Söndag- fortsatt hetta

Satt precis och tittade på www.klart.se som visade att det nu vid 15-tiden är 31 grader varmt och att det de kommande 2 timmarna ska bli 32 grader.

Jag har lämnat solstolen för idag och njuter av att det svalt inomhus i alla fall.

Vicke och jag var ute vid 5.45 i morse och redan då gick det även för frusna mig att rida i pikétröja utan problem.

Jag sprayade mina armar och hals med Centaura och hela Vicke med Renons (inte lika effektivt men drygare sett till kostnaden) och vi klarade oss utan bett.

Visst hade Vicke en insektssvärm runt sig under stora delar av ritten med de var just runt honom och inte PÅ honom och det är stor skillnad för nu behövde han inte gå och ruska på sig vilket jag tycker är väldigt störande.

Det blev mycket trav och en del galopp i lite längre och lägre form och Vicke kändes jättefin och verkligen spänstig.

Efter en dusch i spolspiltan fick han tillbringa 6 timmar i hagen och sedan tog vi in alla hästarna eftersom det var så varmt.

Vicke var då svettig under insektstäcket och tyckte säkert att det var skönt att gå in i det svala stallet- det hade jag tyckt i alla fall.

Själv har jag haft stalljour och när jag var färdig med alla bestyren passade jag på att säga ett kort ”hej” till Messy som nu har bytt hage till den där vi tog ensilage för några dagar sedan.

image

Jag har inte tid med dig nu foster-moster….jag måste gå och äta lunch…eller nåt…hejdå!

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Våra har stått inne idag och igår – och de tycker det är jätteskönt att komma ut till kvällen och natten . Det känns så bra att kunna göra så, särskilt för den svarte stackarn som står i sjukhage.

    Svara
    • Birgitta

      Med eget stall förstår jag att det är en superbra lösning.

      Känns inte optimalt att ha hästen i stallet från 13-14 och till nästa morgon men å andra sidan tror jag inte att Vicke HADE velat gå ut igen förrän väldigt sent på kvällen, inte så som vädret är just nu.

      Tyvärr följs ju hetta och ökat insektstryck ofta åt- en inte alls trevlig kombo….

      Svara
  2. JohannaB

    Klarar ni stallmiljön när ni har dem inne dagtid?
    Jag har en bra fläkt i stallet men efter vinterns alla rapporter om riskerna med damm och ammoniak i stallen vågar jag faktiskt inte ha dem inne dagtid i värmen… Ute är det såklart varmt men luften är ju garanterat bättre än inomhus liksom?

    Svara
    • Birgitta

      Vårt stall är svalt även vid värme.

      Har aldrig ens reflekterat över att det skulle medföra någon risk med att ha hästarna inne- tycker alltid att vi har bra luft/ ventilation.

      Vad är ditt stall tillverkat i för material? Jag tycker att betong har en avkylande verkan.

      Svara
    • Anna-Kajsa

      Vi har en ventilation som är kraftigt överdimensionerad för vårt stall, men på sommaren använder vi inte den, vi har öppna fönster i alla boxar + två extra fönster och tre stora dörrar i olika riktningar, så vi har bedömt att vi inte behöver köra fläkten då.

      Svara
  3. JohannaB

    Jag gissar att min yta per häst nog är större än i era stall (har en ”vanlig” Per Albin-lagård men i den bara två hästar) och har alla tre dörrar öppna plus frånluftsfläkt men jag tror mig ha läst att bra stalltemperatur är under 10 grader (och luftfuktighet under 80, där vet jag inte om det ännu är något problem men när rötmånaden börjar blir det ju dessutom fuktigare) och det är svårt hålla temperaturen riktigt låg när det är varmt ute (och dörrarna är öppna ut) och hästarna inne (som värmer med hög effekt).
    Under 20 grader håller jag nog konstant men det är ofta däromkring om de är inne dagtid, nattetid ligger vi kring 15 grader men under 10 är svårt när utetemperaturen är 30 (nattetid 20) såklart.
    Frågan är ju då om det spelar någon roll?
    Fast jag tycker det var intressant i vintras hur mycket det pratades om riskerna me inomhusmiljön, just att hästarna äter nere i bädden (damm och ammoniak) och att de är så känsliga för luftföroreningar (mycket mer än oss människor) så att de skadas innan vi ens känner av att luften är ”tung” eller att det luktar stall?

    Svara
    • Birgitta

      Tror inte att högre inomhustemperaturer enstaka dagar gör skada- så varmt som vi haft i helgen har vi inte många dagar om året.

      Och det känns alltid svalare inne även om det nog var 20 grader där igår.

      Svara
    • Anna-Kajsa

      Vi har ju också stor yta per häst – fyra hästar på ca 160 kvm (fast då är sadelkammaren ca 20, så de får vi förstås räkna bort), 315 cm i takhöjd. Temperatur + luftfuktighet ska ligga under 90, så om det är 20 grader ska luftfuktigheten vara under 70.

      Svara
      • JohannaB

        Kollade hur det var utomhus nu, cirka 65 så då klarar man ju 90 om temperaturen är under 25 (vilket den förhoppningsvis är för är det så varmt inomhus är det nog bättre vara ute ändå)
        Ska väl tilläggas att jag har utestall och där är det skugga och fläktar bättre än inomhus så för mig är nog ändå att ha dem ute i värmen bättre än inne, tror jag 🙂

        Svara
        • Anna-Kajsa

          Ja, vi har ju en stackare som står i sjukhage utan skugga så att lämna honom ute hela dagen är inget alternativ

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>