Sitter och läser detta, ganska förvånad faktiskt.
Förvånad över att svenska skolbarn alltså faktiskt är lediga MER än vad de går i skolan!
Nog för att jag tycker att ”ungarna” är lediga för jämnan, loven liksom avlöser varandra men att det var så ”illa”…..
Och jag som många gånger tycker att ”dagens ungdomar” (dock inte ALLA, verkligen inte) är lata, bortskämda, ovilliga att arbeta, klena rent ut sagt, ja jag kan ju inte låta bli att fundera om detta grundläggs med dessa ständiga ledigheter.
Det pratas en del om hur stressade dagens barn är osv men det kan då inte bero på alla skoldagar de måste bevista?
Vad säger ni som nyligen varit unga? Ni som är föräldrar?
Vill ni slå mig, håller ni med, finns det korn av sanning eller är jag helt ute och reser?
Barnen har nog inte mer lovdagar än vad jag hade från 1980 då jag började skolan,snarare färre då de ofta bakar in studiedagar i loven istället. Tycker hon tar upp ganska extrema exempel, max 5 lediga dagar per läsår är det som gäller här. Längre ledigheter går till rektorn och de är restriktiva med att bevilja det…
Ja, jag vågar inte svara på om man ”på min tid” var ledig lika mycket eller mindre men bara ATT barnen GENERELLT är lediga mer än de går i skolan (om uträkningen stämmer) låter helt galet tycker jag.
Jag håller inte med… Barn många gången ett tuffare schema än de vuxna, då det inte bara är skola utan de ofta har fritids både före och efter skolan. Det blir långa dagar (runt 11 timmar/dag för vår dotter) och det är långt ifrån alla barn som verkligen är lediga på loven utan att på fritids även då. Problemet med att vara ledig på loven för föräldrarna är ju att arbetsgivaren inte kan bevilja alla semester och då får ju barnet snällt vara på fritids om man inte har mor/farföräldrar eller andra som ställer upp. Jag tror snarare barn har ett tuffare schema idag är på 70-80-tal då ju många mammor fortfarande jobbade deltid eller var hemmafruar. Färre skoldagar än lediga dagar behöver alltså inte betyda att barnen verkligen är LEDIGA, för fritids är inte att vara ledig…
Fast varför tycker du inte att fritids inte är att vara ledig?
Jag tyckte att det var jätteroligt att vara på fritids och det handlade i alla fall ”på den tiden” ENBART om nöje så att säga, det fanns inga som helst krav på mig som barn om att göra särskilda saker utan det var bara frivilliga lekar av olika slag, tv-tittande osv.
Vi kanske har olika definitioner på ordet ledig helt enkelt?
Jag ser mer ledig som ”slippa gå till skolan och slippa läxor” 🙂 .
Håller fullkomligt med dig.
Klart att barnen inte är lediga mer än de är i skolan. Vilken korkad artikel.
Är själv specialpedagog. De har lov ca 16 veckor av årets 52 veckor.
Det hade varit intressant att veta exakt hur uträkningen är gjord men jag GISSAR att man har räknat hur många av årets 365 dagar barnen MÅSTE vara i skolan och hur många dagar de är lediga. Och då kan man inte bara räkna loven (dina 16 veckor) utan får ju räkna lördagar och söndagar också. Och av 52-16 = 36 veckor med 2 dagar ledigt/ vecka blir det ytterligare 36 x 2 = 72 dagar, dvs 10 veckors ledighet.
16 + 10 = 26 veckor ledigt,dvs halva året 🙂 !
Jo men om man räknar lördagar och söndagar också blir det ju väldigt missvisande. Då är ju alla lediga en stor del av året om man räknar helgdagar plus semester.
Nej, det håller jag inte med om att dom är.
Majoriteten av den i Sverige heltidsarbetande befolkningen arbetar 5 dagar i veckan och har 5 veckors semester (samt är ledig ”röda dagar).
Det blir ändå ganska stor skillnad mot barnens ledighet.
Jo dottern älskar fritids, men tempo, ljudnivå och aktivitet är betydligt högre än om de är hemma och lediga. Jag ser ju stor skillnad på hur hennes ork är efter en ledig dag hemma eller en fritidsdag. Det finns ju massor av saker som man som vuxen tycker är jätteroligt men som man självklart blir tröttare av än om man är hemma och varvar ner. Jag tror inte hemligheten med skötsamma ungdomar ligger i fler skoldagar, utan i ffa i att föräldrarna lär sig sätta gränser och att skolan blir mer strukturerad. Det är ju inte färre skoldagar nu än på 80-talet så problemet ligger inte där…
Där tror jag du har en mycket viktig ”point”- gränssättning och struktur.
Och när jag hör om en del barns aktiviteter efter skolan OCH fritids så blir JAG trött. Det är träningar/ idrott/ musicerande/ whatever var och varannan dag med tillhörande skjutsningar hit och dit, helg-tävlande osv- tro f..n att barnen inte orkar med skolan.
Dessutom ska det kollas på tv, internet, facebookas och gud vet allt….
Curling, curling och åter curling. Idag skjusar man barn precis överallt. Det gjorde man inte på 80-talet. Många unga slipper helt att ta ansvar…..något jag sett åtskilliga gånger som lärare. Detta gäller främst ungdomar….värst är det när föräldrar sitter och ursäktar sina barns dåliga beteende. Herregud! Dina barn är inte dina vänner.
Jag har jobbat som lärare i 16 år och som rektor i fem år. Jag brukar inte ge mig in i diskussioner om skolan. Alla har gått i skolan så alla vet hur det är i skolan… Ledigheter är mer komplicerar än det som skrivs om i artikeln men alla ”vet” hur det ska vara och det kan vi tacka samhälls, media och det politiska klimatet för. Jag måste ändå stå upp för professionen och jag vill försvara poängen med artikeln. Det är ju inte antal dagar utan inställningen till skola och ledighet. Som rektor får jag inte ge ledighet över 10 dagar per läsår. Även om jag inte beviljar tar man ledigt ändå.
Skolan återspeglar samhället men tilliten till skolan är ett delat ansvar. Som rektor kan jag inte i tjänsten uttala mig i media men att kunna skolan är inte detsamma som att ha gått i skolan.
Jag tycker det stora problemet är att det ibland verkar som om alla föräldrar måste vara lediga när barnen har skollov. ”Vet du om att du har lagt ett möte v 8, det får du ändra, då är det ju sportlov”. Dessutom är det svårt att få folk till möten på fredageftermiddagar nuförtiden, och efter 15 på fredagar är helt otänkbart.
Jag tycker det är konstigare att det numera är norm att man ska arbeta heltid, även med små barn. På samma gång rasar man över barns dåliga uppfostran mm. Många barn träffar inte sina föräldrar så många vakna timmar om dygnet.
Tja…ska man HA RÅD MED ”allt” som också tycks ha blivit norm i dagens samhälle vill det nog till att båda föräldrarna jobbar häcken av sig….
Ser hur par med helt ”vanliga” inkomster tex köper hus för 3-4 miljoner, man har bil, åker utomlands på semester, byter ut möblerna titt som tätt mm….och allt detta kostar…
Givetvis finns det också de som verkligen inte har det ”fett” men som sagt; det finns en hel del som vill ha allt ovan och som därför också prioriterar det framför TID med sina barn.
Dessutom ”ska” man idag hinna med så mycket mer än när tex mina föräldrar hade småbarn.
Nu ska barnen aktiveras från spädbarnsåldern (med simning, massage och gud vet allt), föräldrarna ska själva motionera och hålla sig snygga och hänga med, man ska utvecklas som människa, resa, heminreda, avancera på jobbet mm. Dessutom gärna dokumentera allt på Facebook, Twitter och Instagram.
Jag vet att en del verkligen anser att livet ska fortsätta som vanligt TROTS barn och då blir det inte mycket tid över till de sistnämnda nej.
Jag måste ju säga att jag tycker att det är lite både och det här… Jobbar 75% och har under alla dagisår och nu med förskoleklass, fått höra att sonen har så långa dagar på dagis/skola/fritids. Dessutom finns det alltid detta prat o att man ska ta ledig när det är lov, men om jag tar ledigt alla lov kan jag ju inte ta sommarsemester?? Och den ska ju helst vara lååång… Från andra håll får man istället dåligt samvete för att man INTE jobbar heltid, då man ju inte får ihop en vettig pension eftersom ”systemet” inte är gjort för deltidsarbetande. Suck, det är faktiskt inte helt enkel problematik det här.
Pratade just med en svensk kompis i helgen och vi räknade ut att vi har ungefär lika mycket lov (13 v har vi) , iaf sedan ni ändrat sommarlovet – visst är det nu litet kortare? Vi har 6v på sommaren, 2 v på jul och påsk samt ett mitterminslov i varje termin (vi har 3 terminer). De går i skolan 08:50-15:20 från 4.5 års ålder. På loven går min dotter för det mesta inte på dagkollo, bara några enstaka dagar, men de får alltid en massa ”holiday homework”,vilket jag tycker är knäppt. Ge barnen ledigt när de har lov vettja! Tycker inte skolan är speciellt betungande min 7 åring blir inte speciellt trött och orkar aktiviteter och ridning flera dagar i veckan. Fritids finns inte utan bara en slags skolbarnsparkering som innebär att barnen stannar kvar i skolan och får onyttiga saker (chips, saft…) att äta medans de typ sitter och ritar vid ett bord i aulan, urtråkigt – de av mina kompisar som låter sina barn gå på det tycker att det är skräp men har inget val då de inte kan komma tidigare. De flesta mammor är hemma eller jobbar deltid som jag. Tycker definitivt att vi har mycket mer schemalagd fritid och aktiviteter än när jag var liten – vi höll på väldigt mycket med att cykla runt i villaområdet eller åka pulka i timtal, vilket inte min dotter gör (delvis för att vi bor på landet och det inte finns några kompisar inom gångavstånd).
Hm, undrar om mitt uuurlånga svar försvann nu…… 🙁 Hos oss infördes förresten förbud (och böter i vissa fall) mot ledighet under terminstid. Jag ansöker om speciell ledighet åt Lussan av ”kulturella” skäl, för att kunna fira midsommar och Lucia i Sverige, och rektorn är helt med på att det är viktigt att hon åker till Sverige, är tvåspråkig etc. I övrigt tar vi inte ledigt under terminstid. Vi har 5 studiedagar per läsår, och de läggs inte under loven (som är totalt 13 v om året).