Ju fler kockar desto sämre soppa?

Eftersom det är mycket lätt att skapa Facebook-sidor om allt möjligt och för alla möjliga så har detta även spridit sig till olika stall och ridskolor som har egna sidor för sina medlemmar/ ryttare.

På en sådan sida, som tillhör en mindre ridskola har jag sedan ett bra tag noterat en väldig aktivitet.

Man sköter där utsläpp, intag och fodringar enligt någon form av schema och efter att ha följt skriftväxlingen på nätet ett tag känner jag åter en stor tacksamhet över hur välorganiserat allting är på min egen anläggning.

Jag läser om fodringar som har missats, hästar som har släppts ut i fel hage eller med fel hagkompis och så dessa ständiga förfrågningar om någon kan åka ut och fixa med utsläpp/ intag (ofta med kort varsel) av olika anledningar.

Jag med mitt kontrollbehov hade blivit tokig av att ha det så rörigt och där det verkar finnas stor risk för att ens häst faktiskt kan råka illa ut.

Nej, jag tror inte på för mycket schemalagda aktiviteter där för många är inblandade- det är för stor risk att allt möjligt missas.

Men vad är er erfarenhet; ni som har stått i kollektivstall?

Har det fungerat smidigt och har alla skött sina åtaganden som de skulle eller har det slirats på olika vis?

Tyckte ni om systemet eller hade ni hellre sett att det sköttes på något annat sätt än genom just detta kollektiva ansvar med scheman och dylikt?

Själv gillar jag som nämnts ovan inte att för många kockar lagar soppan- risken är förutom tex glömska och att det missas av andra anledningar också att man har väldigt olika syn på hur sent det är ok att morgonfodra, hur noga man ska städa gemensamma utrymmen och annat som kan ingå i ett rullande schema.

För mig är det tex inte ok att slira för mycket på fodringstiderna eller tiderna då hästarna släpps ut eller tas in (om det inte är pga vädret) medan vissa kanske inte alls tycker att det spelar särskilt stor roll.

22 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Jag flyttade från ett sådant stall innan sommaren. Jag hade nästan magsår innan flytten. Vi hade en app där vi skrev meddelanden och den plingade omkring tio gånger per dag. Oerhört stressande.

    Svara
  2. Prick

    Usch, nej hade inte ställt mig på ett sånt ställe. Fast man kanske får vad man betalar för? Och vill man stå billigt med lite service måste man hjälpas åt?

    Svara
  3. Sofie

    Jag har stått i ett litet kollektivstall med fem boxplatser, fungerade alldeles utmärkt! Vi hade fasta pass varje vecka, tex jag hade alltid onsdag utsläpp. Helgerna (utsläpp & kvällsfodring fredag till söndag) hade man en helg var femte vecka. Resten av passen på helgerna delades ut mellan de övriga hyresgästerna. Aldrig någon som försökte smita undan! 🙂

    Svara
  4. jannike

    Där jag står är det delvis kollektiv och det fungerar bra, vi har regler som man ska hålla sig till, tider när alla hästar ska vara ute senast, intagen sker inom samma tidsram osv. Inga problem.

    Svara
  5. Trasselkvast

    Tror att ju större kollektiv desto större problem. Är man som ovan fem stycken så blir det väldigt personligt och inte lika lätt att smita undan. I stallet där jag står idag har jag fullservice (i ordets rätta bemärkelse), och endast kvällsfodring sker efter schema. Trots 35 boxar så fungerar det väldigt bra, det finns alltid ett par tre stycken tjejer som kan tänka sig att ta andras fodringar även med kort varsel. Själv har jag valt att sälja alla mina till en och samma tjej.

    Svara
    • Birgitta

      Tror som du och också som min rubrik säger att ju fler man är desto svårare blir det medan det inte alls behöver vara några bekymmer om man är ett fåtal som ska samsas.

      ”Mitt” stall sköts delvis kollektivt även om våra stallägare sköter det mesta i ärlighetens namn.

      Och med bara 7 hästägare är det lättare att ha samma rutiner, komma överens och diskutera om det är något man vill ändra eller retar sig på.

      Nyfiken fråga Trasselkvast: vad kostar det att sälja sin kvällsfodring och vad ingår i denna?

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Det måste väl vara så att man köper hjälp med fodringarna, inte säljer passen?

        Svara
        • CeciliaL

          Jag laste det som att Trasselkvast koper tjansten, och darmed saljer hon passet till nagon annan – dvs hon betalar for att nagon ska gora det. Blir val samma sak!

          Har aldrig statt pa kollektivstall, bara pa DIY (do it yourself) stall, dar personalen skoter fastigheten och man kan kopa en del extra tjanster, annars byter man tjanster med nan stallkamrat.

          Svara
        • Birgitta

          Tja…sälja pass eller inte; vi förstår nog alla vad Trasselkvast menar: hon BETALAR någon för att göra det som hon egentligen skulle ha gjort 🙂 !

          Svara
          • Minstral

            Låter bara så kul, om man säljer något så brukar man ju få pengar för det. Så det blir lite som att man låter någon annan ta ens pass och så får man dessutom pengar för det 🙂 Lät skojigt bara.

      • Trasselkvast

        Det kostar 250 kr, och blir ca ett pass i månaden, för några boxar är undantagna det rullande schemat. Då ingår att göra och pytsa ut kraft i hinkar till 35 boxar, samt hälla in färdigvägt hö i påse utanför boxen. Inte så himla betungande antar jag (har faktiskt aldrig gjort det), men det är fem olika stall, så det är lite spring, och sen är det väl som alltid olika önskemål och ändringar från månad till månad. Jag är glad att jag kan slippa i alla fall!

        Svara
  6. Emelie

    Jag har stått i lite olika stall.

    Ett stall gjordes schema för insläpp vardagar och ut+insläpp helger. Man fick skriva upp sig i en kalender och hade möjlighet att påverka vilka dagar som passade. De flesta skötte sig, ibland behövdes det bytas pass, men det gjordes i god tid. Men sen var det någon som ständigt hörde av sig till stallägaren i sista minuten och sa, jag kan inte ikväll! Jag märkte ju inte av det, men kan förstå att det var påfrestande för stallägare.

    I ett annat stall skötte ägaren alla in och utsläpp, i utbyte mot att jag kunde hjälpa till när hon behövde åka bort i jobbet. Funkade ypperligt, och det var med sorg jag flyttade därifrån till mitt nuvarande egna stall. Om jag kommer ha inackorderade så hoppas jag kunna ha en motsvarande deal. Att kunna få hjälp är verkligen något jag saknar nu när jag har hela stallet själv. Men det är viktigt att det är rätt person.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tillhör dom som ofta och gärna tar andras pass mot betalning eller andra (gen)tjänster. Fungerar jättebra eftersom jag bor så nära stallet. Så hos oss finns det aldrig risk för att något inte blir gjort.

      Svara
    • CeciliaL

      Kanner samma, Emelie. Jag har nu eget och har ingen som kan hjalpa mig, men vill inte dela med nagon som inte skulle gora EXAKT som jag vill… och den personen finns nog inte?! Jag betalar for hastvakt nar jag reser bort, hade foredragit att byta tjanster med andra hastagare, men det ar ingen annan som reser bort eller behover hjalp, sa det funkar inte. (jag aker nog bort en helg i manaden for det mesta, samt vanligen till Sverige 3 ggr om aret, plus familjesemester 1-2 veckor).

      Svara
      • Birgitta

        EN av flera anledningar till att jag har insett att det nog aldrig blir ett eget stall för mig.

        Samtidigt är nuvarande stall så nära ett eget som jag kan komma med de flesta fördelarna samtidigt som jag slipper nackdelarna så jag är väldigt nöjd ändå.

        Svara
        • Emelie

          Då mina planer innefattar minst 6 hästar är inte inackordering direkt att tänka på, det skulle bli alldeles för dyrt i längden.

          Sen är jag inte den sociala typen, så kan tycka det blir lite väl mycket folk i ett större stall.

          Svara
  7. Sara P

    Tror jag testat alla varianter – från eget stall till stor ridskola. Även om jag älskade att ha eget stall kan jag konstatera att det är helt fantastiskt som jag har det nu då stallvärden gör ALLT. Varje dag. Jag åker till stallet, rider och borstar min häst och känner mig sedan fullständigt trygg med att allt annat bara funkar 🙂 Förutom att jag vet att allt blir gjort och inget glöms tycker jag att det en stor fördel att det är samma personer som hanterar hästarna varje dag och att alla rutiner blir lika.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer i det sistnämnda.

      Ju fler hästägare som ska hanteras varandras hästar desto större anser jag att risken är att alla inte är lika kunniga, konsekventa osv.

      Idag kan ju ”vem som helst” köpa häst, med eller utan direkta hästkunskaper och detta är något jag sett flera gånger de senaste 30 åren; att bara för att man ÄGER en häst behöver man inte KUNNA särskilt mycket om hästar.

      Nu har ju alla mina hästar exklusive Kreon varit otroligt lätthanterade men jag tycker ändå att det är tryggast att ha samma personer som sköter det dagliga i stallet.

      Svara
  8. Erika

    Jag har stått i kollektiv stall. 🙂
    Där drev det enligt schema som görs en gång i månaden och under dom 4 åren var det aldrig några problem, men vår stallägare var ju där hela tiden på gården så blev någon sjuk m.m. så löste hon det enkelt och problemfritt.

    Har även stått i stall där stallägaren/den som jobbar på gården ska sköta allt och kan säga att de stallet var sämre än de tidigare som var kollektivt.

    Nu står jag i ett stall där stallägaren sköter det mesta från morgon till kväll och där är det problemfritt, kanonbra. 🙂

    Svara
  9. Sara

    Jag står i ett kollektivstall som fungerar som en bodtadsrättsförening. Alltså har alla köpt sin box och betalar en kallhyra. Ovanpå detta läggs kostnaden för foder och strö som räknas ut per månad. För att få köpa en box måste styrelsen godkänna både personen och hästen. Flera har stått i stallet sedan det byggdes 1989 och det fungerar bra med all skötsel. Allt ligger på schema utom morgonfodring/utsläpp på vardagar som sköts av en anställd personal. En stor fördel tycker jag är att man inte behöver följa en stallägares regler utan det är majoritetsbeslut på hur det ska vara i stallet. Visst byter vi pass med varandra, men det gör man upp person till person och inte via någon hemsida.

    Svara
  10. Sara

    Just det, glömde säga att det är 20 boxar i stallet. Varje person får äga max två boxar.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>