Hästar som ligger?

Av olika anledningar funderar jag på hur vanligt/ ovanligt det är att hästar ligger ner på DAGTID?

För när jag tänker efter så ser jag aldrig någon häst i vårt stall ligga ner- inte ens när jag kommer på morgnarna (vanligtvis runt 5.30-6).

Att unga/ växande hästar ligger tycker jag att man kan se ibland eller möjligen hästar som ansträngts utöver det vanliga men annars….nä?

Någon gång har vi haft hästar som legat i hagen om det varit riktigt skönt väder men faktum är att jag faktiskt ALDRIG sett Vicke ligga ner…någonsin/någonstans.

Men vad är er erfarenhet? Ser ni er häst ligga ner någon gång?

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Min häst är lite som skalman. Varje eftermiddag när han kommit in från hagen och ätit ringer sovklockan. I vårt stall är det vanligt att se någon häst ligga och sova men det är bara min som verkligen gör det VARJE dag. Skulle vi av någon anledning inte kunna släppa ut hästarna i hagen pga vädret så sover han på förmiddagen istället.

    Svara
  2. Miranda Kedbäck

    För ungefär ett år sedan stod jag inackorderad i ett superbra stall, som sedan lade ner sin inackorderingsverksamhet. Då flyttade jag till ett mindre, enklare stall som visade sig vara skött fruktansvärt dåligt, totalt utan rutiner och dessutom med en väldigt lynnig stallägare. Där blev Pippi otroligt stressad. Hon sov inte, åt inte och bara snurrade runt i boxen/hagen. Jag fick flytta henne – och nästan direkt när hon kom till det nya stallet la hon sig raklång i hagen och gjorde det varje dag i hagen i en vecka. Snacka om att vara mentalt uttröttad. Sedan dess har jag inte sett henne ligga i hagen över huvud taget.

    Svara
  3. Minstral

    Fast det är inte alls så lätt att pricka in att komma när de ligger ner, när jag kommer ut på morgonen eller kvällen så ligger de ibland. Men när vi har haft kamera uppe för fölvakning så ser man ju verkligen hur korta stunder de ligger ner. Dock blir det många stunder per natt. På dagen står mina mest och sover. Förra sommaren så gjorde jag ju så att mina fick gå ute på natten och stå inne på dagen, då låg de ner på dagen. De är ju trygga i sin box och det är väl där de vill ligga ner.

    Svara
  4. Dressyrtant

    Min har alltid lagt sig i hagen. Jag tror att han har känt sig tryggast där men nu tar han en middagsnapp efter att jag åkt hem varje dag.

    Svara
  5. Agnes

    Min häst låg ner i hagen ganska mycket enligt stallägaren, särskilt runt 11-12 tiden. Jag själv lyckades inte pricka in mina stallbesök med hans vilostund så många gånger och han reste sig alltid direkt när han såg mig gå mot hagen. Jag köpte honom som 18-åring. Kan tillägga att han gick på lösdrift större delen av tiden jsg hade honom, men detta hagvilande förekom även när han stod på box under en period. Annars är det inte svårt att lista ut att en lösdrifthäst förstås föredrar att vila under dagtid.

    Svara
  6. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    I början när Mirre fortf växte låg hon en stund både på em och under natten. Kommer jag tillräckligt tidigt ligger hon fortf ner på morgonen. Vet att hon o Fredde ligger på natten, hon har alltid svansen full m halm och Freddepågen skitfläckar på täcket eller kissefläckar i pälsen☺️

    Svara
  7. DRESSYRLIV

    Det var inte alls ovanligt att Rigoletto låg och sov på kvällarna när man kom ut för att ge godnattpuss (runt 23-tiden). Han låg alltid kvar och sov vidare och vi var alltid noggranna med att inte se till att han inte gick upp.

    Svara
  8. Linda

    Mina ligger ofta efter dom har ätit frukost och även mitt på dan typ vid två speciellt om det är soligt. Dom ligger ofta när jag kommer oavsett vilken tid på dygnet. Vuxna allihop. Lösdrift dock.

    Svara
  9. Therése

    Min kära 7-åring är också inspirerad av Skalman och tar gärna en tupplur, högljutt snarkandes..

    Svara
  10. Prick

    Här ligger hästarna rätt ofta så man ser, i alla fall inne. Inte sällan efter de har kommit in och ätit är det dags för en tupplur. Kommer man lite tidigt på morgonen är det ofta någon som yrvaket reser sig. En unghäst (två år) och tre gamla (7+).

    Svara
  11. Sara P

    Tror det beror mycket på hur hagarna ser ut (det är nog inte så många hästar som ligger ner i en lerig vindpinad ”ruta”) och givetvis hur många timmar per dygn de är ute 🙂

    Svara
  12. jannike

    Så fort det blir lite varmare och torrare i hagen så tar min minst en siesta om dagen. Detta trots att han är 9 år gammal. Han har även en siesta kl 19 ca, antingen ståendes eller ev liggandes. Men djupt slumrande är han i alla fall.

    Svara
  13. CeciliaL

    Ser sallan mina ligga ner, men sa dar pa varkanten nar det blir varmare sa hander det oftare, och sa sent som igar lag P nar jag kom ut i hagen, vilket jag inte sett pa ett tag. Han ligger ner i sin rasthage varje natt, men inte i boxen. Dvs han ligger aldrig i boxen vare sig dorren ar oppen eller stangd, och kanner sig helt klart mycket tryggare utomhus an i boxen. Archie lag ner varje natt i alla boxar oavsett – annars tycker jag de flesta hastar tar nagra natter pa sig att boa in sig innan de lagger sig ner, men Archie var cool var som helst och lag ner varje natt som sagt. Om man kom ’for sent’ pa morgonen sa kunde han ha gatt och lagt sig igen for att ha litet extra sovmorgon, haha. Lag ocksa ofta i hagen, speciellt nar han var yngre. Jag hade honom inackorderad pa jobbet ett tag (forskade vid veterinarhogskolan i 12 ar) och det var extremt distraherande for jag sag honom genom mitt kontorsfonster och tyckte hela tiden att han lag ner och var allt ok, eller borde man ga ut och putta pa honom och se att han levde fortfarande?! Lustigt hur ofta han lag ner, vilket jag ju inte visste nar jag inte sag honom HELA dagen annars! Ponnyn ligger inne eller ute och kan mycket val lagga sig inomhus med boxdorren oppen, till skillnad fran Puskin.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>