Träns vs kandar i MSV

Det skulle vara intressant att se någon statistik eller dylikt på hur många som numera rider på träns och inte kandar i de medelsvåra klasserna.

Jag gissar att i alla fall en del ryttare drog en suck av lättnad när det blev tillåtet att skippa kandaret även i MSV B och A, å andra sidan kanske de som tidigare red MSV C på kandar, där man numera MÅSTE ha träns blev besvikna?

Jag tycker att det är jättebra att man ändrat på detta, både att man inte får rida på kandar i MSV C och att man får välja träns i de högre klasserna.

En del hästars munnar är så små att det blir svårt att få plats med allt skrammel och om man känner att man MÅSTE rida på kandar undrar jag hur genomarbetad ens häst EGENTLIGEN är?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. JohannaB

    Det var jätteroligt på Nationaldagstävlingarna på Strömsholm, ser man på tävlingen överlag (klasser från MsvA till GP) så var det ungefär 50/50 träns och kandar. Något fler på träns i MsvA/Int och något fler på kandar i GP men det kan bero på hästarnas ålder (i de första klasserna fanns hästar i ålder 7-15 år som alltså ej ridits på kandar lika länge medan det i GP var ålder från 10-18 ungefär, har ej kollat exakt men däromkring).
    Nästan så jag tycker det var fler på träns på denna tävling (procentuellt) än i en vanlig regional MsvB 😀 Valfriheten är suverän! Härligt av Svenska Ridsportförbundet att gå före i detta, hoppas FEI tillåter det även internationellt snart.

    Svara
  2. AU

    På Borås nationella tävlingar upplevde jag att det var FLER som red på träns än på kandar i MSV A och S:t Georg. Är också glad över att det numera är valfritt med kandar. När det gäller att man inte längre får ha kandar i MSV C så verkar en del ha missat det, på två tävlingar i år har jag sagt till medtävlande att de inte får ha kandar. En sa jag till när hon skulle gå in på banan (vi möttes utanför manegen när jag gick ut och hon skulle in). Det slutade med att jag fick sitta av min häst och hjälpa henne att plocka av stången så att hon kunde gå in och rida sitt program. 

    Svara
    • Birgitta

      Väldigt snällt av dig att du sa ifrån och fantastiskt att ryttaren fann sig under denna tidspress och kunde plocka av stång och tyglar.

      Sedan undrar jag om det är tillåtet att ens RIDA FRAM på kandar om man ska tävla på träns? Någon som vet?

      Man får ju tex inte rida fram på graman.

      Svara
      • AU

        He, he – ryttaren fanns sig inte alls utan blev komplett hysterisk… ”Vaaa fååååår man iiiiiinteeee?” ”Men vaaaaaad ska jag göra nu dååååå?” Jag sa till henne att hon hade två val – det ena att gå in och rida och bli utesluten och det andra att vi försöker plocka av stången vilket vi (jag) också gjorde. Fick dock inte av alla remmar som tillhörde stången så en rem hängde och slängde lite käckt när hon red programmet. Man får inte vara petig om man ska tävla dressyr… 🙂

        Svara
  3. Elizabeth Torrisi

    Tja jag har en annan vinkling. Om man har en häst som gapar kan man på träns ”spänna” åt nosgrmmorna. Och på så sätt dölja ett felbeteende. På kandar hade detta gett avdrag.

    Svara
    • Birgitta

      MYCKET SANT sa hon som kände sig träffad till 100 %.

      Det var exakt så jag fick göra med mitt sto Décima som hade ett tungfel som ingen lyckades komma till rätta med (jag provade ”allt”, tusen olika bett och nosgrimmor och hästen var genomgången av X antal veterinärer, tandläkare, kiropraktorer osv osv).

      Jag fick ju dra åt nederremmen på nosgrimman som bara den på tävling, annars kunde tungan fladdra flera meter utanför munnen hela eller delar av ritten (eller inte alls…det fanns ingen lag för när detta inträffade).

      På den tiden jag ägde henne fanns det en MSV-klass som man FICK rida på träns (hette den MSV B:1?) men just denna klass fanns nästan aldrig på tävling tyvärr för det var ju den jag allra helst ville rida.

      Svara
  4. Katja

    Förstå faktiskt inte varför man ska rid på kandar överhuvudtaget och vill man komma bort från att en del spänner nosgrimmor för hårt, kan man antigen ha hårdare kontroll eller skippa den helt och hållet

    Svara
  5. JohannaB

    Tror nog vi kommer få betselkontroll även i Sverige (av överdomare) med ett mått på hur nosgrimman får sitta.
    Har varit på gång inom FEI men inte genomförts (de kollar ju där men bara att det är ”okej”, inget exakt mått som sätts mellan nosrygg och nosgrimma för att kolla av att det är exakt 23 mm eller vad de nu bedömt som lagom ;)).
    Dressyren, och ridsporten i övrigt, blir allt mer noggrann med att horsemanship ska vara prioriterat (vilket är jättebra för både hästar, ryttare och publicitet kring sporten)

    Svara
  6. Emelie

    Jag tittade på Lag-SM i Dressyr för många herrans år sen. Där red Louise Nathorst fram sin häst på ett vanligt träns. Det var roligt! (däremot red hon utan hjälm, mindre roligt…)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>