Jag provade något nytt!

I senaste numret av Ridsport läste jag om ett tips man kunde använda sig av för hästar som vill sparka när man försöker lyfta bakbenen.

Nu ska det sägas att just alla mina djur har varit sådana att man kunnat och kan grabba tag i bakbenen på vilket sätt som helst och aldrig ens tänka tanken att de skulle göra något annat än hålla upp benen fint och stilla men kanske man någon gång råkar på motsatsen?

Och som den fegis jag är vill jag absolut inte riskera att bli sparkad- jag har som sagt ingen träning i hur man skulle komma undan om det blev skarpt läge så att säga.

Så jag bestämde mig genast för att prova tipset för framtida bruk och för att verkligen utmana testet så gjorde jag det på Messy som, helt naturligt tycker jag, fortfarande inte är 100 % säker vad gäller bakbenslyft.

Och minsann…tipset funkar verkligen!

Kanske inte om man vill VERKA en hov men absolut som ett INLÄRNINGS-INSTRUMENT där man slipper riskera att bli sparkad!

image

Man tar alltså ett grimskaft, lägger det runt hästens bakben, tvinnar det enligt ovan och så drar man det mot sig. Hästens bakben följer med och vill hästen sparka så står man på behörigt avstånd och låter hästen veva sig trött.

4 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Just om hästar inte vill lyfta bakbenen måste vara något av det jobbigaste (läs: farligaste) att försöka jobba bort tänker jag. Man står ju en otroligt utsatt position….

      Svara
      • Emelie

        Sopkvast är också ett bra tips om man har en ohanterad häst som inte vill att man rör vid benen. Då kan man hålla sig själv på betryggande avstånd, men samtidigt vänja hästen vid beröring.

        Svara
  1. malin

    Hej hopp! Ett tips är att inte tvinna repet utifall hästen får panik och lämnar stallet. Tycker det är super och har funkat på bäbisarna många gånger! 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>