Till veterinär: hur och hur snabbt?

Om din häst skulle behöva undersökas AKUT på klinik/ djursjukhus: hur snabbt skulle du kunna ta dig dit från det att du kommer till stallet och tills du når veterinären?

Har du körkort? Egen dragbil? Släp? Kan du lasta hästen själv? Och hur långt har du till kliniken?

Om jag ska svara på min egen fråga hade jag nog lyckats med ovanstående på….säg 20 minuter.

Jag har ju egen dragbil och eget släp och jag är hyfsat duktig på att koppla ihop dessa snabbt. Hästen lastar sig själv så proceduren med släpkoppling och lastning skulle jag nog klara på 5 minuter medan jag har ca 15 minuters körning till närmaste klinik.

Men vad säger ni läsare?

Har ni någon gång behövt slå hastighetsrekord? Förbannat att något tog mycket lång tid av olika orsaker?

Själv hoppas jag aldrig mer behöva köra på samma vis som jag gjorde när jag fick köra upp Décima till Helsingborgs djursjukhus där hon buköppnades akut– det var ingen rolig färd kan jag lova.

Tog inte ens 1 timme men jag var livrädd varje sekund även om allting slutade bra.

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Det tar 1 timme till Strömsholms djursjukhus om det är riktigt bråttom. Har kört på 1 timme blankt tre gånger. En gång med nyfött svagt föl i baksätet och två gånger med kolikhästar. 2 av tre klarade sig. Fölet var ett travarföl som till och med startat lopp som 3-åring trots den tuffa starten.

    Svara
  2. JohannaB

    Fast det beror ju på vad som ska göras, jag har relativt nära till flera veterinärer om det handlar om att slanga en kolik medan jag till buköppning har 50 mil liksom 🙂
    Min egen bil är ingen bra dragbil, för liten, men för en akut färd skulle den få ställa upp. annars använder vi mina föräldrars 4WD Dieslar att dra med och de bor 40 min bort.
    Hästen går rakt in, koppla transport tar väl typ 2 minuter?
    Så det är resans längd som är problemet

    Svara
  3. Miranda Kedbäck

    Som för ovanstående talare så är det resans längd som begränsar mig. Jag har tack och lov aldrig behövt åka köra i 140 till någon klinik, men skulle jag behöva göra det så blir det problem. Det är inte alltför många kliniker som har jouröppet häromkring…

    Svara
    • Birgitta

      Ja, även för mig påverkar ju klinikens öppettider.

      Om jag ska ta mig till något ställe som har öppet dygnet runt så är det Helsingborgs djursjukhus och dit tar det ca 50 minuter från stallet om man kör på rejält.

      Den klinik som jag nämnde i inlägget dit det tar 15 minuter att köra har inte öppet på kvällar och helger.

      Svara
  4. S

    Till närmsta djursjukhus som är Ultuna eller Strömsholm (ungefär lika långt till båda) är det 15 mil = ca 2-2,5 h. Inga roliga timmar I bilen när det är bråttom, man törs ju inte köra hur som helst med transport med hast I bakom bilen. Men då är jag ändå glad att man inte bor längre upp I landet. I samma sjukstall som min hast stod på Ultuna stod även hästar som åkt minst ytterligare 15-30 mil för att komma dit. I övrigt hade vi nära till olika veterinärkliniker, distriktsveterinärer på nära hall mm, men det gäller ju att de är tillgängliga när det behövs också.

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    Det finns ju många andra faktorer än koppla-lasta-köra som spelar in. Hur långt hemifrån/från stallet är man t ex? Jag inser när jag tänker på det att en sak som skulle ta tid för mig här och nu är att jag inte har koll på vilka kliniker som gör vad (och än mindre vad de är bra på). Vi har ju ett par kliniker på ca 30 min avstånd, och sen dryga timmen till Helsingborg – men jag vet spontant inte vart jag skulle åka vid ett akut tillstånd. Där jag bodde innan visste jag ju precis. Där hade vi 5 min körväg till närmaste klinik, och under halvtimmen till Skara.

    Svara
  6. Cristel

    Jag kommer iväg snabbt nog, egen transport, bra dragbil och bor fem min från stallet. Till Distriktsvet är det en kvart att köra, men om det är brådis ringer jag hellre ut dem.
    Annars är det skara som gäller tror jag. Det tar väl 1,5 timma ungefär.

    Svara
  7. Prick

    Jag har nära till flera kliniker och ser inga problem med att ta häst dit relativt snabbt. Har bil och släp och häst som vet hur man gör.

    Skulle det värsta inträffa har jag också bra kontakt med viltvårdare.

    Svara
  8. Sofie

    Har eget ekipage att köra med och lättlastad häst. Har tre timmar till Helsingborg, vilket är vid som gäller vid ”urakuta” grejer. Har som väl är aldrig behövts, än.. Vanlig klinik en timme bort.

    Svara
  9. Linda

    Tar en timme till klinik och ca 5 minuter att koppla transport å lasta.
    Däremot så måste hästen bli akut sjuk på en vardag på dagtid i så fall annars är det kört ändå. (Eller ja, man kan ju vänta några timmar på en distriktare som kommer och ger nått smärtstillande iaf) Och gäller det typ buköppning så vet jag inte om det skulle gå att klara alls. Lite dålig koll på vad klinikerna här utför men det är inget avancerat iaf och ändå bara på vissa tider.

    Svara
  10. Cecilia

    Jag körde sto som hade felläge på fölet vid fölningen sträckan Vellinge – Helsingborg på lite mer än en halvtimme förra året. Fölet låg med nedslaget huvud o framhovarna stack ut… Släp kopplat o sto i transporten o på väg på under 15 minuter. Höll mellan 110 – 130 hela vägen.
    10% chans att klara fölet.
    Mest absurda lastningen någonsin. Jag helt blöt av fostervatten, blod o skit, likadant stoet. O daska till en häst i baken o se två små hovar sticka ut…

    När stoet sövdes för kejsarsnitt o låg upp o ner i vagga kunde de trycka tillbaka fölungen o få ut honom. Ingen trodde ens att fölet levde när vi kom fram! 71kg glad o pigg hingstunge kom ut o han hann stå upp två gånger innan stoet var vaken och uppe efter narkosen!

    Svara
      • Birgitta

        Det är jag också men jag vet av erfarenhet att i alla fall vissa människor blir helt iskalla i nödlägen.

        Så reagerar jag själv också, framför allt när det inte handlar om mina egna djur.

        Svara
        • Cecilia

          Väl framme i Helsingborg kunde jag inte vara stilla… Men tack o lov reagerar jag med lugn o delar ut order till alla när nåt händer.
          Jag hade ju försökt få ut fölet under en tid o jag kände ju bara ben där inne, inget huvud eller liten nos. När hemma veterinären pratade med en kollega o de kom fram till KÖR så gjorde jag direkt arbetsplaner o delade ut. Flytta ditt , gör datt.
          Hade två unga tjejer med i bilen som ringde djursjukhuset när vi körde o när vi var i Glumslöv o som hade stränga order om att ringa 112 om det kom en polisbil eftersom jag inte tänkte stanna för något.
          Fick dessutom med mig både körkort o betalkort i hastigheten.
          Men jag lyckades! O fölungen var ute mindre än 4 timmar efter att vattnet gått!
          O stoet visste direkt att den där lilla varelsen var hennes alldeles egna när hon kom från uppvaket o kom in i boxen! <3

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>