Fredag- jag och Charlotte

charlotte

Inga långa tyglar där inte….

Som vanligt när jag har varit hos X och tränat försöker jag hålla så mycket som möjligt av det han sagt och det vi tränat på så färskt i minne som jag kan.

Idag tänkte jag på hans ord kring traven: ”på träning kan du trava hur långsamt som helst” och att fokus ska ligga på att Vicke ska hitta sin egen balans.

X förslog också att jag skulle ha Charlotte Dujardin som ”målbild”, dvs försöka att sitta som hon gör med korta tyglar och med överlivet nästan lite i framvikt (dvs tänka framvikt men inte sitta i framvikt om ni förstår hur jag menar) hellre än den bakvikt där jag riskerar att hamna när jag vill rida fram Vicke i en bättre trav utan att han är i just denna egen-balans.

För så klart måste hästen ”gå av sig själv” även om det inte bara är jag som ibland faller i fällan att vilja hjälpa till på olika vis.

Jag tycker inte att det är helt ovanligt att man ser ryttare som med tex sitsen gungar hit och dit, pressar på med skänklarna allt vad som går osv men förutom att det inte alls SER ”estetiskt” ut så tror jag inte på den ridningen i längden. Dels vill jag ha en självgående häst och dels skulle jag inte fysiskt ORKA  baxa runt på en 600-kilos häst.

Efter ett bra galopparbete med många enkla byten och förvänd galopp med näsan uppe och framme (här tänkte jag på X ord om kortare yttersida, dvs att verkligen ha håll på yttertygeln) gick jag över till att då prova att trava så långsamt som jag kunde.

Och när det gäller att trava långsamt kände jag att det verkligen gäller att ha is i magen.

För i början travade Vicke som en kråka, antingen med korta oengagerade steg eller så försökte han att öka tempot och jag hade inte alls en bra känsla.

Jag fick verkligen aktivt tänka på att inte börja smygdriva med sätet utan att sitta helt stilla och låta honom gå och såsa sig tills vi hittade lite mer kadens allt eftersom och när han ville dra iväg för att det väl blev för jobbigt så fick jag ta halvhalt på halvhalt tills jag verkligen fick tillbaka det tempo som jag ville ha.

Hur som helst tycker jag att vi fick till det riktigt bra mot slutet och det är nog denna styrketräning som kommer att göra skillnad i framtiden för kan jag verkligen kontrollera varje steg i traven och rida med bra kadens i ett långsamt tempo så kommer jag i förlängningen att kunna ”hotta up” tempot lite utan att förlora bärigheten och utan att det blir springigt.

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Just det med att rida i bakåtlutning stör jag mig enormt på, ser ibland folk som lägger upp filmer och folk som lovordar och så sitter ryttaren helt bakåtlutad, man kör ju då ner sittbenen i hästens rygg och ber den att inte gå framåt. Jag försöker sitta ganska rakt men enligt min tränare inte tillräckligt, hon är stenhård med det. Senast jag tränade så försökte jag försvara mig genom att gnälla: -Men alla andra sitter ju så! Då svarade C: – Inte Charlotte Dujardin!

    Och så var det inte mer med det 😉 Men jag ser många ”bra” ryttare sitta så och det är så jäkla fult! Sen att det inte är lätt är ju en helt annan sak, men åtminstone ska man ha en tränare som påpekar, eller som C sa när hon ändå gick med långpisken för att rappa upp Diegos bakben: – Jag slår dig med pisken i ryggen 😉

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag ser också ryttare som verkligen lutar sig bakåt och för mig förstör det om inte annat totalt ett i övrigt snyggt och elegant helhetsintryck.

      Svara
  2. Lizette

    Så roligt att läsa om din ” långsamma” trav, eftersom jag själv fick rida så för min tränare. Min häst har på drygt ett år utvecklats nå enormt i sin trav. Jag trodde inte min häst kunde trava så!!! Vi har ännu inte fått till den riktigt på tävling, men det satsar vi på i år! 😉

    Svara
    • Birgitta

      Och roligt att läsa din kommentar för den stärker mig i att detta är rätt väg att gå. Och vi satsar också på att få till den på tävling även om vi inte heller är där än.

      Svara
  3. Minstral

    Fast man måste ju ändå tillägga att för att kunna jobba med ”den långsamma traven” som ni gör så måste man ju först ha ridit på rejält framåt ett tag för att verkligen få igång bakbensaktiviteten, då kan man jobba som ni gör. Men att börja med att träna en häst med långsam trav tror jag inte på. Nu har ju era hästar byggt upp muskler och tar i med bakbenen. Men i början av att träna upp hästen tror jag ändå det måste till tempo för att få igång bakbensengagemang. Ser många som sitter och fiser och runt och aldrig kommer till ridning. Så vill bara påpeka att det funkar för er tror jag ändå är för att ni har nått en lite annan nivå i ridningen. Är man på LB-nivå tror jag nog att man ska rida på framåt 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jo, om man ska generalisera så har du så klart rätt.

      Det måste liksom finnas något att rida den långsamma traven ur, annars blir den just bara långsam (läs: oengagerad) och det är ju inte det man vill åt.

      Sedan är det ju olika från häst till häst hur pass bakbensengagerad den är i sig själv tex. De riktigt fina/ begåvade hästarna travar ju redan i uppvärmningen som unghästar så som det har tagit andra ÅR att uppnå. Och dessutom spelar den egna bjudningen in mycket- ju segare en häst är i sig själv desto svårare tror jag att det är att träna den på att trava ”bra långsamt” innan man som du skriver har den ordentligt framme för hjälperna.

      Svara
      • Minstral

        Jo men absolut är det så att det beror på vad man sitter på, men jag tror inte att gemene man ska ”trav mer långsamt” utan problemet brukar oftast vara att man såsar runt. Diego måste man rida på rejält för att sedan kunna ha något att rida ur. De flesta som rider på för dåligt framåt gör inte det för att de har en långsammare bra trav att rida på utan för att det helt enkelt är mer bekvämt att rida lite långsammare. Så som du rider ”långsam trav” misstänker jag är mer som att du vilar in steget och i den formen ur det tempot kan du trycka på framåt eller ta upp ännu mer eftersom du har hästen ”på plats” och med bakbensengagemang.

        Svara
        • Minstral

          Och jag kan inte skriva längre, vilar i steget menar jag och så menar jag att alla ska förstå mina något röriga meningar, för jag förstår ju vad jag menar och då gör väl alla andra det också 😉

          Svara
          • Birgitta

            Hi hi…jag förstod vad du menade och ja, det är så jag tränar.

            Att trava långsamt och ej bakbensengagerat är enligt mig ännu värre än att rida något för hastigt- eller som med de som rider bakåtlutat: det SER i alla fall tristare ut.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>