Ja, att Vicke är BILLIG idag skulle man lätt kunna tro om man betänker att vi endast lyckades skrapa ihop knappa 57 % i dagens MSV C:1.
Men jag hävdar med en dåres (?) envishet att det kommer att bli bättre och det kommer att jag att göra så länge jag tycker att vi utvecklas stadigt på träningarna.
Nu har jag ju varit iväg på flera tävlingar där Vicke inte har glott det minsta eftersom han redan har varit där tidigare men idag var en hel del av tittandet tillbaka och med det kommer också den ojämna bjudningen. ”Hästen går med ganska mycket motstånd” var domarens omdöme.
Så klart är det väldigt irriterande när man vet hur mycket det kostar i poäng men jag vill ändå tro att det kommer att bli bättre över tid för det finns ju som sagt tävlingsplatser där detta inte yttrar sig.
Vicke behöver ju också helst gå 2 klasser för att ”glo av sig” i den första men det är inte alltid jag kan hitta sådana tävlingar och då kan det också bli så att han är lite trött i den andra klassen….ett dilemma.
Annars tyckte jag att det mesta ändå flöt på hyggligt idag även om formen dippade ibland.
Jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte tyckte att det är förfärligt att rida på 57 % (min egen känsla var runt 60-61 %) men när jag tänkte närmare på saken så insåg jag att det är lätt att glömma att jag för knappt ett år sedan stod med en häst som jag inte ens var säker på att jag inte skulle vara tvungen att ta bort pga den sega hältan.
Så i ljuset av det så får jag nog vara tacksam att jag KAN träna på över huvud taget och inse att detta med vårt tävlande är ett långtidsprojekt innan det kommer att bli bra.
För övrigt var det minus 5 grader i morse?!?!?! Helt enligt väderleksprognosen och också så som ju vädret kan skifta i mars/ april men inte desto mindre ruggigt.
VI träffades ju idag på tävlingen men jag såg dig inte efter att du hade ridit så jag skriver här, annars kunde vi pratat IRL istället. Jag tycker först och främst att du har en väldigt fin häst men det syns att han är spänd och inte helt lösgjord och ”i ramen” när du rider inne på tävlingsbanan. Har ju själv en häst som är minst sagt komplicerad på tävling (tittig, av/på, står emot ganska rejält ibland osv) och jag har minst tusen gånger fått omvärdera mitt tävlingsupplägg för att komma vidare, det har verkligen inte bara varit att tuffa på uppåt i klasserna.
Du skriver att du har problem med formen på din häst, att han gärna blir lite för låg och ”dippar”. Om jag hade varit du så hade jag ett tag framöver gått ner ett steg och ridit LA-klasser där kraven på formen inte är lika hög som i MSV. Jag hade fokuserat på att rida hästen på det ”lugnare” sättet som X vill att du ska rida (och så som du jobbar din häst nu) och verkligen försökt få hästen lösgjord och kunna gå igenom programmet utan att behöva ha några större krav på sig när det gäller form och mer tekniska rörelser (t ex enkla byten, skolor). När han sedan går på stadiga, bra procent i LA och framförallt när han känns lösgjord och jämn inne på banan, då tycker jag det är dags att gå upp ett snäpp i svårighetsgrad, dvs till MSV.
Det syns ju att din häst är lydig och egentligen inte har några som helst problem med rörelserna i MSV men tyvärr är det ju helheten som bedöms och finns det då spänningar som gör att han får ojämn bjudning, att han inte orkar hålla sig uppe i formen osv så slår det ju igenom på vartenda betyg i programmet.
I teorin instämmer jag till 100 % ang att bara tävla LA och det är nog det rådet jag själv spontant hade gett någon annan.
Dock kan ju Vicke bli precis lika spänd i LA och få usla procent även där så det känns som att det är minst lika mycket om det är första eller andra klassen för dagen som jag rider som avgör hur det går och känns som svårighetsgraden.
Sedan ÄR det tveklöst så att man bedöms hårdare i MSV C än LA men jag rider faktiskt hellre MSV C på kassa procent än LA på dito.
Så jag tragglar nog på en tag till men får kanske göra som du föreslår om några månader om det inte blir bättre.
Men visst måste man väl ändå säga att du generellt (när jag kollade tdb) rider på högre procent i LA än MSVC?
Eftersom du redan har kollat i TDB så är det väl onödigt att fråga men ja, GENERELLT är det så vilket inte är så konstigt eftersom man (som jag skrev) helt korrekt bedöms ”strängare” i MSV C vad gäller samma rörelser.
Nu har jag inte sett Birgitta och Vicke på väldigt länge och kan därför inte uttala mig om varken form eller spänningar, men något jag verkligen kan uttala mig om det är formens (snarare lösgjordhetens) betydelse för högre poäng (alltså avslappnad häst) i högre klasser. Jag hade själv för en tid sedan i min ägo en häst som väldigt lätt blev spänd i nya miljöer. Han var aldrig istadig på något sätt, men oerhört spänd i sin överlinje och rygg. Det gick hur fint som helst att plocka hem rosetter i LB, LA (65-72 %) och även om inte rosetter så i alla fall flertalet ritter i MSV C på 60-67 %. Men så tog jag klivet upp till MSVB och där märktes klart och tydligt våra svagheter. I min värld kom våra riktiga svagheter fram i denna högre klass, eftersom man här ställer högre krav på samling och lösgjordhet. Så, det kanske inte är en dum idé att rida LA-klasser och fokusera på att stärka formen och hästen och få honom att gå runt på 70 procent här (med tillhörande placeringar), istället för att rusa iväg till MSV C. Jag kan idag i efterhand ångra att jag inte gick ner från MSV B och fortsatte harva i MSV C – där vi ju faktiskt uppenbarligen hörde hemma (vilket vi inte gjorde i MSV B 😉
Hur man ska hantera en på tävling spänd häst finns det många olika strategier kring- och de fungerar också olika på olika hästar.
Som jag redan har nämnt flera gånger tror JAG på approachen med ”vanans makt”- dvs frekvent tävlande för att avdramatisera de nya miljöerna.
Det hjälpte mycket bra på galningen Kreon då X red och jag tycker mig ha utläst detsamma från de resultat som Vicke presterade med föregående ryttare. Sedan säger jag inte att ”vanans makt” gör HELA skillnaden men säkert en betydande del.
I mitt eget fall kan jag ta Skabersjös tävlingsplats som ett exempel.
Deras nya ridhus har jag sett mer än en häst ”flippa ut” i, dvs att hästar blir spända där är enligt mig inte ovanligt.
Även Vicke var spänd de 2 första klasserna han tävlade där, därefter är detta den tävlingsplats där han varit som mest avspänd. Samma sak i Dagstorp. Således VERKAR det hittills som att han blir lugnare/ mer avspänd ju fler gånger han besöker ett nytt ställe.
Eftersom du Liv redan har varit inne på nätet och kollat Vickes resultat kan du gå in igen och göra en jämförelse mellan de starter han gjorde från 11/5-1/6 2013 = 8 stycken (det kallar JAG frekvent tävlande!!!!) mot de starter du gjorde med din häst från juli till november (3 starter) året innan du sålde honom.
Jag säger inte att du hade ”lyckats bättre” om du hade startat oftare men just eftersom vi inte VET detta så tycker jag inte att vi kan förkasta min approach om frekvent tävlande och direkt anamma det DU föreslår; att bara tävla LA framöver.
Jag personligen anser att LA:3 och MSV C:1 är 2 program som är väldigt lika varandra, exklusive skolorna och de enkla bytena. Många linjer är nästan identiska. Därför har jag valt att bara rida dessa program- jag känner mig liksom bra ”inkörd” på dom nu.
Skulle jag och andra ryttare göra som du föreslår; vänta med att gå upp i klasserna tills vi rider på 70 % i föregående klass skulle det nog inte bli många kvar som tävlade.
Jag ser ingen större ”fara” i att rida på ”dåliga” (enligt mig under 60) procent på tävling till skillnad från att tex HOPPTÄVLA på en nivå som kanske är ”för hög”.
Till skillnad från hopphästen som kanske river/ vägrar på flera hinder och rent av slår sig (och tappar självförtroende och lust att hoppa) tror jag inte att tex Vicke bryr sig det minsta om han gör en skänkelvikning i LA som han får en 7:a på eller han gör en sluta i MSV C som ger en 5:a.
Det ”enda” som ”skadas” om man ständigt tävlar på dåliga procent är möjligen ryttarens självförtroende och där är man ju olika hur man hanterar DET. Men det är ju inte så att jag tex förlorar pengar på att rida MSV C i stället för bara LA eller att går miste om några andra fördelar osv.
Möjligen att ANDRA tycker att jag är ”pinsam” eller vad vet jag men det är ju deras problem- jag har bara mig själv och min häst att se till.
Så än om jag absolut förstår hur du tänker (och det är du långt ifrån ensam om gissar jag) så vill jag prova en annan väg först- sedan lovar jag att jag bara ska rida LA eller tom LB om det i det långa loppet fortsätter att ramla in 57 %-resultat i MSV C hur länge som helst.
Så klart du ska köra på det du tror på! Jag menade bara att jag i efterhand tänker att ”varför gick jag inte ner i klasserna?”. För min del var det efter ett års tragglande i MSV B fruktansvärt dystert att komma sist och nästsist alltid (nu menar jag ABSOLUT inte att du gör det!). Jag tävlade 12 gånger sista året med min häst (alltså innan jag sålde honom) och glappet mellan juli och november berodde på nytt jobb och andra omständigheter. Utslaget är det en gång i månaden (och mer än så) och det är väl egentligen rätt så normalt tävlande (i och med att vi knappt tävlar i december, januari, februari och juli – med vissa undantag). Så just för min häst tror jag egentligen inte att det spelade jättestor roll att tävla ofta (även om det i viss mån självklart var så) utan absolut formmässigt relaterat. Och det är kanske så att Vicke hade gått på likadana procent i LC som en MSV B, jag känner honom inte så det vet du bäst 😉
Tja…han hade gissningsvis gått LIKA SPÄNT i LC men där är ju bedömningen låååångt mer förlåtande.
Du red alltså enbart en klass i dag?
Om du behöver två klasser för att det ska fungera bra, varför inte välja att åka lite längre? Antar det finns klasser som passar om du kan sträcka dig till att åka några mil extra? Kan det vara värt den extra tid det tar tills du fått snurr på allt?
Ja, jag red bara en klass idag för att testa men ska inte göra det på ett tag framöver.
Helt klart är det värt att köra lite extra.
Jag tycker mig också av Vickes föregående ryttares blogg kunna utläsa hur HON fick Vicke att gå bättre på tävling: dels genom att vara enormt ridskicklig vilket jag tyvärr inte är och dels genom att tävla väldigt frekvent vilket jag har lättare för att genomföra. Så detta får jag också satsa på framöver.
Har du pratat med henne om det?
Jag tänkte om hon kanske hade något särskilt upplägg eller taktik på tävling du kunde ”sno”?
Nej, vi har inte pratat om detta.
Hon är mycket starkare i sin ridning (sits) vilket jag gissar kan hjälpa till att förflytta en tveksam häst.
Men vore det inte enkelt att bara fråga?
Hon kanske hade något helt eget knep som du inte vet om?
Typ longerade med inspänning hemma innan avfärd eller värmde bara i galopp i lätt sits eller..
Tja hon kanske inte hade något sådant knep men tänk om, då är det ju bara att sno det och testa liksom? 🙂
Eftersom ryttaren bloggade om alla Vickes starter tror jag inte att det fanns några andra ”knep” än egen stark sits, bestämd ridning och frekvent tävlande .
Bara och kämpa vidare. Du har en superfin häst!
Ja, du milde…än ger jag verkligen inte upp det minsta 🙂 ! Det får ta minst ett år till eller nåt 🙂 !