Ja tack!!!!
Oj vilket vårväder vi har haft idag! Sol, för årstiden varmt och så är det ju ljust så mycket längre nu än när det var som värst.
Dock konstaterar jag även i år att tiden då hästarna börjar se ut som gamla heltäckningsmattor närmar sig och det är alltid lika trist.
Hästarnas pälsar är grådaskiga och det dyker upp skav här och där- ingen vacker syn.
Vicke är hyfsat förskonad än så länge men vi får väl se hur hans hårrem utvecklar sig.
Otroligt nog har han inte haft det minsta skav under hela vintern, inte ens vid bogarna som ju är en ”klassiker” så mitt termotäcke från Gekås kan jag inte klaga på i alla fall.
I morse blev det ett dressyrpass i ridhuset och om det finns inte så mycket att säga- det mesta flyter på som det ska utan några sensationer.
Förkylningen som jag anade igår yttrar sig än så länge ”bara” som ett djävulskt halsont men kan det stanna vid det så är jag mer än nöjd.
Och så har årets första semla hamnat i mitt gap- det var maken som hade köpt hem denna godsak.
Är väldigt sugen på att prova de semmel-wraps som jag har läst om både här och där men har faktiskt inte stött på några. Har ni provat?
Har provat semle-wrap o de får inga plus av mig. Vanliga vinner helt klart:-)
Wrappen är väl mer ”hanterbar” om inte annat- i alla fall om man vill äta en ”i farten”? Varför är den vanliga godare?
”Brödet” eller vad man ska kalla det för var inte alls så gott, inte fluffigt som vanliga semlor;-) – lite ”stabbig” känsla på det, blev mkt grädde och gojs i början av ätningen och väldigt torrt och trist på slutet av ”struten”, och så gillar jag när grädde och mandelmassa inte är ihoprörda… Sen tycker jag idén med en bärbar semla är knasig, om man inte ens kan ta sig tid att sitta ner när man fikar – när sjutton ska man då kunna göra det?! Måste allt ske i farten?!? Tycker att man gör så himla mkt annat i livet ”på språng” så fikan kan väl få vara lite helig;-)
Bra att du har testat LenaB, sa kan jag stryka dessa wraps fran min mentala vill-ha-lista, for de later inge’ vidare! 🙂
Provade en när jag var i Sthlm i helgen. God men en vanlig semla är godare.
Ang de tråkiga mattorna/grådaskiga hårremmar tror jag det kan vara en kombination av skötsel, mat och motion. Vid pälssättning/fällning kan följande göra susen; ryktborste, extra protein och arbete så hästen blir ordentligt varm.
Jag har inte provat semmel-wrapen men om den SMAKAR som en semla kan jag anta att jag gillar den. Har inte sett något försäljningsställe i närheten, annars hade jag definitivt provat. Semlor är ju jättegott 🙂 !
Tyvärr tror jag varken rykt, motion eller mer protein-foder hjälper, tja…möjligen det sistnämnda lite grann.
Min teori kring ”heltäckningsmattorna” är helt enkelt att dessa uppträder precis innan pälssättningen för att hårremmen inte längre orkar ”stå emot” det slitage den utsätts för i form av täcken, sadel, skänklar, sporrar osv.
Jag har observerat något liknande med klippningarna på vintern; pälsen är oftast superfin och glänsande efter den första klippningen, nåååågot mattare vid andra klippningen och kan se rent av ”trist” ut efter den tredje.
Jag har ju inte ryktat mina hästar på minst 10 år och de ser alltid fantastiska ut i hårremmen utom just precis innan pälssättningen på våren och jag ser ju att andras hästar ser precis lika ”trista” ut om inte värre- därav mina teorier.
Man ska ju börja ge proteinet långt innan själva pälsfällningen börjar eftersom den nya pälsen börjar tillverkas långt innan den gamla trillar av.
Du får väl prova nåt år och se om det hjälper 😉
Det var ju vanligt förr att man trodde att höet förlorade näring frampå våren eftersom många hästar föll ur och fick tråkig päls. I själva verket håller höet (om man lagrar det korrekt) sin värden i flera år vad gäller protein och energi medan hästen kräver mer pga pälssättningen.
Nu vet man ju att det kan gå åt ganska stor mängder extra protein vid pälssättning och att den givan måste påbörjas många veckor innan fällning, dvs när hästarna börjar fälla är det redan försent. Man har också kommit fram till att hästen prioriterar päls framför kropp, dvs pälssättningen får alltid sitt behov täckt (minns inte vem/vilka som kommit fram till det men det går säkert att hitta nånstans hos kompisen Google) medan kroppen tillåts falla ur.
Mina hästar ser blanka och fina ut i pälsen, trots att de nu fäller ganska mycket.
Jag HAR redan ökat proteingivan av precis det skäl du anger.
http://birgittashastsida.com/2013/02/07/om-palssattning/
Precis. Protein i god tid hjälper dassiga pälsar och skav.