Dagens (namn)fråga

En vän har en häst på prov och till min förskräckelse överväger hon att byta namn på djuret om det blir köp.

Birgitta 48 år är på tok för skrockfull för att anse att man ska ge sig på något dylikt och Birgitta 12 år tycker dessutom att namnet är PERFEKT så vi får väl se om jag lyckas övertyga vännen.

Men ovan leder mig in på dagens fråga:

Skulle ni byta namn på en häst ni köper och vad skulle anledningen vara i så fall?

Skulle det vara skillnad för er om det var en ung häst vars namn så att säga inte redan var etablerat eller skulle ni kunna tänka er att byta namn på även en äldre häst?

HAR ni rent av bytt namn på någon häst?

Jag ska i ärlighetens namn säga att jag på rak arm inte kan komma på NÅGON som bytt namn på sin häst…eller jo, jag vet att jag har hört talas om det men jag skulle inte kunna säga från vilket namn och till vilket namn det byttes och varför.

För egen del är jag som sagt enormt vidskeplig kring namnbyten så jag skulle inte drömma om att göra det- jag är ju däremot världsmästare på att KALLA djur för allt möjligt annat än vad de faktiskt heter.

Vad mina egna hästar anbelangar skulle jag inte ha döpt någon av dom till de namn de hade/ har- det skulle vara Kreon i så fall.

Samma sak med Soya för den delen.

Och är det inte lite ”12-åringsfasoner” ATT byta namn ha ha ha?

21 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hedwiginnan

  Nej jag skulle inte byta namn. Hedwig heter ju fortfarande Hedwig t ex. 😀 Jag tyckte inte det var vackert när jag köpte henne men nu tycker jag det är superfint!

  Svara
 2. S

  Haha, jo det är tolvåringsmässigt. Skulle inte heller göra det,. Däremot kan man ju ge hasten ett annat ”arbetsnamn” om man vill. Ibland minns man ju saker alldeles för väl, jag förstår ibland att jag inte kommer ihåg mer användbara saker eftersom huvudet är fullproppat med information man egentligen inte har ngn nytta av: Dåvarande ridskolechefen på min ridskola när jag var ca 9?, dvs över 25 år sedan, gjorde ett namnbyte på sin häst. Från ngt lite halvkonstigt till ett serietidningsnamn. Redan då tyckte jag det var konstigt, och ibland tanker jag på det och undrar hur sjutton tankarna gick kring det beslutet. Men bara man är nöjd själv så…

  Svara
 3. LenaB

  Nej, jag skulle inte byta namn, men jag har sällan kallat mina hästar det som de egentligen heter. Jag har nog alltid tyckt att mina hästar har haft lite konstiga namn och jag hade inte valt de namnen själv, men att gå så långt som att byta namn – nej det är jag nog också för vidskeplig eller så för att göra…

  Svara
 4. Sara P

  En god vän till mig köpte för ett drygt decennium sedan en häst som hette Stalin. Hon bytte givetvis namn på hästen. Men nog undrar man hur uppfödaren tänkte som gav hästen det namnet…

  Svara
 5. Agnes

  Jag skulle hellre byta namn på hästen än att avstå från köp på grund av ett FÖR konstigt namn. När jag var yngre har jag för mig att det ryktades att hästen skulle få otur om man bytte namn på den. 🙂

  Svara
 6. Malin

  Jag vet en som när hon reggar sina namngivna importer i swb bytt namn på dem. Inget jag nånsin skulle göra även om jag inte hade gillat namnet.

  Svara
 7. Trasselkvast

  Skulle aldrig orka gå igenom en officiell namnändring, så min häst heter sitt långa, konstiga, för vissa speakers outtalbara, franska namn (svenskfödd…) på tävlingar och hos veterinär, men i alla andra sammanhang heter hon Tilly vilket ju var det jag bytte till när jag fick henne.

  Svara
  • S

   Jag började skriva hur man uttalade min hästs namn fonetiskt I meddelanderutan till arrangörerna… Det fanns ingen hejd på olika alternativa uttal på hans namn annars. Vissa speakers frågade iaf när de försökt tillräckligt manga ggr. Och det var inte ens speciellt svårt eller ovanligt, bara franskt.

   Svara
   • Anna-Kajsa

    Jag funderade på att göra det när jag tävlade Axeline. Hur svårt kan det vara liksom? Men hur många gånger fick hon inte heta Äxlajn!

    Svara
     • Anna-Kajsa

      Det uttalas precis som det stavas – axel-in-e. Det hände faktiskt att jag skrev Axelina istället, det blev ett uttal som var närmare!

    • Minstral

     Hade jag också tagit för givet, att det var det engelska uttalet alltså. Är nog så man tänker först faktiskt 🙂

     Svara
 8. CeciliaL

  Tycker inte det spelar någon roll vad registrerade namnet är, för man har ju vanligen ett ”stable name” iaf? Skulle inte ändra reg namnet.

  Svara
 9. Madeleine

  Min häst är döpt till Destroyer. Jag tycker det är ett så fel namn till världens snällaste häst, som aldrig har förstört något.
  Jag kallar honom för Eddi, och så står det även på hans namntavla.
  Undersökte hur det gick till att byta namn, men backade pga av priset. Ca 5-6000:-

  Svara
   • Minstral

    Tror det är bra att det kostar mycket för annars hade det antagligen varit hur mycket namnbyte som helst och rasföreningarna hade inte haft något annat att göra.

    Svara
 10. Linda

  Bytt och bytt men när jag köpte min shetis hette hon Toshiba vilket jag inte tyckte att en häst kunde heta så nu heter hon Skorpan. På papper heter hon dock fortfarande Toshiba.
  (Och om jag skulle tagit föl på henne så hade dom fått hete Saba och/eller Tudor) Yes jag är 12 år.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>