Dagens reflektion

kaffe

Är det fler icke-kaffedrickare än undertecknad som finner denna drycks anhängare liiite väl besatta, patetiska,  fixerade, löjliga…tja…välj själv epitet vad gäller deras förhållande till den svarta vätskan.

Oj, oj, oj om kaffet är slut på jobbet! Eller om man inte får sin kafferast! Världen rasar!

Själv säger jag ”tagga ner” och ”get over it”- världen snurrar inte runt din kaffekopp!

Och tänk om vi som inte dricker kaffe hade varit lika beroende av någon annan dryck och nästan krävt att den skulle finnas tillgänglig på jobbet, gratis och som en ursäkt för att pausa i tid och otid!?!?!

Tror jag ska börja agitera för fri coca-cola och/ eller godis…vadå..det är ju det som JAG gillar!

20 kommentarer Skriv kommentar

  1. AU

    Kan bara hålla med. Jag dricker inte kaffe (möjligtvis om den innehåller Baileys och grädde) men har i flera omgångar i livet försökt ”lära mig”, företrädelsevis när jag jobbade natt på akuten och ville få den där ”kicken” som alla pratade om och som tydligen var helt fantastisk. Men den infann sig aldrig, det enda jag fick var ont i magen och dålig andedräkt. Visst, jag älskar att dricka mitt te på morgonen men jag blir inte halvgalen om jag inte får det. Jag är väldigt glad över att jag aldrig skapat mig ett beroende av något (typ kaffe, cigaretter osv), skulle aldrig vilja vara slav under något på det sättet. Det enda jag är beroende av om jag tänker efter är ridning och långpromenader med min hund men det känns som om jag kan leva med det och att det är något ganska positivt…

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt!

      Jag känner mig inte heller slav under någonting- har aldrig rökt en cigarett i hela mitt liv (helt sant) och har provat att dricka kaffe en enda gång (med 15 sockerbitar och trots att jag proppade munnen full av kanelbullar kunde jag knappt få ner skiten).

      Har för övrigt heller aldrig VELAT ”lära mig” att dricka kaffe även om man på vissa arbetsplatser påstod att jag skulle göra det.

      Beroende är för mig enbart av ondo- kan inte se några fördelar alls så vida man nu inte råkar var beroende av något väldigt bra som tex motion eller nyttig mat men inte heller detta får gå till sådan överdrift att man mår mycket dåligt och/ eller blir en otrevlig person om man inte får tillfredsställa sitt beroende omgående.

      Svara
  2. Anna-Kajsa

    Men det är ju långt ifrån alla arbetsplatser som har gratis kaffe? Jag har jobbat med alla varianter av betalsystem för kaffe – löneavdrag, man sätter ett streck på en lista varje gång man tar en kopp och betalar efter det, alternerande inköp av kaffe eller arbetsgivaren bjuder i automat. Det sista tycker jag faktiskt är det sämsta eftersom automatkaffet är rätt äckligt. Jag skulle mycket hellre se att arbetsgivaren står för en BRA poddmaskin, så kan jag själv köpa mina poddar (och så ska det finnas poddar till gäster förstås).
    Jag vill gärna ha kaffe under dagen, och dricker det gärna i grupp eller vid skrivbordet – men jag hoppas verkligen inte att jag stör någon annan med mitt kaffedrickande.

    Svara
    • Birgitta

      Grejen för mig är att jag liksom har svårt att acceptera att det ska vara just KAFFE som det ska vara sådant ”ståhej” kring- oavsett hur det betalas och/ eller införskaffas.

      Om det inte fanns kaffe på en arbetsplats skulle majoriteten både tycka att det var otroligt märkligt och säkerligen protestera eller försöka göra en förändring men om det handlade om läsk tex så är det helt annorlunda.

      Det som skulle göra mig rent rabiat är om det var ett KRAV att man skulle ha en ”kaffevecka” var där man är ansvarig för att koka kaffe vare sig man dricker kaffe eller ej- vet att det förekommer men det skulle jag aldrig acceptera. Min arbetstid är viktigare än så.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Jag tycker att allt tjafs och ståhej är onödigt 🙂 Jag har nog aldrig jobbat på någon arbetsplats där det varit särskilt mycket tjafs kring kaffet – däremot det gemensamma kylskåpet… Jag undviker därför att använda det. Att en person som inte dricker kaffe ska behöva vara ansvarig för att brygga kaffe tycker jag verkar tokigt (om inte den personen t ex ansvarar för ett möte där man bjuder på kaffe) . På samma sätt vill jag inte bli ålagd att städa ett kylskåp jag inte använder.

        Svara
        • Birgitta

          Det gemensamma kylskåpet…..don´t get me started!

          Jag är självutnämnd kylskåpspolis på jobbet i perioder (sedan tryter orken och jag låter allt förfalla) och om detta skulle jag kunna skriva en bok.

          Inte bara kan det ligga saker från…tja om inte 1800-talet…så från flera månader tillbaka….mat som nästan går till attack när man öppnar kylskåpsdörren, svart och grönmöglig i en oigenkännlig sörja utan folk slänger utan tvekan in matkassar med diverse föda!

          De tänker inte på att dessa matpåsar (plastkassar) har legat på golv och gud vet var utan detta ställer man alltså in bland andras mat.

          Jag kan GARANTERA att man inte gör så hemma men på jobbet är det tydligen ok?

          Svara
  3. Cristel

    Oh, jag är en av de där patetiska kaffeknarkarna 🙂 Om jag inte får kaffe är det närapå panik. Men jag ser till att jag kan förse mig själv. Det är ingen annans ansvar att jag ska stilla mitt behov av koffein!

    Svara
  4. DRESSYRLIV

    Håller med! Kaffenarkomaner… Jag själv är te-narkoman men under fullkomligt rimliga och även sunda former. Det vill säga min värld rasar inte samman om jag inte får mitt te. Inte heller klagar jag på huvudvärk om jag inte får mitt te. Och sist men inte minst så luktar jag inte apa ur munnen 🙂 När man är te-drickare och kommer till någon form av ställe där det bjuds på kaffe och man frågar om det finns te så är det alltid samma visa: ”Jaha… oj, jag minns att Susanne som jobbade här för 18 år sedan drack te, låt mig se om jag kan hitta hennes kvarglömda påsar”. Och de teer som mot all förmodan rotas fram är inte sällan bestående av i min värld sunkiga te-sorter som vanilj (tvi vale), någon lugnande kamomillsort och i allra bästa fall en stackars english breakfast. Men, eftersom jag är te-drickare och INTE rasar ihop utan mitt te så går det precis lika bra med vatten, saft eller what ever!

    Svara
      • CeciliaL

        Samma har! Och det dar med att folk i Sverige pa nagot vis verkar tycka man ar JOBBIG om man vill ha te istallet for kaffe?! Har i GB blir man givetvis bjuden te ELLER kaffe, alltid. Kaffet ar daremot i stort sett alltid snabbkaffe och det bara avskyr jag. Bryggkaffe ar mycket ovanligt (kanner ingen som har kaffebryggare, inte vanligt pa kontor heller) men nu borjar cafetiere bli vanligt (det ar vad vi har). Men jag ar verkligen inte beroende, aven om jag kan tycka det ar gott med en kopp kaffe eller en latte pa formiddagen. Dricker aldrig mer an 2 koppar om dagen och sallan efter lunch.

        Kaffe-vecka later mega-irriterande, jag skulle strejka!

        Svara
  5. Prick

    Jag dricker kaffe i mängder. Fast jag tycker inte det är självklart att bli bjuden. Brygger åtskilliga koppar på morgonen, dricker massor och tar även med i stooor termosmugg.

    Ja,gillar du inte kaffe får du väl be om nåt du gillar. Frågan är fri? Kanske är ni fler som vill ha ngt annat?

    Svara
    • Birgitta

      För tusen år sedan och på en tidigare arbetsplats hade man en kaffekassa där man skulle betala utifrån hur mycket kaffe man drack. Systemet urartade då folk inte betalade, drack mer än de betalade för osv och till slut bestämdes det att arbetsgivaren skulle BJUDA på kaffe.

      När jag lite försynt föreslog att vi som inte drack kaffe kanske kunde få en SAFTDUNK samtidigt som kaffet inköptes var det som att jag föreslog ett lönepåslag på 10.000 spänn!?!?!?

      Nä se DET gick inte för sig med saft för tänk om någon annan ville ha någon annan dryck också?!?!?!

      Jag begrep aldrig denna enorma oginhet och småsnålhet då en saftdunk på den tiden kostade 20 spänn och kaffet långt mer.

      Men uppenbart är att det ÄR något speciellt med just kaffe (i Sverige i alla fall)……

      Svara
  6. jannike

    Har aldrig sett anledningen till att vänja mig vid att dricka saker, såsom vin, öl, kaffe m.m Och förstår inte riktigt hypen, du får oftast sur mage, huvudvärk om du inte druckit kaffe samt dåligt morgonhumör 😉 Nä älskar kranvatten och tvingar alla på mitt jobb att ta vattenpauser!

    Svara
    • Birgitta

      Jag är ju helnykterist eftersom jag tycker att allt med minsta alkoholsmak smakar för djävligt och det har folk otroligt svårt för att förstå och acceptera. Jag är själv bara glad över detta och har aldrig saknat att bli berusad och göra bort mig som många tyvärr gör i detta tillstånd.

      Svara
  7. Katja

    Nja! Lite rabbiat läsning tycker jag nog. Jag dricker kaffe men tar inte paus i tid och otid. Enkelt att ta med en kopp till rummet. Dessutom anser jag att det tillhör normalt hyfs att bjuda på något vid exempelvis möte(kaffe, te eller vatten)
    Sen att världen inte kretsar kring min kopp är väl självklart. Men att kaffedrickare tar massa pauser är inte min upplevelse. Iallafall inte mer än alla andra. Pauserna är liksom till för vila och återhämtning och vill man sen dricka kaffe, läsk eller whatever är upp till en själv.

    Svara
  8. Frida

    Har inget emot kaffepauser, passar gärna på att ta en paus själv. Det behövs om man ska orka hela dagen sen vad man väljer att dricka kvittar. Gillar inte heller kaffe men har faktiskt lärt mig att tycka om latte och islatte men dricker sällan bryggkaffe om jag inte är svintrött någon dag för det piggar faktiskt upp. Om man ska irritera sig på kaffepauser så kan jag tycka att rökarna är värre, de tar sjukt många pauser jämnt och ständigt. Jobbar man i vården så blir man snabbt irriterad på dessa rökpauser. Sen är väl inte alla rökare så men har stött på tillräckligt många för att bli irriterad…

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt angående rökning.

      Medan det fortfarande var tillåtet att röka på jobbet (på nuvarande arbetsplats är det förbjudet) kunde jag notera hur mina rökande kollegor på fullt allvar la minst 1 timme om dagen på denna syssla. Inte en timme i sträck men uppdelat på 2-3 pauser under dagen FÖRUTOM lunchen blev det LÄTT denna timme. Räkna på vad det kostar en arbetsgivare och hur orättvist det blir för den som inte röker och som inte väljer att pausa samtidigt.

      Givetvis är det bra att pausa i jobbet om man kan men att suga i sig gift kan knappast främja hälsan oavsett- varken för rökaren eller omgivningen.

      Jag är för övrigt så pass gammal så att det på min första arbetsplats (en socialbyrån) var tillåtet att röka på tjänsterummen och i lunchrummet. Idag ter det sig OFATTBART att alla accepterade detta då rummen STANK av rök, en lukt som aldrig försvann.

      Minns att jag skulle vattna blommorna åt en rökande kollega som var på 5 veckors semester. Hans rum stank lika mycket rök efter dessa 5 veckor….

      Svara
  9. Minstral

    Jag dricker massor med kaffe och tar rökpauset. Vi har gratis kaffe och te på jobbet, vill man inte ha det finns vatten i kranen. Jag anser inte att mina rökpauser är längre än vad tex andras ”snackstunder” är eller för att inte tala om surfandet på jobb vilket jag kanske har gjort sammanlagt 10 min av de två åren jag varit på mitt nuvarande jobb. Utan kaffe stannar Sverige så enkelt är det Bara att acceptera att alla inte är perfekta och att vissa är beroende av stimulantia. Majoriteten rikes helt enkelt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>