Favorit i repris: sommarupplägg

Detta har vi diskuterat några gånger men eftersom det var länge sedan sist undrar jag:

Har ni något speciellt upplägg vad gäller vila vs ridning sommartid?

Släpper ni hästen på bete och låter den vila helt (hur länge?) eller rider ni trots att hästen går ute dygnet runt?

Har ni hästen uppstallad och rider som vanligt eller blir det någon veckas ledighet? Varför/ varför inte?

Själv har jag alltid varit av åsikten att sommaren är den bästa tiden att rida på- oavsett eventuell värmebölja eller ej (jag rider ju ändå så tidigt på morgnarna att detta inte märks).

Så att vila hästen sommartid gör jag inte- inte med vuxna hästar i alla fall.

Hästar jag haft som varit 3-5 år gamla har kunnat få gå på bete men en vuxen häst-nej.

Jag tycker att jag står så bra på nuvarande anläggning att jag inte vill ”riva upp” Vicke för X antal veckors bete med ridning och anser dessutom att alla förändringar av stall/hagar/ bete BÖR ske med eftertanke.

Oftast går det så klart hur bra som helst att byta hästens invanda miljö men man bör ändå vara medveten om att tex ändrat foder, nya rutiner, andra hästar som sällskap osv kan bli ett bekymmer och för egen del så ser jag som sagt ingen anledning att ge mig in i detta.

Vad gäller vila över huvud taget är min bittra erfarenhet att hästar ”tar” sig en kortare eller längre viloperiod med ojämna mellanrum vare sig vi hästägare vill det eller ej så planerade vilor är jag ganska restriktiv med, vilan kommer ändå som sagt.

Så sommartid är som vilken annan tid på året som helst för mig rent ridmässigt- jag rider som vanligt och hoppas på en frisk häst och använder gärna min semester för både träningar och tävlingar.

arch

När Archie var 4 och 5 år gammal flyttade han över sommaren till Yddinge farm där han gick på ”dagbete” (dvs sov i stallet på natten) med sin ordinarie hagkompis från ridskolan.

Dessa 2 förfogade ensamma över en mega-hage vilket var helt underbart.

En perfekt lösning då eftersom det inte finns några gräshagar alls på ridskolan och Yddinge farm ligger väldigt nära där jag bor.

20 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Våra hästar går i beteshagarna hemma dygnet runt och rids normalt hela sommaren, inkl träningar och tävlingar. Ska vi tävla tidigt händer det att de får komma in under natten innan tävling, blir det riktigt varmt händer det att de stå inne under dagen när det är som varmast. Här fläktar det nästan jämt vilket gör att vi har väldigt lite insekter. Regn tar vi ytterst sällan in för, men min tumregel är att har hästarna över typ 8 timmar i sträck och det fortfarande regnar ska de få komma in och torka. De kan förstås även få komma in och torka inför ridning. Under sommarperioden ska dessutom stallet högtryckstvättas och målas på om det behövs (nuvarande stall har ju plastplank i boxarna och 120 cm höga plastskivor på ytterväggarna i boxarna = målning behövs i princip inte)

    Svara
  2. JohannaB

    Mina går ju i beteshagar året om egentligen, fyra hektar hage på två hästar så man kan säga helt fri tillgång på grönt gräs så länge det finns 😉
    Jag brukar ha dem ute dygnet runt åtminstone en period av sommaren, där är det sällskapshästen som avgör hur länge det blir för hon blir sliten av att röra sig så mycket (har besvär av haser och knän, därför hon blev sällskapshäst, och de många mil rörelse det blir av att gå ute dygnet runt gör henne knackigare). Rider precis som vanligt, tränar (om det finns träningar) och tävlar (om det finns tävlingar, varför är det så omöjligt hitta tävlingar från midsommar och ett par veckor framåt?! Juni och augusti finns det alltid i och maj och september fler än man kan rida men juli är ju en perfekt månad att tävla i tycker jag?)

    Svara
    • Birgitta

      Jag gissar att bristen på tävlingar i juli helt enkelt beror på bristen på funktionärer.

      För lika mycket som jag vill rida allt vad jag orkar på min semester så antar jag att de som vanligtvis är engagerade i tävlingar på olika vis vill kunna resa bort osv när de har sin semester.

      Dessutom är kanske inte alla ryttare lika ”maniska” 🙂 som du och jag utan DE vill kanske också ha ett riduppehåll så det kanske inte hade blivit så många anmälda till tävlingar i juli pga bete och dylikt?

      Svara
      • Minstral

        Tycker också det är tråkigt med tävlingsbristen i juli, men är nog som du tror både funktionärer och ryttare tar väl lite ledigt.

        Svara
        • Birgitta

          Vi skåningar är ju så otroligt bortskämda med mängder av tävlingar ändå så man får väl betrakta både juli, december och januari som möjligheter att träna på eller ge hästen ett litet break.

          Svara
  3. Hedwiginnan

    Lägger sällan in en planerad vila på sommaren. Hon tar sig ändå som sagt regelbundna vilor under året.
    Men jag låter henne gärna vara ute så mycket som möjligt under den varmare årstiden om möjligheten finns. Idealiskt var när jag hade henne uppstallad på ett ställe där hon kunde gå ute på natten och fick komma in på dagarna när bromsarna var som värst.

    Svara
  4. jannike

    Min går en månad på bete hos en kompis i Blentarp, denna lägger jag mina sista 3 veckor innan semestern och sen spenderar jag den första veckan av min semester där och rider ut en massa i snogeholms strövområde, timtals med skogsstigar. De veckorna då jag fortfarande jobbar så rider jag ut på mina lediga dagar. Innan betesmånaden så rider jag ca 5 dgr i veckan, både tuffare dressyrpass och uteritter. Måste hålla gräsmagen i schack plus att sommaren är full av ridmöjligheter. Står inne på nätterna övrig sommartid och går i gräshagar på dagarna.

    Svara
  5. Minstral

    Kör på som vanligt men de går ju ute fram till kl 21 ca. Går ute dygnet runt då vi tvättar och målar, en vecka ungefär. Blir det riktigt varmt står de inne på dagen och får gå ut på natten. Diva (3 år) har tendens till att bli riktigt tjock så hon får också stå inne nattetid. Dock är det full vila för henne, Diego går som vanligt, lägger hellre in lite slappare perioder på vintern då min ork tryter lite.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, ger jag Vicke en planerad vila blir det alltid på vintern- dels för att det då inte finns några tävlingar och att han kan få en paus från träningen men också för att jag för egen del uthärdar denna årstid sämst.

      Jag rider tusen gånger hellre på sommaren, även i rejäl värme än när det är många minusgrader och stenhårt i marken.

      Ridhuset är ju en guldgruva då men jag vill ändå inte rida där 7 dagar i veckan.

      Svara
  6. Birgitta

    Är för övrigt otrolig tacksam över att vår anläggning är mycket förskonad från diverse flygfän året om.

    Hade tyckt att det var förfärligt att inte kunna släppa ut hästen pga för mycket broms tex och ännu mer förfärligt att ”tvinga” honom att stå ut med dessa djur om han var ute- hagen ska ju vara en viloplats och inte ett stressmoment.

    Att ha hästarna ute nattetid är ju inte lika enkelt på en stor anläggning som om man har eget stall och inget jag skulle önska annat än om det var absolut nödvändigt.

    Är också glad att sommartid innebär att jag kan vara ännu mer flexibel med hagtiderna, släppa ut tidigare och ta in senare om vädret tillåter.

    Jag är inte rigid med antalet timmar Vicke ”ska” vara ute utan anpassar detta helt efter vädret- är det ”dåligt” väder får jag inte ont magen om han bara får vara ute några timmar eller till och med stanna i boxen hela dagen (händer typ 5 gånger om året, om ens det) men är det ”bra” väder är jag väldigt nöjd med om han får vara ute 8-10 timmar vilken är mycket mer möjligt på sommaren än vintern.

    Som sagt ser jag inget självändamål med att ha hästen ute så mycket det går, varken i beckmörker, dåligt väder eller de få gånger det kommer någon insektssvärm som verkar irritera hästarna mycket- då står Vicke bättre i boxen och jag är lugnare hemma 🙂 .

    Svara
  7. Dressyrtant

    Min går i egen stor gräshage men kommer in på nätterna. Han behöver den vilan då jag rider hela sommaren. Han är alltid som bäst under sommaren. Förr har han haft svårt med hullet och då har det varit bra att ha honom inne på nätterna för att säkerställa hullet. Han gick ute på nätterna på somrarna fram till han var sex år. När han var 3, 4 och 5 år fick han vila under sommaren beroende på hur gammal han var och vad han behövde. Nu vilar han aldrig i längre sjok. Han kan få några dagar jogging eller skritturer när han känns trött men annars lägger jag upp veckans arbete så att han kan ta igen sig. Det har funkat i över åtta år på honom.

    Svara
    • Birgitta

      Nej, det där att vuxna hästar ”behöver” vila är i många fall bara trams- antingen för att hästägaren överskattar sin egen förmåga (dvs tror att den rider hästen mer ansträngande än vad den de facto gör) eller för att MAN SJÄLV vill/ behöver vila och ”skyller” på hästen.

      Har man en häst som regelbundet tävlar på medelsvår nivå eller däröver så är det väl bra med kortare viloperioder men att övriga vuxna hästar ska behöva vila i en månad eller mer köper jag som sagt inte.

      Tror många gånger det kan göra mer skada än nytta, i alla fall om hästen sväller upp som en ballong på betet och sedan måste bantas i många veckor, eller motsatsen; faller ur och kommer hem som ett ”staket” och måste gödas upp. Har sett bägge varianterna.

      Svara
  8. DRESSYRLIV

    Min ettåring går på sommarbete från maj till oktober 😀 Hoppar alltså ridning och träning över sommaren än så länge 😉

    Svara
  9. Trasselkvast

    Jag vilar aldrig. Med flit… Planerar aldrig vare sig längre eller kortare vilor. De längre fixa hon själv tack så mycket, och de kortare ordnar varierande arbetsbörda.

    Har dessutom just fått en aha-upplevelse iom att jag nyss varit på ”ridläger” där hon gick två pass om dagen i fem dagar. Jag som sällan eller aldrig rider mer än tre dagar i sträck innan det blir en (oplanerad, men ändå) vila, och har nojat över att jag inte vågar pressa henne pga hennes skadehistorik, blev glatt överraskad av hur mycket hon egentligen orkar och hur mycket jag KAN pressa. Visst, hon var trött sista hopp-passet och ännu tröttare sista dressyrpasset, men det gick att rida, hon försökte, och gick ändå trevligt.

    Så det ska jag ta med mig nu – rid för fan!

    Svara
    • Birgitta

      Jag är helt övertygad om att majoriteten av alla hobbyryttare klemar för mycket med sina hästar (= tror att de inte orkar så mycket som de faktiskt gör) och/ eller inte har lust/orkar/har tid att rida mer än vad de gör. Hästarna skulle säkerligen orka.

      Hade en stallkamrat på ridskolan för tusen år sedan som ofta red 2 pass om dagen- morgon och eftermiddag. Hästen var hur fin och frisk som helst och mycket framgångsrik i hoppning.

      Ids själv inte rida 2 gånger om dagen men tror tveklöst att Vicke hade orkat det.

      Svara
  10. Pia

    Vi har bete i stallet vi är uppstallade på, går ute dygnet runt. Rider som vanligt förutom enstaka extra lediga dagar om vi hittar på något eller åker iväg. Nästan inga insekter då stall och hagar ligger vid havet, har strand i hagen, och det blåser/fläktar nästan jämt här på västkusten!
    Vi åker inte iväg på någon längre semester på sommaren utan på vintern så då blir det vila.

    Svara
  11. Cristel

    Min vilar inte på sommarbete. Det är ju nu det är som bäst att rida! Hon är ute dygnet runt, men rids som vanligt.

    Svara
  12. Emelie

    Full rulle med tävlingssäsongen under sommaren, här hinns inte med så mycket vila. Ute går hästarna dygnet runt sedan 1 Maj, i ur som skur. Lika pigga och glada för det 😀

    Svara
  13. Titti

    Är hästen frisk och ohalt så rid vilken tid på året det än rör sig om är mitt motto! Unga hästar kan behöva några veckor för sig själva på gräs, för att bara få vara hästar! Annars planerar de ju in sina vilor själva som en del andra av er här ovan påpekar. Antingen genom att dom själva är krassliga eller så ser dom till att du blir det;)!!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>