Tävla ponny som ”vuxen”?

Har ni hunnit märka av hur den nya regeln att man får tävla ponny till det år man är 20 år har slagit ut?

För numera delas man ju in i 2 grupper- en för ryttare upp till 16 år och en för de mellan 17 och 20.

Mig påverkar ju regeländringen av naturliga skäl inte det minsta 🙂 , det jag har noterat när jag har kollat på startlistor och resultat från ponnytävlingar är att gruppen med 17-20-åringarna ofta har varit väldigt liten.

Frågan är om upplägget kommer att vara kvar och om man ser någon vinst med denna uppdelning?

Det jag noterade vid ett tillfälle var att en ryttare i 17-20-gruppen VANN sin klass medan ekipaget, om det hade deltagit bland de yngre ryttarna hade kommit SIST i klassen.

Det kändes lite märkligt i min värld eftersom det ju egentligen var samma klass med samma domare….men så kan det ju absolut bli.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sandra AW

    Hej.
    Jag kan se 2 fördelar.
    1. Barn/unga kan utbilda ponnys och också ta ut dom på tävling som räknas som riktig tävling inte P&J eller P&R. Förhoppningsvis så höjs statusen på dom som vill utbilda ponnys till barnen. Välutbildade ponnys behövs!
    2. Jag som själv är 13 år och tävlar nationell dressyr tycker det är skönt att slippa tävla mot en 18-åring. Bara i kroppskontroll skiljer det sig mellan en 13-åring och en 16-åring.

    Tror ni inte att detta är ett sätt att få oss att gå över på häst snabbare och han ponnyåldern till max 16 år om några år? (som i europa)
    Det kommer alltid finnas dom som vill rida ponny som vuxna ändå tror jag.
    Jag har nyss fått en häst att utbilda vid sidan om ponnys och jösses vilken skillnad det är på att rida ponny och häst. Jag kan träna 3-6 ponnys på en dag men hästen där orkar jag max 45 min.

    I morgon bär det iväg till Gävle och dressyr-SM för min del och det blir 1a året med åldersgrupp 1 och 2 på D-ponny. Tror det blir bra. Tyvärr för min del är det störts konkurrens i min åldersgrupp för när dom får bara rida internationellt tom 16e året.
    – Sandra

    Svara
  2. Frida

    Vad jag har hört så är det inte så populärt varken bland ryttare eller arrangörer. Och det förstår jag, kan inte vara så roligt att vara 17 och inte få tävla på samma villkor längre. Och att det skulle vara bra för att man får ryttare som är äldre och utbildar ponnyer är jag inte så övertygad om. Risken är nog att många slutar rida ponny när de fyller 16 och de som vill tävla sin ponny när man fyllt 18 kan starta den bland storhästar sen innan. Går utmärkt i alla fall i dressyren, hoppningen kan ju vara knepigare med avstånd osv.

    Svara
  3. JohannaB

    Dessutom är nog grupperingen där för att i framtiden kunna återinföra prispengar, från 16 års ålder godkänner väl Riksidrottsförbundet just att det tävlas om pengar och det var ju ramaskri när det togs bort…

    Svara
    • M

      Inte konstigt att det blev ramaskri när det kostar enorma summor att tävla nationell nivå på ponny och går det bra får du tillbaka din anmälningsavgift och en rosa borste (typ). Slutade tävla ponny ungefär samtidigt som prispengarna togs bort, tur var väl det

      Dock tror jag att detta är ett sätt att införa 16-års gräns på ponny som resten av Europa.

      Svara
      • Prick

        Men om ”man” vill införa 16-års gräns, varför gör ”man” inte det då? På det här sättet blir många bara irriterade och ledsna.

        Svara
        • M

          För att då tvingar man ”barn” (enligt mig är man ungdom och fullt kapabel till att lämna ponnytiden) att lämna sina gulliiiiiga ponnyer (skämt åsido)…….. Detta är ett steg i ledet för att tvinga ut barn på storhäst, i princip. Alla förändringar inom ponny-världen möts med enorm kritik, exempel på detta är hela stilbedömnings-debatten på SM i hoppning, eller när det inte längre var tillåtet med teknikskydd etc.

          Ponny-världen, inom hoppningen som jag kommer ifrån, är ett riktigt getbo. Håller helt med dig att istället för att fasa ut 16-20 års kategorin ska de bara sätta ett stopp från 16 års ålder

          Svara
  4. Prick

    Är senior så berörs inte jättemycket men visst ställer det krav på arrangören. Dubbla uppsättningar priser tex är inte alltid enkelt, ffa när man inte får in motsvarande intäkter (mindre klasser). Inom ft är det ännu värre, då är det tre åldersgrupper för vissa klasser. Kanske heller inte så roligt för de tävlande om klassen blir så liten att det inte delas ut pris alls

    Svara
    • Birgitta

      Kanske är man olika där men just små klasser tycker jag personligen inte är så kul.

      Att bli placerad när det har varit 5-10 startande känns inte alls lika ”bra” som i ett större startfält.

      Svara
      • Prick

        Ja, eller att klassen efter uppdelning är så liten att du inte får pris alls fastän du skulle ha vunnit om den inte varit åldersindelad.

        Svara
  5. Sandra AW

    Inom hoppning är det mycket värre. Långa tävlings dagar och svårarrangerat.
    Man tävlar ju på samma villkor bara uppdelat efter ålder.

    Svara
    • Birgitta

      Just långa tävlingsdagar känns som något som man verkligen bör försöka att komma ifrån- oavsett gren och/ eller om det handlar om ponny/stor häst.

      Jag personligen är inte alls intresserad av att ha många timmar mellan mina starter av flera olika anledningar: hela dagen går åt, det är svårt att ”ladda om” efter många timmar och det är inte alltid så ”trevligt” för hästen att stå i transporten länge vid väldigt varmt eller väldigt kallt väder. Dessutom är diverse medhjälpare/ föräldrar mindre benägna att vilja följa med ju fler timmar en tävling tar.

      Jag gissar att många delar mina åsikter.

      Svara
      • Sandra AW

        Absolut!
        Vi var på en regional hoppning med syrran och vi beräknade starttiden till kl. 11.00 ungefär. Klassen startade 14.15 sen återstod bara 3 klasser. Vi strök nr 2….

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>