3-års test och kvalitets eller ej?

Ni som har visat eller planerar att visa hästar på 3-års test eller kvalitetsbedömning; hur resonerar ni kring detta?

Tror ni att det är ett stort minus om hästen får dåliga poäng där och tror ni att det är ”värre” för ett sto än för en valack som man ju inte kan avla på?

Är det mest en kul grej och något att träna inför, att ha ett litet mål liksom?

Själv har jag aldrig haft en så ung häst att det varit aktuellt att visa den som 3-åring- Archie och Décima var förvisso 3 år då de köptes men anmälningstiden osv hade redan gått ut när Archie köptes och Décima köptes när testen redan var över.

Däremot har jag visat både Heron, Décima och Archie på kvalitets (alla blev lovande HOPP-hästar komiskt nog….) och då har jag sett det som just en rolig grej.

Jag har i efterhand aldrig haft någon ”nytta” av resultaten- inte heller när hästarna såldes.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag har gjort lite olika, beroende på individen och mina planer för den. En uppfödning som jag hade var sent född och liten. Men jag visste att hon hoppade bra, så jag visade henne på treårs. Hon fick rätt genomsnittliga poäng, utom på hoppningen där hon fick kanonpoäng. Hon kvalade till riks i hoppning, men jag tyckte hon var för liten och outvecklad för att åka dit. Som fyraåring skulle hon säljas, och jag lämnade henne till en hoppryttare för utbildning och försäljning. Vi valde att även visa henne på kvaliten, men en mängd olyckliga omständigheter gjorde att hon inte visade sig på topp där. Ändå såldes hon ett par månader senare – men med ett par riktiga tävlingsstarter i bagaget. Det tror jag vägde tyngre än att hon hade lite otur en viss dag när testet var.
    Jag skulle nog resonera lite så som köpare också tror jag – ett bra resultat har betydelse, för det visar att det finns kvaliteter i hästen. Ett dåligt resultat däremot behöver inte betyda att hästen är dålig – och har den sen presterat på tävling är det viktigare.
    För en valack som jag planerar att behålla för egen del ser jag ingen större anledning att visa på unghästtesterna faktiskt.

    Svara
  2. Prick

    Jag har visat på kvalitéts, inte treårs. Absolut ett bra mål att träna mot. När jag köpt så väger treårs tungt (med ridprov). Det är för mig ett bevis på att hästen är väl hanterad.

    Svara
  3. Minstral

    Jag tycker först och främst att det är en riktigt bra träning för hästen, inte minst miljöträningen. Sen är det ju mycket ”som är för dagen” när man visar, exteriören däremot är kul om det blir bra. Man ser även hur hästen funkar i skallen, hur vettig den är. Jag hade visat även om jag hade en valack just för träningens skull. Eller ska kanske förtydliga att jag inte visat utan för mig är hela grejen att skicka iväg hästen till proffs just för att jag så småningom ska få en så trevlig ridhäst som möjligt. Nu har ju Diva kvalat till treårschampionatet så jag kör vidare helt enkelt. Skickar iväg henne i höst igen, ju mer utbildad hon ä när jag ska sitta upp desto bättre, jag finner inget nöje i att sitta och harva runt på en helt grön häst.

    Summa summarum tycker jag att treårs är ett bra mål för unghästen ur många aspekter.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>