Tisdag- ingen träning

Eftersom dagens träning är framflyttad till torsdagen blev det ett morgonpass i ridhuset där vi bokstavligen red iskallt.

Minus 5 grader ute och jag tog motvilligt av mig termobyxorna när det var dags att hoppa upp i sadeln.

Jag var helt stelfrusen när jag väl kom till jobbet och kastade mig över både värmeelement och hett te kan jag säga.

Passet var annars väldigt likt gårdagens och jag gissar/ hoppas att det kommer att vara så ett tag framöver.

35 kommentarer Skriv kommentar

  1. Nina B

    Varför då, det går ju alldeles utmärkt att rida i termobyxor?!
    😉

    Nej, jag veeet att det inte känns lika bra, så nu hoppas jag att skåningar och andra sörlänningar fattar vitsen med isolerade ridhus! 😉

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror inte att så många privata anläggningar hade haft råd att bygga ridhus om de skulle vara isolerade och jag har en miljon gånger hellre ett oisolerat ridhus utanför stallet än en isolerat på köravstånd. Ur alla aspekter; tid, bekvämlighet, kostnad, tillgång….

      Och de gånger det är minusgrader i Skåne är ju tack och lov inte så många.

      Svara
    • Anna-Kajsa

      Nej, det går inte att rida i termobyxor! Däremot funkar långkalsonger, softshellridbyxor och vid behov ridkjol ovanpå det utmärkt – även utomhus när det är minusgrader och blåser.

      Svara
      • Birgitta

        Nja…jag hade hellre ridit i mina termobyxor än i långkalsonger. De sistnämnda undrar jag om jag hade kunnat klämma på ridbyxorna utanpå och hade de korvat sig hade jag kanske fått skav.

        Jag har INTE ”rid-termobyxor”, de med skinn-skoning. Dom är väldigt klumpiga tycker jag, lite styva och man känner sig som en Michelin-kvinna i dom.

        Mina är tunnare ”vanliga” termobyxor med dragkedjor i sidorna; väger nästan ingenting men håller ändå värmen bra.

        Merparten av mina stallkamrater går i enbart ridbyxor på vintern- jag fattar inte hur de överlever. Själv har jag termobyxor flera månader om året.

        Svara
        • Anna-Kajsa

          Jag har särskilda ”rid-långkalsonger” som funkar jättebra. De är som omvända helskodda ridbyxor – tunna där helskoningen är och tjocka på utsidan av låren där man behöver extra värme. (Jacson) Ihop med softshellridbyxorna som är lite fodrade och framför allt vindtäta klarar jag mig länge på den kombinationen.

          Svara
  2. S

    Har långkallingar från september till april ungefär. Frysa är det värsta som finns!

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer. Kan nog ha långkalsonger ungefär lika länge- även i jobbet. Jeans är värdelösa att hålla värme i.

      Svara
  3. JohannaB

    Du använder inte mikrofleece-underställ när du rider?
    Jag ÄLSKAR mina och bor i dem, rider jag i uppvärmda ridhuset rider jag med bara det på överkroppen (andas och ventilerar svett, värmer när man inte är varm) medan det är på under kläderna vid stall och ridning hemma. Skaffa större ridbyxor kvinna, finns inget värre än kläder som sitter åt hälsar tant Johanna, ungefär 74 år gammal 😀

    Svara
    • Birgitta

      Fast just ridbyxor vill jag inte ska korva sig- har haft mängder av skav förr (vid sittbenen) och vill inte ha det igen.

      Microfleece har jag inte, köpte något annat (av något bambumaterial???) men tycker inte det gjorde någon direkt skillnad. Just att leda bort svett hittar jag inga bra plagg som gör.

      Svara
    • Anna-Kajsa

      Jag har också skaffat funktionsunderställ – rider numera aldrig i någon annan typ av tröja – och det gör verkligen skillnad. Visst blir man ändå svettig och frusen efter ridpasset, men det är inte alls lika illa. Jag har även skaffat en tröja/jacka eller vad man ska kalla det som andas. Den är stickad på utsidan och någon slags softshellmaterial på insidan. Det gör att den är varm och vindtät utan att vara tät – vilket är perfekt för träning utomhus.

      Svara
  4. Prick

    Hjälp, jag skulle aldrig klara av att enbart ha ridbyxor. Haha, lever i mitt underställ från oktober till april. Har inte fleece, det blir lite väl tjockt, är något syntetmaterial och inga problem att ha dem under ridbyxorna (kanske sitter byxorna något lösare på sommaren men jag tycker de är tillräckligt stretchiga, understället är ju så tunt).

    Är det tillräckligt kallt och jag ska rida ute blir det thermobyxor ovanpå allt och sedan barbacka, då fryser man minst. Försöker hålla mig till isolerade ridhus men tycker det känns bra med underställt på även där. Någon sommarvärme blir det ju aldrig.

    Svara
  5. CeciliaL

    Bara hander och fotter ar varma, sa ar jag nojd. Varm jacka behover jag ocksa, men jag har skyddsvast alltid, sa den haller mig rejalt varm ocksa (FOR varm pa sommaren, tyvarr – finns det svalare vastar??). Pa benen har jag bara ridbyxor, aldrig kallingar eller termobrallor, men om jag skulle ha det skulle jag deffo investera i riktiga ridtermobrallor, det tycker jag later som en utmarkt investering for den frusne. Ska du inte sla till, Birgitta?! 😀 Finns val pa Ullared till nat kalaspris! PS ar Ullared nara dar du bor? Behover jag aka dit pa min Skane-turne i sommar?! (eller finns allt som finns dar anda hos oss i GB? Sugen pa att besoka nagon ridsportsaffar bara for att se vad ni har!)

    Svara
    • Birgitta

      Om du menar termoridbyxor har de jag sett varit fula rent ut sagt= vill inte ha.

      Till Ullared tar det hemifrån mig 2-2½ timme att köra men ska du hälsa på Hille och Cia tex är det ganska mycket närmre. Tror inte att där finns något som ni inte har men mycket är väldigt billigt.

      Svara
      • CeciliaL

        Det ar nog inget for mig da, orkar inte slapa hem grejor bara for att de ar billiga! 🙂 Men nagot sadelmakeri/ridsportsaffar vore ju skoj att besoka. Far val se vad vi hittar pa! 🙂

        Svara
        • Birgitta

          Ja, jag är helt övertygad om att en del fryser häcken av sig (bokstavligt talat) bara för att kunna se piffiga ut i stallet. Inte jag….

          Svara
  6. Trasselkvast

    Jag fryser aldrig om benen, förstår inte hur man gör det? Det är ju bara knäna och en liten bit av låren som syns om man har stövlar/chaps och en ordentlig jacka. Får väldigt lätt skav så därför använder jag ett par ridbyxor i taget tills de går sönder, så mina nuvarande har tom hål här och var på knän och lår. Fötter och händer däremot, särskilt fötter… huh.

    Svara
    • CeciliaL

      Det ar val inte sa mycket att man fryser om just BENEN som att man blir kall om man har tunt pa benen. Kall i hela kroppen och fryser allmant, menar jag.

      Ja, kalla fotter ar ett problem for mig. Har kopt ett par isolerade Ariat Glacier stovlar som ar battre, men jag blir ofta kall anda, atminstone om jag skrittar. Nu har jag borjat ta in dem och stalla vid elementet i hallen over natten, samt har (tunna) ullstrumpor (inte skidstrumpor, de gar inte i!) i dem istallet for bomullsstrumpor.

      Svara
      • Prick

        Fryser man om fötterna kan det vara idé att investera i ett par stigbyglar i annat material än metall. Plast eller trä. Det är stor skillnad.

        Svara
        • Anna-Kajsa

          Det gör det absolut! Ett annat alternativ/kombination är ett par Ariat-ridkängor. De fodrade i thinsulate är tillräckligt varma för metallstigbyglar ner till ca -10 grader. Är det kallare än så använder jag dem fodrade med primaloft. Jag har aldrig frusit om fötterna med dem på – och de är fortfarande ett par nätta ridskor som blir som ridstövlar ihop med hårda skaft.
          Inte de billigaste skorna, men mina äldsta är fem år gamla och ser i princip nya ut – jag räknar med att ha dem i minst tio år.

          Svara
          • CeciliaL

            Jag har ett par Ariat Glacier stovlar och tycker inte de ar markvardigt varma, trots att de tydligen ar fodrade med primaloft. OK, om man rider aktivt sa blir man ju varm anda, men om jag skrittar ut ar mina fotter kalla iaf. Inte lika kalla som i mina vanliga Ariat Cobalt+stovelskaft, men inte sarskilt varma och defo inte lika varma som i mina gamla (utslitna, finns inte langre) Mountain Horse Rimfrost Paddock-kangor. Fula ar de ocksa!

          • Anna-Kajsa

            Konstigt, mina primaloftkängor får fötterna att koka i -20 OCH är snygga!

          • CeciliaL

            A-K, kan inte svara dar ditt inlagg ar. Ja, mina Cobalt ar val snygga, men har du sett hur Ariat Glacier ser ut?! Skitfula. 😀 Nagra kokta fotter far jag inte i kallt vader, men jag tror jag har utvecklat cirkulationsproblem!!

  7. frida

    Kan rekommendera ridkjol för dessa kalla dagar, smidigt att ta av och på, dragkedja på mitten fram och bak så man sitter på byxorna och inte på kjolen. Inte särskilt snyggt men det är å andra sidan inte termobrallor heller….

    Svara
    • Birgitta

      Har faktiskt köpt en ridkjol billigt via nätet och använt den några gånger, dock ej när jag ridit.

      Känns ovant att ha kjol i stallet, det ska erkännas men I SAK ett smart plagg, absolut!

      Svara
    • Anna-Kajsa

      Jag har två ridkjolar, en täckkjol och en regnkjol – jag uppskattar dem verkligen, både när jag håller lektioner och när jag rider själv.

      Svara
  8. Lizette

    Ha, ha själv är jag norrlänning, eller egentligen bor jag MITT i Sverige. Jag har nästan alltid långkalsonger, mjukbyxor och ridtäckbyxor när jag rider hemma. Dessutom rider jag i tumvantar, annars fryser jag om händerna. Ja, jag rider dressyr i dessa kläder. Jag är så van. När jag åker till ridhuset ( ca 4 mil) , som är lite uppvärmt, har jag långkalsonger och ridbyxor! 🙂 Då har jag inte tumvantar! 😉

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Fast som jag ser det är inte det stora problemet att klä sig med ordenligt varma kläder. Problemet är att man blir varm och svettig av att rida/träna, och sen har man en massa saker att göra i kylan innan man kan byta om och värma sig. Så utmaningen är att klä sig på ett sätt som andas, som gör att man inte svettas mer än nödvändigt, och för att få svetten uttransporterad så den inte är närmast kroppen och fryser när man slutat rida.

      Svara
      • CeciliaL

        Precis – jag vill vara lagom varm, men ändå kunna röra på mig och rida ordentligt. ☺

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>