Sluta pruta?

Ett inlägg där en bloggskribent skrev att hon blev jättearg när folk prutade på varor som annonseras ut fick mig att fundera och idag frågar jag er:

Brukar ni pruta när ni handlar och vad prutar ni i så fall på och VAR? I ”vanliga” affärer? På annonser?

Tycker ni att det är pinsamt att pruta? Och om ni själva säljer något: blir ni arga när folk prutar eller kan ni ”ge med er”?

Jag inbillar mig att det är lite ”o-svenskt” att pruta och har hört många säga att de aldrig skulle göra det ”för att det är pinsamt”.

Själv kan jag mycket väl tänka mig att pruta och jag har också köpt massor av saker mycket billigare just därför.

Jag har prutat på både bilar och hästar och där handlar det ju oftast om minst några tusenlappar som man kan spara men jag kan också pruta på saker som ”bara” kostar några hundralappar.

Varför man ska betala mer än nödvändigt övergår mitt förstånd och det är ju upp till var och en om man vill sälja till någon som prutar eller ej.

De gånger någon velat pruta på saker som jag haft till salu har jag inte blivit arg- ibland har jag gått med på att sälja billigare och ibland inte; det har berott på hur ivrig jag varit på att få varan såld.

Sedan finns det som med allt annat folk som är lite väl ”gränslösa” och ger rena skambud men åter igen så tycker jag att detta är upp till var och en att göra och en säljare att beakta eller ej.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Miranda Kedbäck

    Jag är nog typisk svensk i det avseendet och skäms jättemycket över att pruta. Detta gäller dock bara ”irl” – i skrift (mejl, sms) går det alldeles utmärkt! Köper jag hästsaker på annons prutar jag utan undantag. Går det så går det, eller hur? Jag har därför inga problem med att folk prutar på mina annonser och lägger ofta ut sakerna med en viss prutmån.

    Däremot har jag en bekant som prutar i butiker som exempelvis Mio och Mediamarkt. Det hade jag ALDRIG kunnat med.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer i att det är mycket jobbigare att pruta IRL. Det kan jag inte minnas när jsg gjorde senast (kanske aldrig 🙂 ).

      Svara
  2. Sara P

    Helt ok att pruta men måste erkänna att jag blev rätt less för bara någon dag sedan. Hade en Säkerhetsväst ute på annons för 1 500kr + ev frakt. Västen var använd fyra gånger och nypriset var 2790 kr . Får ett sms där personen säger att hon köper västen snabbt och utan trassel för 1200 kr om jag står för frakten. Tror f-n det…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>