timmar vi INTE rider ska nyttjas på ett sett som gagnar hästen, inte vår lathet. Rider vi 1 timme kan den väl få vara häst resten av dygnet. Det är ren egoism som gör att hästar går själv i nästan alla fall. Dock har jag hittintills, under mina 30 år med hästar, stött på 3 hästar som anfallit andra hästar och de ska naturligtvis inte till varje pris gå med andra.

    Svara
    • Birgitta

      De gånger Vicke inte har gått i hagen har jag ridit en gång och gått med honom en gång samma dag. Mina promenader har gott och väl motsvarat det han rör sig i hagen så nej, jag har inte varit rädd för kolik därefter men har just därför rört på honom 2 gånger dagligen- för att han inte skulle få kolik.
      Detta har jag också tydligt berättat om på bloggen.

      Vad gäller att VADA i halm vill jag verkligen inte påstå att varken min häst eller någon annan jag någonsin sett stå på box har behövt att göra.

      Svara
  22. Jessika

    Oj, har inte orkat läsa alla kommentarer men jag vill ge min syn på detta. Jag har mina hästar på lösdrift sedan ett halvår tillbaka. Innan när de stod på box så stod de och hängde vid grinden på kvällarna och jag var övertygad om att de ville in, men sedan de flyttades till lösdriften har jag förstått att de föredrar att vara så mycket mer ute än vad jag någonsin hade kunnat tro! Hängandet vid grinden tolkade JAG som människa att de tyckte illa om regnet, hade tråkigt och ville in… hästarna uppfattade det tydligen inte alls på det sättet, för idag på lösdriften väljer de alltid att stå ute i regn, nästan som att de njuter av det. De har foder både inne och ute men väljer ändå att ställa sig ute och äta i rent skitväder (enligt människor). Jag tror att hängandet vid grinden mest handlade om att de visste att de skulle in och få mat när jag var i stallet. Och att det var ett bra ställe att stå på, typ. Flocken stod ju där. Jag tror att hästar är väldigt anpassningsbara och är nöjda så länge de får följa sin flock, in eller ut. Jag tror inte alls att hästar som står inne mycket mår direkt dåligt av det, men jag tror att det på lång sikt är bättre för hästen både fysiskt och psykiskt att gå ute mycket som de är gjorda för. Om man inte har den möjligheten så här års och släpper hästen i stora beteshagar med flock på sommaren istället så har man ju gjort så gott man har kunnat och jag tror absolut att de hästarna mår jättebra – men fortfarande att fler skador hade kunnat förebyggas och att hästen hade mått ännu bättre om den hade gått ute mer (med kompisar) resten av året också – dock har jag full förståelse för att alla inte har de möjligheterna och då har man ju som sagt gjort så gott man har kunnat. Sen är hästar individer, mina hästar passar väldigt bra på lösdrift då de inte är frusna av sig alls och den ena verkar ha ett behov av att röra sig mer fritt (i boxen tuggade han i sig väggarna och vände upp och ned på bädden) och den andra är en gammal herre som har blivit mycket mjukare i kroppen sedan han fick börja gå på lösdrift. Men det passar kanske vissa hästar sämre, fast framförallt är det nog så att det passar många hästägare sämre med lösdrift eller längre utevistelse som innebär tidigare morgnar och senare kvällar i stallet. Och som jag redan skrivit flera gånger, det har jag förståelse för!

    Svara
  23. Birgitta

    Wow…över 50 kommentarer på inlägget- verkligen kul!

    Som ni vet är jag av åsikten att det är kommentarerna som ”är” bloggen till stor del- jag vill liksom bara sparka igång en diskussion som ni läsare sedan får spinna vidare på och tycka till om.

    Sedan blir det väl så ibland/ många gånger att bara de som står för en viss (oftast den ”socialt mest accepterade”) åsikt framför denna.

    Jag vet att det finns massor av hästägare som liksom jag har hästen stående ensam i en grushage delar av eller hela året, vars hästar inte är ute 12 timmar om dagen, som inte står på bädd ha ha ha osv.

    Som jag också skrev handlar det mycket om våra samveten- vissas är rymligare än andras och vi prioriterar också olika.

    Självklart handlar det också om värderingar och ”graderingar i helvetet” men man ska kanske vara försiktig med att använda ord som djurplågeri och spara detta till långt allvarligare ting än om en häst står ensam i en liten hage?

    Hur som helst tycker jag att det är jättebra att ni skriver och reagerar- alltid är det någon, jag eller andra som får sig en tankeställare och kanske omvärderar något som man tidigare tyckt väldigt tvärsäkert?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>