Dagens (spö och sporr)fråga

Idag tänkte jag göra en liten enkätundersökning och fråga er om och i så fall när ni rider med spö och/ eller sporrar?

Rider ni alltid med det ena eller det andra eller aldrig?

Om jag ska svara på mina egna frågor så rider jag alltid dressyr med spö men utan sporrar.

Enda gången jag har sporrar är då jag tävlar- tycker inte jag behöver dom annars.

Om jag hoppar har jag ett hoppspö.

Om jag rider ut brukar jag varken ha sporrar eller spö.

17 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Jag skulle säga ’om det behövs’. Har iofs alltid spö i terrängmomentet om jag tävlar ft och tidigare var man tvungen ha sporrar i dressyren från 1*. Men till vardags enbart det som behövs.

  Svara
  • Birgitta

   Fast vad menar du med ”det som behövs”; menar du från gång till gång eller beroende på häst?

   Och om du menar ”från gång till gång”; tar du då med dig sporrar och spö till ridhuset och tar på sporrarna först om du efter en stunds ridning tycker att det behövs?

   Svara
   • Malin

    Vi har spön av lite olika slag uppsatta på ridhusväggen (så som ridskolor ofta har) så att man kan rycka ett om det behövs 🙂

    Svara
 2. Dressyrtant

  När jag rider ut har jag bara spö och när jag tränar rider jag alltid med sporrar.

  Svara
 3. M

  En häst rids aldrig med sporrar, däremot dressyrspö vid markarbete och ett vanligt vid hoppning.
  Har en som är så varierad, trimmas ofta hemma med platssporrar med en kula längst ut. När jag rider fram för hoppning har jag ponnysporrar på och när vi börjar hoppa tar jag av dem 9/10 gånger. Har ett spö vid hoppning på den med. I min tävlingsväska ligger ett par extra sporrar – rundade, korta ”hammarsporrar”.
  Rider aldrig ut med sporrar eller spö.

  Jämfört med många hoppryttare är jag en av de ”få” som inte har sporrar på nationell nivå

  Svara
 4. Anna-Kajsa

  Det varierar mycket. På Am har jag rätt ofta sporrar när jag rider dressyr, men inte alltid. Nästan aldrig spö. På Hugo har jag i princip alltid spö, och sporrar kanske 60% av gångerna. Hoppning och uteritt – aldrig sporrar, oftast ett hoppspö med ögla.

  Svara
 5. Trasselkvast

  Jag rider just nu alltid dressyr med sporrar då jag upplever henne som okänslig för hjälperna – hoppas successivt kunna vänja bort dem. Varken sporrar eller spö på uteritter eller i hoppning (bara ibland under uppvärmingen), och oftast spö under terrängmomentet (inte för att det behövts direkt, men som extra säkerhet). Ser helst att jag slapp all kringutrustning, mest för att jag ju inte vill behöva det, men även också för att jag är lat och inte orkar/vill sätta på och ha koll på mer utrustning än nödvändigt.

  Svara
 6. Lizette

  Bara sporrar när jag rider dressyr, nästan aldrig spö då eftersom man ändå inte får ha det vi tävling. (Några få gånger rider jag endast med spö vid dressyr)
  Bara spö när jag rider ut.

  Svara
 7. Cristel

  Alltid, alltid, alltid spö vid uteritter. Sitter i sen barnsben att det är en extra säkerhet. Sporrar om jag ska rida dressyr men det sista har jag skippat det med. Jag tycker det blir för mycket i nävarna om jag har spö när vi trimmar.

  Svara
 8. Jennifer

  Rider väldigt sällan med spö, aldrig på min egen. Nästan alltid med sporrar när jag rider dressyr, utan vid uteritter då min blir lite väl överladdad då. Byter till kortare sporrar på tävling, men har även funderat på att tävla utan då hon även där blir överladdad. 🙂

  Svara
 9. CeciliaL

  Brukade alltid ha spo nar jag red ut och nar jag skolade, men nyaste hasten ar liksom SA himla full av energi att jag inte brytt mig om att forsoka halla nagot mer an tyglarna, haha! Och sa har jag ju ofta haft dottern pa ponny pa rep, da vill man inte ha spo heller. Men nu inser jag att dressyrspo vid traning kan vara bra, for jag behover korrigera vissa grejor, och spoet har jag ju inte for att det ska ga fortare, men P ar sa himla lyhord att jag liksom inte anvande det alls, sa jag lamnar det hemma nar jag rider ut. Pa banan kan han behova forsta saker litet battre och da kan ju spoet vara bra till att korrigera/paminna/forstarka hjalpen. Sporrar har jag aldrig haft pa mig i hela mitt liv (det ar val mest rena dressyrryttare som har det??).

  Svara
 10. JohannaB

  Alltid med spö, har noll problem med att lägga bort det vid tävling ändå. 🙂
  Det är väl lite som med många andra hjälper, jag både smackar, ptroar och berömmer med rösten (och har spö) när jag rider hemma men gör ingetdera på tävlingsbanan (liksom jag gärna rider motställd skänkelvikning på träning men aldrig på tävling ;)).
  Sporrarna måste jag ha disciplin på att använda regelbundet, de förbättrar min ridning (jag kan bli lite klämmig med skänkeln men med sporrar på ett bestämt sto klämmer man inte utan blir snabb i hjälperna ;)) men hästen kan bli lite förbaskad på dem första passen (och nej jag trycker dem inte i magen på henne, har trissa och rider med förstånd) så jag försöker rida med dem ett-två pass i veckan året om och lite extra inför tävlingarna så att hon vet att det är en liten pigg som kan komma som hjälp i rörelsen och inte vaden.

  Svara
 11. jannike

  När jag måste befästa något nytt/ träna på det som är lite jobbigare åker sporrarna på ( ponnysporrar för det mesta) har han vilat är det sporrfritt första dagen då han är lite lättstött 😉 Ytterst sällan jag rider med spö. Sporrlöst vid uteritter och hoppning

  Svara
 12. Malin

  Aldrig sporrar (avskyr dem!), spö vid dressyrträning och uteritt, det senare endast av säkerhetsskäl.

  Svara
 13. Minstral

  På träning och tävling alltid sporrar, hemma blir det sporrar kanske 60 % av gångerna. Alltid dressyrspö på träning och uteritt, ofta även hemma, tränar jag hela program hemma använder jag bara sporrar. På Misty hade jag alltid sporrar men aldrig spö, hon var så otroligt på tårna och blev oerhört stressad av spö tyvärr. Lyckligtvis kan jag ha det på Diego, det är sån otrolig hjälp när man kan använda det att dutta med. Sporrarna använder jag bara när det behövs även när jag har dem på, så om de åker på på uteritt spelar ingen roll. Sen rider jag ju alltid dressyr, även på uteritt så det är ju inte fel att ha dem. På Diego som är väldigt loj så är det en välsignelse med sporrar och spö annars hade han blivit både döv och skänkeldöd, vilket han mer eller mindre var när jag fick honom, någon hade suttit och filat i ett, men nu med sporrar och spö och kvicka hjälper vid behov börjar han bli mer alert igen.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>