Hur tränar proffsen?

Sitter och läser om hoppryttaren Marcus Westergren i senaste numret av Ridsport.

”För att hästarna ska få mjölksyra kan Marcus hoppa en låg bana på 16-17 språng tre gånger. Hans ridpass består till 85 % av galopp. Det har de alltid gjort, men förut kunde jag kanske rida 30 minuter. Nu är det längre pass, ibland rider jag två gånger om dagen eller så rider Lena (hans fru) hästarna 45 minuter innan jag sitter upp”.

Ovan får mig att fundera över hur olika proffsryttare tränar och framför allt hur länge och ofta de rider?

Det hade varit intressant att ta del av (uppslag till en artikelserie Anna-Kajsa?).

Jag har ju många gånger hävdat att vi hobbyryttare rider på tok för lite, både för korta pass och för få gånger i veckan och det hade som sagt varit intressant att ta del av hur andra, som LYCKAS, gör!

Sedan fattar jag så klart att det inte bara handlar om kvantitet och MINST lika mycket om kvalitet men ändå…

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Det är en intressant idé! Jag skulle gärna även titta på träningsfysiologin för olika grenar – man har ju olika mål för träningen och då bör den givetvis läggas upp på olika sätt. Jag har ju haft lite insyn i hur en av våra bästa travtränare lägger upp sin träning – och det var inte riktigt vad jag föreställde mig. Jag får se om någon av redaktionerna nappar 🙂

    Svara
    • Trasselkvast

      Det där ju sjukt intressant och hoppas verkligen du får napp så du kan skriva om det. Iaf jag skulle gärna höra mer om travets träningsfilosofi.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Tyvärr har jag försökt förr och inte fått napp, men ska göra ett nytt försök! Jag tycker det är jätteintressant att titta på vad träning med olika intensitet, längd och intervall ger för resultat. Det är ju inte alls en absolut sanning att sex dagars arbete i veckan på runt en timme varje gång är det optimala – men det beror naturligtvis också på vad man vill uppnå med träningen.

        Svara
  2. silverbjälke

    Vi har tävlingshästar och de rids ca 4-5dgr i veckan + longeras 1 dag, vilar 1 dag. Ridningen är 2 dagar på banan med markarbete ena dagen, hoppning andra. Övrig ridning är uteritt skogen backar galopp på fälten mkt klättring mkt galopp i djupsnö eller skyddszoner aldrig under 1 – 1,5 tim.

    Svara
  3. Maria

    … och jag kommer ihåg Strauss, som gick OS för Sverige. Anette Solmell sa i en artikel att han reds 15-20 minuter per dag. Annars var han inte glad. Jag antar att han kunde sina grejer då, men ändå. Kvalitet framför kvantitet.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>