Hur handlar du?

Idag undrar jag hur ni gör när ni känner att ni behöver eller vill prova en ny produkt, säg tex att er häst har börjat bete sig ”märrigt” vid brunst.

Hur skulle ni då gå tillväga för att inhandla ”rätt” produkt?

Skulle ni åka till en affär och fråga om råd?

Googla på nätet?

Fråga folk i er omgivning?

Läsa vad olika tillverkare skriver om sina produkter?

Läsa vad användare tyckt om produkten?

Själv är jag vetgirig men lite bekväm så jag skulle inte i första taget bege mig någonstans utan i stället sätta mig framför datorn.

För mig har det ganska stor betydelse vad andra användare anser om en viss produkt, särskilt om det är folk jag känner. Det betyder mer än vad tillverkarna själva skriver för det tror jag många gånger är både överdrivet och ibland också rena lögner (dvs man utlovar en effekt som inte erhålls).

Har ni exempel på där andras råd hjälpt er mycket eller där ni tvärtom känt er lurade när ni köpt en viss produkt?

28 kommentarer Skriv kommentar

  1. Noomie Sundell

    Väldigt intressant tanke! Jag brukar mest läsa på produkterna. Men nu när du säger det kan de vara rätt partiska, så kanske inte är en så bra idé! Frågar även om erfarenheter som andra haft av produkten, både sånna i stallet och via tex. FB eller min blogg!(:

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag känner väldigt sällan behov av en ny produkt i form av tillskott eller liknande. Men om veterinären föreslår att jag ska testa något, så gör jag ju det. Jag har även för många många år sedan testat en örtblandning på inrådan av min tränare. Jag märkte ingen effekt och slutade efter första omgången.
    Generellt sett så lyssnar jag också på människor som jag har förtroende för snarare än vad marknadsföringen av en produkt säger. Jag har ju dessutom förmånen att träffa många experter i mitt jobb.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      När det gäller att bete sig märrigt vid brunst så accepterar jag att min häst gör det. Visst är hon jobbig att hantera då (och jag är noga med att ställa upp henne i spolspiltan så jag direkt kan spola efter henne) men hon verkar koppla bort brunstandet när det är arbete. Så fort jag sitter av, däremot, så sätter hon igång igen. Men det är ju faktiskt något man får ta när man har ett sto tycker jag.

      Svara
      • CeciliaL

        Precis därför jag inte har några ston längre!

        Jag läser på internet, pratar med folk jag anser kunniga och tar veterinärens råd också (har dock aldrig fått kostråd eller rekommendation om tillskott av en veterinär). Marknadsföringen tycker jag funkar för att man ska uppmärksamma produkten, men sen måste man göra sin egen research och ta till objektiva källor.

        Svara
        • Anna-Kajsa

          Nej, tack och lov är veterinärer inte så pigga på att rekommendera det ena och det andra. Värre tycker jag att det är hos tandläkare, eller ffa hygienisten – där rekommenderas både det ena och det andra, värsta säljmötet känns det som ibland. För att inte tala om frissan, säger jag som kom ut med oljor för över 300 kr vid förra frisörbesöket, men mitt hår ÄR ju tråkigt och torrt 🙂

          Svara
          • Prick

            Hur bra var hårvårdsprodukterna då? Olja i håret efter tvätt eller tvätta i? Mitt hår är också tråkigt och torrt, tar gärna lite produktinfo 🙂 !

          • CeciliaL

            Olja (som t.ex. Argan oil fran Marocko) ar ratt bra efter tvatt, men jag foredrar serum och ’leave-in conditioner’ och glansspray och sant, tycker olja latt blir for kletigt och om oljan innehaller silikon som manga har-oljor gor, sa kan det vara uttorkande anda. Rekommenderar Matrix Biolage produkter for torrt har, funkar pa mitt iaf! 🙂 Koper online, inte hos frissan forresten.

          • Anna-Kajsa

            Jag köpte två sorter, en som man har i efter tvätt, som en leave-in-conditioner typ, och så sån moroccan oil. Den senare använder jag dagligen och jag tycker håret blir bättre av den, mindre knastrigt och lite mjukare liksom. Den förra ska jag bara använda ca var 14e dag, och jag har testat en gång – det skulle behövas minst fyra behandlingar innan jag ser resutat.

          • Prick

            tack – ska kolla vad för olja jag har hemma, kanske det är silikon i då eftersom jag tycker håret blir torrare. Har olja som man har i efter tvätt, kanske Garnier? Noterar argan och maroccan (kan det vara samma? Argan från Marocko typ 🙂 )

      • Birgitta

        Nu var detta med ”märrighet” bara något jag tog som ett exempel.

        Har själv haft 2 ston, fuxar dessutom 🙂 men otroligt nog ALDRIG för en sekund märkt av något stoigt beteende. Décima visade aldrig brunst och då ägde jag ändå henne i 8 år?!?! Vi kollade henne inför försäljningen eftersom köparen eventuellt ville ha henne till avel och allt såg bra ut ”där bak” men som sagt; aldrig en antydan till brunst….

        Svara
          • Anna-Kajsa

            Jag håller med – har ju en fuxmärr och blir alltid lite irriterad när folk påpekar att hon är just det!

          • CeciliaL

            Tror jag med – mina fuxston har inte varit knasigare an nagra andra ston. Ston AR knasiga! 😀

  3. johanna

    Kollar alltid nätet först, både produktsidor och erfarenheter. Pratar såklart med vänner om de har någon erfarenhet. Sedan kanske jag kolla i butik om det finns i närheten. Sedan beställer jag där jag får det bästa priset 🙂

    Svara
  4. CeciliaL

    Prick, de billigare oljorna brukar ha silicon i – ren argan olja tror jag ar ganska dyr. Moroccan Argan Oil har definitivt silicon i, det vet jag, och ar overtygad om att Garnier och andra marken i den prisklassen har det. Men vart att kolla! 🙂 Silicon liksom byggs upp i haret, har jag forstatt, det kan ju inte vara sa bra. Antar att det ar darfor det till slut blir uttorkande?

    Svara
  5. Madeleine

    Jag har provat allt möjligt som jag blivit rekomenderad, laxermedel, akupunktur, pulver i alla former, medium olika sorts apparater.
    Vilket bara resulterat i att jag är oerhört skeptisk mot allt ”hallelulja”.
    Idag lyssnar jag mest på min vet och ett ytterst fåtal pålitliga människor.
    Min känsla av allt hallelulja är att någons plånbok blir tjock på min osäkerhet.

    Svara
  6. Madeleine

    Laxermedel har jag då inte provat. Det var min i-Phone som tyckte det.
    Skulle var lazer

    Svara
  7. Emelie

    Jag känner mig skeptisk till foderrådgivningar, ofta med någon representant från de stora foderbolagen. Då går jag hellre ett varv runt mina vänner och hör vad de har erfarenhet av.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Jag håller ju ibland kurser i utfodring och foderstatsberäkning – men det där är ett problem. Foderbolagens rådgivare gör ju sånt gratis, och det kan inte jag göra. Många verkar inte förstå skillnaden mellan en som jag som inte har betalt från någon foderförsäljare och en som har det – och därför väljer man den som är gratis.

      Svara
    • Birgitta

      Jag är också mycket skeptisk och lever själv efter devisen att en majoritet av alla hästar i Sverige klarar sig på antingen bara stråfoder eller stråfoder + havre.

      Var själv på en foderrådgivningskväll som hölls av ett i Sverige känt fodermärke och blev såååå irriterad då man försökte pracka på ägare till enligt mig rena promenadhästar allsköns foder och tillskott trots analyserat stråfoder med bra värden.

      Men i stället för att tex ge 12 kilo ensilage så skulle man ge 8 kilo ensilage och 2 kilo av något svindyrt foder + givetvis en massa burkar med tillskott.

      Jag gick faktiskt därifrån i förtid…..

      Svara
      • Minstral

        Sen tror jag att det är så idag att folk mer generellt vet mycket mer om utfodring av hästar och vad som är rätt och fel. Tror inte foderrådgivare behövs i samma utsträckning som förr. Jag skulle aldrig betala för ren foderrådgivning, anser mig kunna mycket själv, odlar ju dessutom eget grovfoder och då får man ju vara lite påläst. Att man lyssnar på foderrådgivare från olika märken är väl lite mer om man vill botanisera bland de olika kraftfodermärkena som finns. Tror det är mer det som behövs, då jag tycker det verkar vara många som är väldigt duktiga på foder faktiskt. Så att vara ute och föreläsa/ge rådgivning om foder är nog utdöende, kan inte tänka mig att någon skulle betala för information som man väldigt lätt kan få på nätet, typ SLU-forskningar m.m.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>