En irriterad tids-faschists funderingar

Har noterat ett intressant fenomen som har irriterat mig ett bra tag.

Jag är ju själv tidsfaschist- jag kommer alltid i tid och försöker verkligen att hålla avtalade tidsramar.

När jag ska besöka tex veterinär eller sjukvård för egen del är jag väl medveten om att tidsförskjutningar kan uppstå under dagen (pga akuta sjukdomsfall som måste prioriteras) och för att undvika detta försöker jag ofta att boka den första tiden på dagen.

Men se…även där uppstår det problem!

För om jag har fått en tid…säg 8.00 och det är den första tiden så borde jag ju rimligen bli mottagen då tycker man, eller?

Det blir jag dock sällan och man kan ju undra varför?

Tja…när jag ser mig omkring i de inrättningar där jag då sitter och väntar, alltmer irriterad, kan jag notera hur de anställda släntrar in vid tidpunkten då de ska börja arbeta, de sätter igång sina datorer, brygger sig en kopp kaffe, småpratar om privata angelägenheter (semester, trädgårdsskötsel osv) – allt medan klockan tickar.

Jag kan inte förstå denna nonchalans..eller jo, det kan jag eftersom den accepteras av oss kunder.

Ett mycket, mycket enkelt sätt att komma till rätta med detta, om man nu vill ge personalen lite ”inkörningstid” på morgonen är att helt enkelt inte ge kunderna en tid klockan 8 om personalen ändå inte är på plats förrän på sekunden klockan 8.

Säg då hellre att vi ska komma 8.20 så slipper man betrakta hasandet i väntrum och korridorer och känna att ens egen tid är allt annat än viktig.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. CeciliaL

    Ah, take a chill pill och be om en kopp kaffe, och ta med en bok vettja!

    Na, jag vet vad du menar: jag har ocksa bokat lakarbesok kl 09 och kommit in typ 09:40… Men hos veterinaren dvs privata foretag, till skillnad fran NHS som ar gratis, sa brukar det inte vara nagot problem. Jag betalar, jag far det jag bokat, medans pa lakarmottagningen ar man ju bara tacksam att man far traffa en lakare, typ… ok, jag har betalat via skatten, men anda, man kan ju inte stalla samma krav som av ett privatforetag. (lakarbesok och medicin ar gratis har i Wales).
    Du far val ge dem litet feedback nasta gang det hander?

    Svara
    • Birgitta

      Jag blir tyvärr fortfarande, efter alla dessa år, otroligt irriterad och känner att det inte är rätt sinnestämning för att ge någon feedback.

      Fast nyligen fick jag faktiskt ett mindre utbrott då jag hade massor av inbokade hembesök som jag fick avboka i sista minuten eftersom MIN egen bokade tid blev fördröjd (trots att det var den första tiden för dagen och jag uttryckligen hade bett om att få just den pga tidsbrist).

      Svara
  2. Åsa T

    Jag håller med, jag är också ALLTID i tid och då blir jag irriterad, men tänk så förvånad man blir om man får komma in, innan ens tid!! Hände mig på mammografin sist och jag gick därifrån med ett stort leende.. 🙂

    Svara
  3. Maria

    Ja, grymt irriterande. Tyvärr är oftast privata vårdinrättningar bättre, så det måste ligga något i konkurrensen och därmed viljan till kundfokus.

    Svara
  4. Marika Stoppert

    Stämmer nog bra med att privata inrättningar ofta fungerar lite bättre men de har oftast heller inte samma villkor som exempelvis en landstingsdriven vårdcentral då privata aktörer har ett mkt större inflytande över sitt eget arbetssätt som kan förklara en del. Privatkliniker ”drabbas” sällan av akutbesök utan driver en strikt planerad verksamhet (med undantag förstås).
    På VC kommer det hela tiden akuta saker indroppandes som ”störningar” och som tar en del av tiden för de redan bokade patienterna och detta kan hända 8.00 på morgonen eller 17.00 precis när man ska gå hem…….. Det göres ju alltid en medicinsk prioritering utifrån allvarlighetsgrad. Hjärtinfarkt går före blodtryckskontroll exempelvis.
    Vi kan heller inte avsätta för mycket tid / ha luft i schemat för eventuella akuta patientfall som inkommer för vissa dagar kan det vara massor och andra dagar ingenting och vi måste liksom kunna utnyttja tiden till alla som ska komma på en planerad bedömning.
    Mitt mål som distriktsläkare är att alltid vara i tid till bokade besök men lyckas inte fullständigt då en gammal stel tant klär av och på sig MYCKET långsamt i rummet, en annan patient gråter hejdlöst och besöket drar ut på tiden, oväntat undersökningfynd vid besöket som kräver mer tid till att förklara och informera om, ett barn vägrar att bli undersökt osv osv…….
    Det finns med all säkerhet även de i sjukvården som har en nonchalant syn och inte respekterar tiden men jag ser ju en helt annan bild där vi verkligen försöker att hinna men det går bara inte……. Ville mest ge en lite nyanserad aspekt på att inte alla läkare är sena pga nonchalans utan det kan bero på en annan människas olycka eller liknande.
    Sen är det en helt annan sak att jag kan förstå att väntan skapar irritation för jag blir ju själv irriterad när ngt drar ut på tiden för länge 🙂

    Svara
  5. Frida

    Hos vet så räknar jag kallt med att det tar hela dagen och tar ledigt hela dagen. Men visst förstår jag irritationen när man bokar första tiden och man ändå är försenad då är det ju inte konstigt att resten av dagen blir det också. På sjukhus tycker jag man brukar hålla tiden hyfsat. Har man inte ngn maxtid på VC, 30 min har jag för mig. Å andra sidan så förstår jag mkt väl varför de kan bli lite sena jag skulle inte vilja få sämre vård eller bemötande för att de ska hålla tiden och då får jag liksom köpa att andra kan behöva lite längre tid. Det är ju jättesvårt att veta på förhand hur lång tid saker tar.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>