Kommentera dressyrdomare på nätet?

domare

Av flera olika anledningar har jag valt att aldrig kommentera olika dressyrdomarens insatser på bloggen.

De senaste åren tycker jag faktiskt att jag kan förstå och hålla med dom nästan fullt ut, i alla fall vad gäller mina egna ritter men nog har det funnits tillfällen, framför allt ”way back” då jag undrade vad tusan domaren sysslat med under min ritt.

När jag började tävla fanns inte Internet och att ifrågasätta en domares bedömning IRL (dvs ta en diskussion med denna efter klassen)  fanns inte på kartan för mig- varken då eller nu.

Nej, nu kan man ondgöra sig eller ifrågasätta på olika forum, bloggar eller Facebook och det är detta dagens fråga ska handla om; hur ni förhåller er till att kommentera domare på nätet?

Om ni själva har tävlat; har det hänt att ni har kommenterat domarens insatser på Internet oavsett om det har varit i positiva eller negativa ordalag?

Är detta något ni tänker på aktivt så att säga; dvs VAD ni skriver om olika domare?

Idag är det ju otroligt lätt att identifiera domarna- är detta något ni tar hänsyn till om ni skriver något?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Jag behandlar nog domare som alla andra…? Skriver sällan eller aldrig om enskilda personer men kan ojja mig över olika märkliga beteenden oavsett vem som är utförare så att säga. Handlingen är mer intressant än personen liksom.
    Sedan kan säker andra känna sig utpekade om jag skrivet något som jag absolut ogillar och hen känner sig träffad. I så fall, rätt åt hen :).

    Svara
  2. Anna

    Kommenterar inte enskilda domare. Håller med dig att man överlag är nöjd med bedömning och känner igen sig i kritiken. Kan ju delvis bero på att man får bättre självinsikt med åren.

    Svara
    • Birgitta

      Det kan så klart bero på bättre självinsikt men i alla fall i Skåne tycker jag att det har tillkommit fler domare som själva rider och tävlar medan det för säg 20 år sedan inte var lika vanligt. Eller…dom domarna hade kanske också ridit någon gång i forntiden men jag tycker att ridningen och hästarna har ändrat sig så pass mycket sedan dess att man måste hänga med på ett annat sätt än att man har ridit lite för ”hundra” år sedan.

      Svara
  3. Titti

    Eftersom jag hoppar finns inte riktigt behovet av att fundera på bedömningen. Men om jag hade ridit dressyr så hade jag inte klagat på domare som enskilda individer på några sociala medier. Det du inte kan säga till en person direkt ska du inte heller ta på nätet!!

    Svara
    • Anna-Kajsa

      I det här fallet kan jag tycka att det är dumt att ta det på nätet ÄVEN om du kan/har tagit det med personen irl…

      Svara
  4. Anna-Kajsa

    Nej, jag skulle aldrig kommentera en domare på nätet. Däremot har det hänt att jag gått och frågat domaren om något som jag tyckt var konstigt. Självklart frågade jag inte på ett anklagande vis, och jag fick en mycket bra förklaring av en vänlig domare. Men som du säger – nuförtiden behövs knappt kommentarerna, man förstår ju ändå oftast vad som gått fel! Däremot vet jag att det en gång var mycket stor irritation på en tävlingsplats där domaren låg extremt lågt. Det var en kvalklass och det var bara typ tre ryttare av 40 som klarade kvalgränsen. Många av ryttarna red även en annan klass, där de i snitt låg ca 10%-enheter högre. Jag red samma program för samma domare två veckor senare, då låg hen inte jättehögt men iaf tydligt högre över hela fältet… Men jag såg aldrig något på sociala medier om detta, bra tycker jag, blir så lätt hatisk stämning av sånt.

    Svara
    • Birgitta

      Mitt inlägg är föranlett av just ett inlägg jag läste på Facebook där domaren förvisso inte namngavs men där det var väldigt lätt att utifrån beskrivningen gå in på Equipe och direkt se vem som avsågs.

      Där märkte man hur lätt folk drogs med och det började komma kommentarer där man undrade om domaren var ”blind” och ”senil” och en person beskrev också domaren som ”mycket speciell”.

      Jag tror att det är otroligt lätt att man skriver saker i stridens hetta som man inte alls har tänkt över och gissar att JAG, om det hade varit för 20 år sedan, lätt hade kunnat skriva allt möjligt som jag hade fått ångra i efterhand.

      De som känner mig vet att jag har MASSOR av åsikter som jag gärna luftar högt och brett men numera väljer jag mina forum och hur jag presenterar det jag tycker.

      Att tävla har blivit väldigt dyrt och vill sedan inte folk döma av rädsla för att bli uthängda på nätet kan man ju undra vart vi är på väg….

      Svara
    • JohannaB

      Gäller det alla yrkeskategorier eller endast dressyrdomare?
      Nyfiken följdfråga 🙂
      Jag ser väldigt ofta att läkare och veterinärer ifrågasätts offentligt men just dressyrdomare verkar vara en annan sak 😉

      Själv skriver jag nog faktiskt aldrig något på nätet om en enskild person alls? Mer om fenomen eller möjligen en händelse men tror aldrig jag kommenterat någon i sin yrkesroll (butikspesonal, veterinär, hovslagare, läkare etc) offentligt?
      I slutna sällskap eller IRL händer det däremot absolut!

      Svara
  5. Miranda Kedbäck

    Det skulle aldrig falla mig in. Även om jag tycker att jag blev orättvist bedömd (det händer ju, haha) så skulle jag inte göra det. Om jag var domare skulle jag inte vilja gå in och läsa sånt om mig själv. Det är verkligen inget lätt jobb och NÅGON måste ju komma sist. Min tränare, som själv är domare PSG, säger att ”den enda man är vän med är den som vinner” och det ligger ju något i det.

    Förutom EN gång. Då skrev jag faktiskt ett inlägg på bloggen. Men det var verkligen en extrem situation. Det var på distriktmästerskapen i dressyr för några år sedan. Den klassen dömdes då av tre domare, varav en av dessa domare aldrig hade suttit tre domare innan då det var en MSV B-domare. De andra domarna var utbildade PSG och Int1 om jag inte minns fel. Hur som helst så dömde den här domaren väldigt märkligt. Av de två högst utbildade domarna fick jag 72 och 71 % för min ritt, av den tredje domaren 61 (!) %. Det blev ett jäkla liv efter detta, haha. Även andra fick väldigt konstiga, ojämna resultat av denne. Resultatlistan blev alltså helt förvrängd tack vare detta. Att sätta en så orutinerad domare på ett mästerskap (om än ett litet sådant) är för mig en gåta. Jag tror att hen blev rapporterad till förbundet sedan om jag inte minns helt fel. Och en sån grej tycker jag inte att man behöver hålla käft om.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tycker att det är relativt vanligt att ”man” kommenterar domarens insatser på bloggar, även som vuxen. Jag vet att jag i alla fall har reagerat flera gånger och tänkt att ”uppsss…det där hade jag aldrig skrivit”.

      Svara
  6. Emelie

    Jag tror jag har kommenterat domaren en gång på min blogg. Då på en mindre tävling där domaren inte var konsekvent mellan ekipagen och det visade sig att jag kunde reglementet bättre än henne.

    (Dock inte dressyr så det handlade inte om bedömning, för den är personlig)

    Svara
  7. CeciliaL

    Naaa, orka… jag gar nog bara hem och slickar mina sar och kanner mig sur. Fast det beror val pa hur viktig tavling det ar – om nagot var helt galet skulle jag ta upp det med forbundet eller tavlingsorganisatoren, men knappast direkt med domaren tror jag.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>