Tillbakablickar: så vilade vi hästarna förr

Händer det er också att ni plötsligt kommer att tänka på något som ni inte har tänkt på på hur många år som helst?

Det hände mig nyligen och då mindes jag tillbaka till en tid på ridskolan för typ 20 år sedan.

Då var det inte helt ovanligt att vissa, den dagen hästen vilade, ledde den i stallet som enda motion!

Nu ska det ju sägas att stallgångarna på ridskolan är ganska långa men ändå….

Då reflekterade jag faktiskt inte över beteendet men när jag nu tänker tillbaka kan jag inte förstå varför dessa personer inte iddes gå upp till vårt enorma ridhus (50 meter längre bort) eller helt enkelt gick ut på en kortare promenad med hästen?

16 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Menar du det 🙁 ? Det är i så fall ytterst sorgligt och borde tveklöst FÖRBJUDAS om du frågar mig.

      Jag tänker faktiskt på säkerhetsaspekten; stallet är ingen ”gångbana” där man ska vandra omkring med hästen i onödan utan bara ta den in och ut ur stallet eller när den ska bindas upp på stallgången.

      Numera har vi dessutom 2 ridhus och en utebana…

      Svara
  1. Anna-Kajsa

    Oj, det har jag aldrig upplevt! Låter ju jättekonstigt i min värld. Jag har ju förstått att hagvistelsen var väldigt kort där, så jag förstår ju behovet av att promenera hästarna – men inne i stallet? Särskilt om det fanns ridhus i närheten – men det kanske var upptaget av lektioner större delen av dagen?

    Svara
    • Birgitta

      Som sagt; DÅ reflekterade jag inte över det men idag ter det sig ytterst märkligt.

      Ridhuset på den tiden var mycket uppbokat ja, men inte förrän efter ca 16.00 och dessutom finns det inhägnad mark direkt utanför stallet där man kan gå med hästen.

      Men det var mycket som var ytterst märkligt förr….tex var det ett tag (detta är typ 20 år sedan) i princip bara jag och en annan hästägare (Lars Swärd, tidigare galopptränare) som VILLE använda den då enda hagen så vi delade den broderligt. Han hade den på förmiddagen (till 12) om jag minns rätt och jag hade den därefter.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Ja, då faller kanske ridhuset bort som alternativ för de flesta som arbetar, men som sagt, hela UTOMHUS finns ju! Oavsett väder så borde det dessutom bli roligare för den som leder.

        Svara
        • Birgitta

          Glömde att nämna att det inte heller var ovanligt att ridhuset var avdelat så att lektionsridning pågick på en 20 x 40 yta medan ”privathästar” fick samsas på ca 20 x 20 så helt omöjligt att beträda ridhuset även kvällstid var det inte.

          Att man sedan kanske inte ville vara i vägen för de som red…det vågar jag inte spekulera i men som sagt; möjligheten fanns. Liksom att gå på utebanan eller grusvägen bort från stallet och ut mot Jägersros träningsbanor.

          Svara
  2. CeciliaL

    Kan man inte promenera UTOMHUS atminstone?? Finns det nagon anledning till att man inte gor DET istallet?

    Svara
    • Birgitta

      Får jag gissa berodde det på LATHET i de flesta fallen och att det handlade om dyra hopphästar i andra fall. Verkligen ingen ursäkt för fem öre….

      Svara
      • CeciliaL

        Om man ar SA himla infernaliskt lat sa fattar jag inte varfor man pysslar med hastar overhuvudtaget. Da vore det val battre att skaffa sig en innekatt, om man nu nodvandigtvis maste ha djur. Alternativt att satsa sina pengar som delagare i ett kapplopningshastssyndikat!! Later inte klokt.

        Svara
  3. LenaLu

    Har aldrig hört talas om detta. Lokalt pga lång gång?Men det är väl massor m konstiga saker man gjorde förr som idag skulle uppfattas som dålig djurhållning. Bara det du skriver om hagvistelse förr känns ytterst främmande för mig. Ibland undrar jag hur vi kommer att se på hur vi har häst/djur idag om 15-20 år. Uppstallning på Box kanske ett minne blott?

    Svara
    • CeciliaL

      Det tror jag definitivt, LenaLu – det ar nastan sa att jag redan nu tycker det kanns konstigt att stanga in hastar i box! Jag tror losdrift kommer bli normen vad det lider.

      Svara
  4. Anna-Kajsa

    Jag har precis skrivit en artikel om historiska foderstater – kommer i Ridsport Special. Även där har det ändrat sig en del under det senaste århundradet!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, detta har jag berättat om flera gånger på bloggen: hur det var på ridskolan när jag köpte min första häst.

      De hästar som reds normalt fick 4,5 kg havre och de som reds lite fick 3 kg!!!!!

      Alla fick max 5 kg hö, detta var maxgivan!!!!

      Otroligt nog hade vi inte många fall av kolik och inte ett enda fall av fång trots att många hästar reds mycket sparsamt och aldrig gick i hage?!?!

      Svara
    • Frida

      Åh det ser jag fram emot, älskar att läsa om hästhållning, ridning osv från förr. Minns att Equipage hade en artikelserie med råd från Wrangel. Jätteintressant, så mkt som var annorlunda och så mkt som fortfarande stämmer. Gamla ridfilmer på youtube kan jag fastna i, så kul att se hur ridstilen förändrats.

      Svara
    • Birgitta

      Stallet är så pass stort så att man liksom kan gå runt det inomhus så man behöver inte gå fram och tillbaka utan kan gå flera varv men det är ju galet oavsett….

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>